• Dobrentei
  • Ortidiguerra_roma
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • ortoduguerra3

A Fortepan.hu m谩r r茅g贸ta 艖rzi azt a k茅pet, melyen a D枚brentei t茅r 茅s -utca sarka l谩tszik, az el艖t茅rben megannyi sz茅p k谩posztafejjel 茅s paradicsomt艖vel.

Lassan id茅n is indulhat a z枚lds茅gsz眉ret, ez茅rt v谩lasztottuk ma 茅ppen ezt a k茅pet bejegyz茅s眉nk t谩rgy谩ul.

A t茅ren 谩ll贸 G枚mb枚s Gyula szobor nagyon r枚vid 茅let疟 volt: 1942-ben avatt谩k 茅s 1944-ben felrobbantott谩k. 脥gy azt谩n biztosan lehet tudni, hogy a f茅nyk茅p k茅sz铆t茅si ideje is e k茅t d谩tum k枚z茅 esik. V茅lhet艖en teh谩t G枚mb枚s Gyula h谩rom ny谩ron 谩t vigy谩zta a vetem茅nyeskertet ott, az Erzs茅bet h铆d l谩b谩n谩l.

S hogy hogyan is ker眉ltek oda a z枚lds茅gek?

H谩bor煤s id艖ket 茅lt Eur贸pa, s b谩r Budapest 聽ekkor m茅g egyel艖re t谩vol esett a harcok vonal谩t贸l, 谩tragadt az itteni politika- 茅s v谩rosvezet茅sre is a lelkes gondolat: a v谩rosokban is teremjen z枚lds茅g 茅s gy眉m枚lcs, s艖t, ak谩r b煤za 茅s kukorica is!

A Duce, azaz Mussolini Olaszorsz谩g谩ban ekkoriban m谩r 茅len j谩rtak ebben a k茅rd茅sben: hull谩mzott az aranyl贸 b煤za R贸ma k枚zterein, krumplib贸l 茅s r茅p谩b贸l is b艖s茅ges volt a term茅s az 煤n. Orto di Guerra n茅ven (H谩bor煤s konyhakertek) h铆vott k枚zt茅ri kertekben.

Term茅szetesen a boldogan kert茅szked艖 modern olasz v谩rosi asszonyokr贸l 茅s a virul贸 kertjeikr艖l megannyi propagandafelv茅tel k茅sz眉lt – ezekb艖l l谩that贸 itt n茅h谩ny. Minden olasz v谩ros b眉szk茅n aratott, sz眉retelt a g茅pkocsik, villamosok 茅s motorok k枚zepette.

Szemmel l谩that贸an a mi f艖v谩rosunkban megval贸sult “h谩bor煤s konyhakert” miatt sem kellett senkinek sz茅gyenkeznie: piacra val贸, sz茅p term茅nyek s眉tk茅reznek a Tab谩n lank谩j谩n.

A聽mai k枚z枚ss茅gi kertek el艖k茅pei ezek -聽m茅g akkor is, ha teljesen m谩s ind铆ttat谩sb贸l is 茅s persze teljesen m谩s eloszt谩si rendszerrel val贸sultak is meg.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *