• Nektek
 • 脰n枚knek
 • K眉l枚nleges alkalmak
 • K眉lf枚ldi bar谩toknak
 • 脰sszes s茅ta
 
 •  Teremt茅sre sz眉letve – 150 茅ves a Magyar K茅pz艖m疟v茅szeti Egyetem

  imageedit_5_8562906561
  Mi a m疟v茅szet? Mi sz眉ks茅g van r谩? Kib艖l lesz (j贸) m疟v茅sz? A legjobb helysz铆n, ahol ezekre a k茅rd茅sekre v谩laszt kaphatunk a m疟v茅szk茅pz茅s fellegv谩ra, a Magyar K茅pz艖m疟v茅szeti Egyetem. A frissen fel煤j铆tott 茅p眉letet bej谩rva betekint茅st nyer眉nk az ott foly贸 munk谩ba, megismerked眉nk a k茅pz艖m疟v茅szet m煤ltj谩val 茅s jelen茅vel, 茅s olyan m疟helyekbe is bejutunk, ahova csak a szakavatottak tehetik be a l谩bukat.
   
 •  F枚ld alatti Budapest – a V谩rnegyed m茅lye

  imageedit_1_7259295761
  Legend谩kat 茅s igaz t枚rt茅neteket mes茅lve fedezz眉k fel a Budai V谩r m茅ly茅t, term茅szeti k茅pz艖dm茅nyekben gy枚ny枚rk枚d眉nk, 茅p铆tett r茅szletekre csod谩lkozunk r谩 a Budav谩ri Polg谩rmesteri Hivatal vagy 茅ppen a Szenth谩roms谩g t茅r alatt j谩rva. R谩ad谩sk茅nt a Magyar Nemzeti Lev茅lt谩r szakemberei olyan 茅rt茅kes iratokat mutatnak be nek眉nk, amelyek a barlangrendszer 茅vsz谩zados t枚rt茅nelm茅hez kapcsol贸dnak.
   
 •  Rejt艖zk枚d艖 szecesszi贸 – a Schiffer-villa

  imageedit_6_8376664691
  Tarts vel眉nk Budapest egyik legv谩ratlanabb 茅s leggy枚ny枚r疟bb szecesszi贸s enteri艖rj茅be! Schiffer Miksa az egyik legismertebb, m茅gis legtitokzatosabb alakja volt a 20. sz谩zad eleji Budapestnek. A h铆res nagyv谩llalkoz贸 茅s mec茅n谩s 茅lete mai szemmel n茅zve is k眉l枚nleges. Ha megismerj眉k a t枚rt茅net茅t, m谩r nem csod谩lkozunk azon, hogy mi茅rt rejt艖zik 茅szrev茅tlen眉l a kert m茅ly茅n egykori otthona a Munk谩csy utc谩ban, mely azonban Budapest egyik legszebb szecesszi贸s bels艖 tere.
   
 •  脺NNEPI KIAD脕S // Kar谩csonyi s茅ta 茅vsz谩zadokon 谩t 鈥 t茅li mes茅k

  kari2_lead
  A t煤r谩n sz铆vet melenget艖 v谩rosi mes茅kkel vonjuk k枚rbe magunkat, amikben a k枚z茅pkort贸l napjainkig megelevenednek azok a t枚rt茅netek, amikben szeretettel b贸kl谩szunk. Korcs 鈥 kracsun 鈥 kar谩csony, hogyan kapcsol贸dik mindez a napfordul贸hoz? Mivel d铆sz铆tette gyerekkor谩ban Budapest v艖leg茅nye a kar谩csonyf谩j谩t? S艖t, vajon ki 谩ll铆totta az els艖 kar谩csonyf谩t Budapesten, 茅s mi szerepelt a gyerekek k铆v谩ns谩glist谩j谩n az 1800-as 茅vekben?
   
 •  Epreskerti mes茅k – s茅tasz铆nh谩z egy felvon谩sban

  Untitled design
  Rendhagy贸, id艖utaz贸 s茅tasz铆nh谩zunk sor谩n megelevenedik az Epreskert m煤ltja. Sz贸 szerint kihallgatjuk az egykor itt alkot贸 m疟v茅szeket, megismerj眉k emberi gondjaikat, dilemm谩ikat 茅s persze a kerthez f疟z艖d艖 viszonyukat, mik枚zben megismerj眉k a romantikus kert legfontosabb esem茅nyeit, egykori lak贸it 茅s mai m疟k枚d茅s茅t.
   
 •  T枚rt茅netek a zsinag贸ga h谩romsz枚gb艖l – a pesti zsid贸negyed

  imageedit_1_6546203210
  Elmes茅lj眉k mi 茅s a h谩zak, hogyan telepedtek le az egykori v谩rosfalakon k铆v眉lre a zsid贸 keresked艖k csal谩djaikkal, kibogozzuk a ma is girbe-gurba utc谩k eredet茅t, felfedezz眉k a h谩zfalakon megb煤j贸 szimb贸lumokat, keres眉nk izgalmas 谩tj谩r贸h谩zakat, megn茅z眉nk csod谩s 茅p眉leteket, 茅s k枚zben nyomon k枚vetj眉k, hogy hogyan 茅lt egym谩s mellett b茅k茅ben zsid贸 茅s kereszt茅ny, 枚rm茅ny 茅s g枚r枚g, szorgalmas keresked艖 茅s l茅h疟t艖 boh茅m.
   
 •  Titkos kertek 茅s terek 2. – v谩rosi kert茅szet gangon 茅s tet艖n

  kertek2_lead03
  K茅t贸r谩s s茅t谩nk sor谩n 煤jabb, var谩zslatos titkos pesti kertekbe kukkantunk be, modern tet艖kertet keres眉nk fel, egy k眉l枚nleges vir谩gboltba is bet茅r眉nk, s艖t, Abig茅lt is megl谩togatjuk, mik枚zben egykori 茅s mai kert茅szeti trendekr艖l, a v谩ros f谩s铆t谩s谩r贸l, illatokr贸l 茅s sz铆nekr艖l, val贸di kerti 枚r枚m枚kr艖l mes茅l眉nk.
   
 •  K枚z茅pkort贸l napjainkig – id艖utaz谩s az 脷ri utc谩ban

  imageedit_2_4231617007
  Pallas Ath茅n茅 hol l谩ndzs谩val, hol an茅lk眉l 艖rzi a Budai V谩r sz铆v茅ben a Szenth谩roms谩g teret, id艖nk茅nt ugyanis kicsenik a kez茅b艖l... A m枚g枚tte tal谩lhat贸 茅p眉letr艖l viszont kevesen tudj谩k, hogy a t枚r枚k枚k ki疟z茅s茅t艖l a kiegyez茅sig Buda v谩rosh谩zak茅nt m疟k枚d枚tt.
   
 •  Egyh谩zi dokumentumok, melyek megv谩ltoztatt谩k a vil谩got – a P谩los k枚nyvt谩r megl谩togat谩s谩val

  imageedit_5_9424911109
  Hogy ker眉lnek anyak枚nyvek a falba, a vakolat m枚g茅? Ki 茅lt a R贸kus templom olt谩ra m枚g枚tt? Mit 艖riztek a kisasszonyok az imak枚nyveikben? L茅pj be vel眉nk a p谩losok k眉l枚nleges tud谩s谩t 艖rz艖 k枚nyvt谩rba, barangoljuk be egy眉tt a Kis-Vatik谩nt, 茅s fedezd fel vel眉nk a templomok 茅s kolostorok rejtett dokumentumainak t枚rt茅neteit!
   
 •  Az 茅let hull谩mvas煤tj谩n – szeg茅nyek, r谩szorul贸k 茅s “j贸ltev艖k” a sz谩zadel艖 Budapestj茅n

  lead
  A 19. sz谩zad hihetetlen眉l fejl艖d艖 Budapestj茅n az arisztokrat谩k, a tisztes polg谩rok, a vagyonos keresked艖k, az iparm谩gn谩sok 茅s a p茅nz vil谩g谩ban tev茅kenyked艖k 谩rny茅k谩ban ezrek 茅s ezrek verg艖dtek napr贸l napra, kiszolg谩ltatva 茅s rem茅ny n茅lk眉l v谩rva, hogy h谩tha jobbra fordul az 茅let眉k鈥 De vajon mit t枚rt茅nt, ha nem v谩rt neh茅zs茅ggel kellett szemben茅zni眉k? Hova fordulhattak, ha p茅ld谩ul lebetegedtek, elvesz铆tett茅k csal谩djukat vagy munk谩jukat?
   
 •  Hat torony – az odafent val贸kat keress茅tek

  LEAD_Hat torony_kerek
  S茅t谩ljanak vel眉nk k茅t 贸ra alatt v茅gig a F艖 utc谩n, hogy meghallgass谩k a t枚r枚k mecsetekr艖l, barokk templomokr贸l, reformkori v谩s谩rokr贸l, k枚z茅pkori szentekr艖l sz贸l贸 t枚rt茅neteinket. Egy utca. 脡s 枚t templom. Van k枚zte katolikus, reform谩tus, g枚r枚g katolikus. 脡s van m茅g h谩rom t茅r. Mindig is k枚zponti hely volt Bud谩nak ez a r茅sze.
   
 •  Randev煤 a hangszerek kir谩lyn艖j茅vel – belv谩rosi orgonat煤ra minikoncerttel

  imageedit_1_3210548418
  Ha egy orgona megsz贸lal, a zene bet枚lti a teret. Legyen sz贸 egy bazilika vagy 茅ppen egy falusi kistemplom hangszer茅r艖l, az orgonasz贸 bek煤szik a legeldugottabb zugokba is, a templomban l茅v艖ket k枚r眉l枚leli, v茅gigsim铆t a festm茅nyeken 茅s szobrokon, 茅s rendszerint m茅g az utc谩n is hallani. Aki valaha hallott m谩r sz茅p orgonamuzsik谩t, pontosan 茅rti, hogy mi茅rt h铆vj谩k a hangszerek kir谩lyn艖j茅nek: m疟k枚d茅se 枚sszetett, hangz谩sa egyszerre finom 茅s er艖teljes, megjelen茅se pedig l茅legzetel谩ll铆t贸an eleg谩ns.
   
 •  Budapest鈥檚 Records 鈥 with Mike Liarsson

  budapest_records
  Mike Liarsson egy katona. Egy katona, akinek az a dolga, hogy k枚rbevezesse a v谩rosba 茅rkez艖 turist谩kat, 茅s mes茅ljen Nekik kalandjair贸l, az 茅let茅r艖l, az itt 茅l艖kr艖l, na meg arr贸l, hogy mit艖l v谩lt/v谩lik Budapest a legek v谩ros谩v谩..
   
 •  Sercli 鈥 a g艖zmalmokt贸l a k茅zm疟ves p茅ks茅gekig

  pek_lead
  Egy s茅ta, ahol frissen s眉t枚tt keny茅rillat lengi be a leveg艖t. Egy s茅ta, ahol mindent megtudhatsz az egykori malmokr贸l, a mai k茅zm疟ves p茅km疟helyekr艖l 茅s Budapest p茅kipar谩r贸l. Egy s茅ta, ahol kenyerek, p茅ks眉tem茅nyek, lisztek lesznek a ter铆t茅ken - sz贸 szerint. Egy s茅ta, ahol j贸 lesz enni 茅s j贸 lesz lenni. V谩runk!
   
 •  V谩rosi k贸dfejt茅s – palotasztorik az Andr谩ssy 煤tr贸l

  imageedit_3_7269648686
  Mindig is szerett茅l volna nyomoz贸sat j谩tszani a v谩rosban? Felvillanyoz, ha az apr贸 r茅szletekb艖l hirtelen 枚ssze谩ll a megfejt茅s? Legy茅l Te is igazi v谩rosi detekt铆v!
   
 •  A rejt茅lyes art deco…

  lead
  Ha a harmincas 茅vek vil谩g谩ra gondolunk, r枚gt枚n esz眉nkbe jutnak a flitteres, r枚vid ruh谩csk谩ba b煤jt t谩ncosl谩nyok, az 谩ramvonalas sportkocsik, az elmaradhatatlan cigarettaf眉st, a r谩di贸z谩s, a mozi... Hogy hogyan sz眉letett meg ez a rendk铆v眉li id艖szak, mit l谩tunk bel艖le Budapest utc谩in s茅t谩lva, mit 茅s hogyan hangolt 谩t n谩lunk az eredetileg ZigZag st铆lusk茅nt is bec茅zett ir谩nyzat, kider眉l a Rejt茅lyes art deco c铆m疟 煤j s茅t谩n!
   
 •  Budapesti szeszhat谩roz贸 – sz铆vder铆t艖 italt枚rt茅neti s茅ta a belv谩rosban

  imageedit_5_9189406140
  Az alkoholos italok megannyi fajt谩ja t疟nik fel a pesti belv谩rosban j谩rva - szeszgy谩rosok, serf艖z艖k 茅s borkeresked艖k t枚rt茅neteit mes茅lj眉k el, elfeledett s枚rkertek, titkukat 艖rz艖 palot谩k 茅s a ma fogyaszt谩si helyei k枚z枚tt s茅t谩lva.
   
 •  Hogy 茅ltetek Ti? 鈥 irodalomt枚rt茅neti s茅ta II. 鈥 Bud谩n

  imageedit_7_7433059243
  鈥濴egyen a Horv谩th kertben Bud谩n, szombaton este f茅l nyolc ut谩n" 脡s hogy mi茅rt is legy眉nk a Horv谩th kertben? Az茅rt, hogy k枚rben茅zz眉nk a sz谩zadfordul贸s Krisztinav谩rosban. Hogy megless眉k Haraszti Micit, a Budai Ny谩ri Sz铆nk枚r 眉nnepelt csillag谩t, hogy gondolatban bet茅rj眉nk egy眉tt a Philadelphia k谩v茅h谩zba tal谩lkozni h铆res 铆r贸inkkal. Hogy bebarangoljuk a csendesnek t疟n艖, 谩m m茅gis 茅lettel teli budai vid茅ket, s felkeress眉k Ottlik G茅za otthon谩t. S ha m谩r arra j谩runk, azt is megn茅zz眉k, hogy hov谩 k枚lt枚z枚tt Babits a Palotanegyedb艖l vagy hogy hol 茅lt Szab贸 Magda a f茅rj茅vel, Szobotka Tiborral.
   
 •  Ferencv谩rosi st铆lusrangad贸 – szecesszi贸t贸l a modernizmusig

  szecesszio2_lead
  Tulip谩nos galambokkal 谩lmodsz? Vagy zavarban lenn茅l, ha meg k茅ne mondanod, hogy k茅t 茅p眉let k枚z眉l melyiken fedezhet艖ek fel az art deco jelei? Ez a st铆lusrangad贸 s茅ta mindk茅t esetben kiel茅g铆ti a k铆v谩ncsis谩god!
   
 •  脷j 茅let a lank谩kon – szecesszi贸 茅s 茅letm贸dreform a V谩rosmajorn谩l

  脷j 茅let a lank谩kon - szecesszi贸 茅s 茅letm贸dreform a V谩rosmajorn谩l
  A szecesszi贸 煤gy szaladt v茅gig a m疟v茅szeteken 茅s az 茅p铆t茅szeten, mint egy zongora贸r谩ra siet艖 kisasszony: lobog贸 hajjal 茅s a szabads谩g eszm茅ny茅vel. Ezen a s茅t谩n a mi hajunkba is belekap a sz谩zadfordul贸 szele 茅s v茅gigrep铆t minket a szecesszi贸s r茅szleteken, legyen az az iskol谩n, a templomon vagy a j谩tsz贸t茅ren.
   
 •  Hogy lett fess a pesti n艖 – a f疟z艖t艖l a miniszokny谩ig

  divat2
  Hol v谩s谩rolta Sissy a cip艖j茅t? Ki adott divattan谩csot a f茅rfiaknak? Mit艖l volt illatos a pesti ucta? Kin茅l vett kalapot Andr谩ssy Gyula? Ki volt az els艖 n艖, aki levette a f疟z艖t, 茅s ki konfekcion谩lt? Hogy v谩ltozott meg a n艖k szerepe 茅s 茅rv茅nyes眉ltek a divaton kereszt眉l a sz谩zadfordul贸n?
   
 •  A szabads谩g ritmusa – t枚rt茅netek rendszerekr艖l 茅s v谩lt谩sokr贸l

  USA s茅ta lead
  S茅t谩ld be vel眉nk a szabads谩g 煤tj谩t a hidegh谩bor煤t贸l '89-ig: 谩t茅lheted, milyen volt nyakkend艖ben 茅s vil谩gos zak贸ban bel茅pni az Ifiparkba, megtudhatod, hogy hogyan seg铆tette Elvis Presley az '56-os forradalom 眉gy茅t, hogy milyen befoly谩ssal volt az 茅letre K谩d谩r J谩nos 茅s a jazz.
   
 •  Leszel a p谩rom? 鈥 脡p眉letek 茅s n枚v茅nyek a Palotanegyedben

  Untitled design (1)
  Tavasz van! Ugye Te is 茅rzed? 脡s vajon l谩tod is? Ak谩r hiszed, ak谩r nem, m茅g a belv谩ros legbelsej茅ben is meglesheted, ahogy 煤j er艖re kap a term茅szet!
   
 •  Kisl谩bnyommal 脷jbud谩n 鈥 ha t茅ged is szor铆t az 枚kocip艖

  imageedit_6_3326213405
  T茅ged is szor铆t olykor az 枚kol贸giai l谩bbelid? Szeretn茅d kev茅sb茅 terhelni a k枚rnyezetedet? Ha gy枚t枚rtek m谩r ilyen gondolatok, vagy csak szeretn茅l m茅g n茅h谩ny dolgot megtudni a k枚rnyezetbar谩t v谩rosi l茅tr艖l, akkor nem k茅rd茅s, hogy ezt a s茅t谩t Neked tal谩ltuk ki!
   
 •  A P谩risi Udvar – 谩lom luxuskivitelben

  Parisi_lead2
  Mindenkinek van egy 谩lma... Pollack Mih谩ly 茅s Brudern b谩r贸 az 1800-as 茅vek legmodernebb 眉zleth谩z谩t l谩tta maga el艖tt. K茅s艖bb a Belv谩rosi Takar茅kp茅nzt谩r r茅szv茅nyeseinek gondolataiban egy m谩sik pazar 茅p眉let sziluettje rajzol贸dott ki. Budapest 枚sszes keresked艖j茅nek 谩lma pedig egy 眉zlethelyis茅g volt az 谩lmok 谩lm谩ban: a P谩risi Udvarban.
   
 •  Legyen vil谩goss谩g! – A f茅ny 煤tja

  imageedit_5_8908550996
  Sz铆vet melenget艖 t茅li s茅t谩nkon a v谩rosi vil谩g铆t谩s t枚rt茅net茅r艖l, a f茅ny szimbolikus jelent茅s茅r艖l, a f谩klyajegyr艖l, a gyertyaszolg谩latr贸l, s m茅g megannyi 茅rdekess茅gr艖l hallunk, mik枚zben a f茅ny谩rban 煤sz贸 pesti belv谩rosban j谩runk.
   
 •  Azt besz茅lik a v谩rosban… – b疟n眉gyi t枚rt茅netek, pletyk谩k Budapesten

  LEAD_B疟n眉gy_kerek
  K茅t贸r谩s 鈥瀉lvil谩gi鈥 s茅t谩nkon az elm煤lt sz谩zadok legh铆resebb, leg茅rdekesebb b疟neseteire der铆t眉nk f茅nyt, s k枚zben bemutatjuk a v谩ros mindenkori s枚t茅t oldal谩t 鈥 persze csakis messzir艖l, sz贸rakozva 茅s csak egy eg茅szen kicsit borzongva.
   
 •  Izgalom 茅s idill a Tab谩nban – felfedez艖 s茅ta a dombok k枚z枚tt

  imageedit_1_3817347876
  Neked mi jut eszedbe a Tab谩nr贸l? 脕lmos kis park valahol Bud谩n? Pedig sokkal t枚bbet tud mint a Naphegy sz茅p 茅s nyugodt l谩ba! Ezen a s茅t谩n felfedez艖v茅 v谩lunk, csak panamakalap helyett ink谩bb zsebl谩mp谩茅rt ny煤lunk 茅s a f枚ld al谩 ereszked眉nk egy 贸ri谩si m谩rv谩nyhord贸hoz.
   
 •  Legenda 茅s val贸s谩g 鈥 s茅ta az oszm谩n kori budai v谩rnegyedben

  legenda_lead
  Tartson vel眉nk a legend谩k 茅s hiedelmek 枚vezte oszm谩n korba, hogy kider眉lj枚n, mi a k眉l枚nbs茅g az oszm谩n 茅s t枚r枚k k枚z枚tt, hogy megismerje az egykori 鈥瀉ranyalma鈥 v谩ros谩t, a soksz铆n疟 Bud谩t, ahol dzs谩mik m疟k枚dtek 茅s k枚zf眉rd艖 szolg谩lta az itt 茅l艖ket!
   
 •  L谩thatatlan zsinag贸ga – 茅p眉letbej谩r谩s

  imageedit_10_8474574431
  Bud谩n, a Frankel Le贸 煤ton egy l谩tsz贸lag sz眉rke b茅rh谩z 艖rzi az 1888. 贸ta m疟k枚d艖 煤jlaki zsinag贸g谩t, mely 茅p铆t茅szet茅ben 茅s t枚rt茅net茅ben is rengeteg titkot rejt, de 鈥 egy hitk枚zs茅gi tag kedves kalauzol谩s谩val 鈥 legal谩bb ugyanennyi izgalmas r茅szletet tudhatunk meg a zsid贸 vall谩sr贸l, a zsinag贸g谩k berendez茅si t谩rgyair贸l, az 眉nnepekr艖l, a zsid贸 k枚z枚ss茅gekr艖l, kult煤r谩jukr贸l.
   
 •  Vadlesen a Ter茅zv谩rosban – s茅ta gyerekeknek

  LEAD_Vadles_kerek
  A k茅t贸r谩s s茅ta sor谩n kider眉l, hogy mi茅rt is kellett kicsinos铆tani az 茅p眉leteket, hogy milyen technik谩kkal, anyagokkal, hogyan dolgoztak a r茅gi mesterek. Emellett sz谩mos 谩llatfigura n茅mas谩g谩t is megt枚rj眉k: el谩ruljuk, hogy a k眉l枚nb枚z艖 alakok a d铆sz铆t茅s mellett vajon milyen t枚bbletjelent茅s hordoz贸i.
   
 •  Secret gardens and squares downtown – ANGOL NYELV虐 PROGRAM

  secret_gardens
  K茅t 茅s f茅l 贸r谩s t煤r谩nk sor谩n olyan mag谩nh谩zak, int茅zm茅nyek kertjeibe is bejutunk, amelyeket a nagyk枚z枚ns茅g sz谩m谩ra rendszerint nem nyitnak ki, bepillant谩st nyer眉nk egy nagyv谩ros emberl茅pt茅k疟 t茅rhaszn谩lat谩r贸l, megismerj眉k a vel眉nk 茅l艖 谩llatokat 茅s n枚v茅nyeket, 茅s k枚zben emberi sorsokr贸l hallunk: padokon sz枚v艖d枚tt szerelmekr艖l, 谩rnyas f谩k alatt meg茅lt trag茅di谩kr贸l, ifj煤i fogadalmakr贸l 茅s id艖skori megnyugv谩sr贸l.
   
 •  Paris Court 鈥 A story of how dreams come true – ANGOL nyelv疟 program

  Parisi_lead2
  Every one of us has a dream 鈥 In the early 1800鈥檚, architect Mr. Mih谩ly Pollack and Baron Brudern envisioned the most sophisticated modern department store of the period. There is no need to mention that all merchants and storekeepers living those times in Budapest entertained highest dreams of having a shoproom at the lavishly decorated, elegant Paris Court.
   
 •  L贸tusz 茅s nyugalom – jap谩nkert Zugl贸ban

  imageedit_1_3283647730
  Ezen a s茅t谩n spiritu谩lis utaz谩sra visz眉nk, hogy a l茅p艖k枚vek ritmus谩ra meditat铆v 谩llapotba ker眉lj眉nk, botanikai 茅rdekess茅geket mutatunk, megismerj眉k a hagyom谩nyos jap谩n kert titkait.
   
 •  Mind枚r枚kk茅 Normafa! – piknik, r茅tes, romantika 茅s ami m枚g枚tte van

  imageedit_11_9184381216
  Ak谩r ez az els艖 randev煤d az Anna-r茅ttel, ak谩r az Anna-r茅ten volt az els艖 randev煤d: ezen a s茅t谩n 枚r枚kre beleszeretsz a Budai-hegys茅gbe.
   
 •  A pesti v谩rosfal – s茅ta az egykori v茅delmi rendszer l谩that贸 茅s rejtett r茅szei ment茅n

  imageedit_1_3731884263
  Milyen titkokat 艖riz a pesti v谩rosfal? Vajon a ma is l谩that贸 k枚vek melyik kor eml茅kei? A r茅g茅szeti felt谩r谩sok sor谩n milyen kincsek bukkantak el艖 Pest m煤ltj谩b贸l? Bet枚lt枚tte-e valaha v茅delmi szerep茅t a ma m谩r csak egy-egy eldugott pesti szegletben l谩that贸 v谩rosfal?
   
 •  T茅tre, helyre befut贸ra! 鈥 a Kincsem Park titkai

  lovi_lead
  Versenylovak, nyerem茅nyek, dr谩mai veres茅gek egy helyen - ez a f艖v谩rosi l贸versenyp谩lya, mely hossz煤 m煤ltj谩val, akt铆v jelen茅vel p谩ratlanul izgalmas helysz铆ne 茅s t茅m谩ja ennek a s茅t谩nak.
   
 •  Holnemvolt Pest – tervek, 谩lmok 茅s a val贸s谩g

  lead_holnemvolt
  Budapest tele van f茅lig megval贸sult, 茅s teljesen elfeledett tervekkel. Gyere 茅s s茅t谩ljuk be egy眉tt azt a Pestet,聽 amelyikben felh艖karcol贸k vannak a belv谩rosban, ahol 茅gig茅r艖 kult煤rpalota 茅p眉lt a Parlament mellett, 茅s 煤sz贸 sz谩ll贸k csorognak lefel茅 az Andr谩ssy h铆d alatt a Dun谩n.
   
 •  Toronyir谩nt – a belv谩ros rejt艖zk枚d艖 templomai

  imageedit_4_9134581219
  H谩rom贸r谩s belv谩rosi s茅t谩nk sor谩n 6 k眉l枚nb枚z艖 felekezet 8 templom谩t l谩togatjuk meg (hatot bel眉lr艖l is megn茅z眉nk), megismerked眉nk a vall谩sok alapt茅ziseivel, az 茅p眉letek 茅s v谩rosr茅szek keletkez茅s茅vel, valamint nem utols贸sorban sz铆nes t枚rt茅neteket hallhatunk az egykori v谩ros 茅let茅b艖l, 茅s a legend谩s v谩roslak贸kr贸l.
   
 •  Budapest, a vizek v谩rosa – k茅k Duna kering艖

  imageedit_1_8371403959
  Egy r枚pke randit rem茅l most t艖led a v谩ros: gyere 茅s ismerd ki magad egy 贸ra alatt Akvaduktt贸l Zubog谩sig! T枚r枚k f眉rd艖k, k枚z茅pkori v铆zvezet茅kek, 谩rv铆z 茅s gy贸gyv铆z, forr谩sok, iv贸kutak, uszod谩k, term谩lok, 茅s a Duna: Budapestre k茅ts茅gk铆v眉l mondhatjuk, hogy a vizek v谩rosa.
   
 •  Sz艖l艖skertb艖l villanegyed – Kult煤rt枚rt茅neti s茅ta a Gell茅rthegyen

  lead
  A XIX. 茅s XX. sz谩zad fordul贸j谩n a Gell茅rthegy naps眉t枚tte, sz艖l艖vel be眉ltetett lank谩in 茅s a hegy l谩b谩n谩l alig h谩rom 茅vtized alatt fel茅p眉lt Budapest egyik legeleg谩nsabb, nagypolg谩ri lak贸negyede, sz谩mos 茅p铆t茅szetileg is kiemelked艖 k枚z- 茅s mag谩n茅p眉lettel. B谩rmily furcs谩nak is t疟nhet, ehhez a kezd艖 l枚k茅st egy apr贸cska gy枚k茅rtet疟, a filox茅ra adta meg... Kult煤rt枚rt茅neti s茅t谩nkon az 茅p铆tett k枚rnyezet titkain k铆v眉l azt is el谩ruljuk, hol 茅s mikor hallgathat贸 a legszebb csalog谩ny-茅nek a Gell茅rthegyen.
   
 •  脡des 茅let 鈥 habk枚nny疟 belv谩rosi s茅ta (nem csak) 茅dessz谩j煤aknak

  imageedit_1_4776030203
  脡des 铆zek 茅s illatok sz枚knek ki az utc谩ra, r茅gi 茅s mai cukr谩szmesterek titkai t谩rulnak fel, apr贸 csemege- 茅s cukorka眉zletek ajtajai ny铆lnak ki el艖tt眉nk, mik枚zben kider眉l, hogy milyen 茅dess茅geket ettek a pestiek az elm煤lt 茅vsz谩zadokban, s hogy ma mit艖l lesz 茅des az 茅let眉nk ...
   
 •  “脥gy laktatok Ti…” – a po茅tika terei: irodalmi v谩rosn茅z艖 s茅ta

  LEAD_Irodalmi_kerek
  脥r贸ink, k枚lt艖ink nyom谩ba ered眉nk a Palotanegyedben, megmutatjuk az 铆r谩saikat ihlet艖 helysz铆neket, felid茅z眉nk verseket, szerelmi t枚rt茅neteket, s persze mindek枚zben egy 煤jabb oldal谩r贸l ismerj眉k meg a v谩rost!
   
 •  V谩szon a v谩ros – rapid randi Budapesttel

  lead_vaszon a varos
  Egy r枚pke randit rem茅l most t艖led a v谩ros: gyere 茅s ismerd ki magad egy 贸ra alatt blokkbet疟t艖l wildstyle-ig. A legismertebb mur谩lok, a legfrissebb alkot贸k, a legizgalmasabb street art: di贸h茅jban vizsg谩ljuk meg, milyen hat谩sa lehet a v谩ros sz枚vet茅re 茅s a v谩roslak贸kra, amikor a m疟v茅szet beveszi az utc谩t 茅s felk煤szik a falakra.
   
 •  Budapest sz谩mokban – rekordgyan煤s l谩tnival贸k a Duna-parton

  imageedit_1_6832694399
  Hol van Budapest legkeskenyebb h谩za? Melyik a legid艖sebb fa? Melyik a f艖v谩ros legmegoszt贸bb 茅p眉lete? Ezen a s茅t谩n Neked el谩ruljuk a Legeket: a l铆rait sz谩mos铆tjuk, a sz茅pet adatba 枚ntj眉k, 茅s Budapest legkeskenyebb, legnagyobb, leg枚regebb, legmagasabb, legr枚videbb l谩tnival贸it t谩rjuk el茅d.
   
 •  Arszl谩n pasa f眉rd艖j茅t egy ostrom se veheti el – 茅p眉letbej谩r谩s a Kir谩ly f眉rd艖ben

  imageedit_5_7118789328
  Neked is megvan a kedvenc budapesti f眉rd艖d? M谩r a nagypap谩d is oda j谩rt? Minden cs眉t枚rt枚k reggel ott tartj谩tok a munkahelyi megbesz茅l茅st? Az 茅jszakai nyitvatart谩s a kedvenced? Ak谩r t枚rzsf眉rd艖z艖 vagy, ak谩r csak egyszer volt谩l 茅vekkel ezel艖tt, amikor egy ismer艖s枚d vitted el megmutatni a h铆res budapesti f眉rd艖ket, most olyan 茅lm茅nyben lehet r茅szed, mint m茅g soha!
   
 •  Belv谩ros titkai – v谩rosfalt贸l bord茅lyh谩zig

  imageedit_3_5327801245
  Egy r枚pke randit rem茅l most t艖led a v谩ros: gyere 茅s j谩tssz a Belv谩rossal! A legkompaktabb s茅t谩nkban hatvan perc alatt ismerheted ki magad egy eddig m茅g ismeretlen Pesten 茅s a v茅g茅n h铆d茅p铆t艖 Sz茅chenyik茅nt t谩vozhatsz.
   
 •  Budapest gy枚ngyszemei – s茅ta a szecesszi贸 kor谩ban

  szecesszio_lead
  Az Andr谩ssy 煤t 茅s k枚rny茅ke szinte mindenki sz谩m谩ra ismer艖s. A k枚telez艖 l谩tnival贸k minden 煤tik枚nyvben szerepelnek. Arr贸l azonban csak kev茅s sz贸 esik, hogy itt, az egykori Sug谩r煤t szomsz茅ds谩g谩ban a f艖v谩ros legszebb szecesszi贸s 茅p眉letei 谩llnak....
   
 •  R贸zs谩k 茅s oszm谩nok a T枚r枚k utca felett – 茅p眉letbej谩r谩s a G眉l Baba T眉rb茅ben

  imageedit_1_5847401604
  Kov谩cs Gerg艖, PhD 茅p铆t茅sz, turkol贸gus vezet be benn眉nket az 脡p铆t茅szet H贸napja alkalm谩b贸l a nagyszab谩s煤 munk谩latokat k枚vet艖en 2018-ban megny铆lt csod谩latos t眉rb茅be, 茅s mes茅l nemcsak a most l谩that贸 茅p眉letr艖l, hanem a k枚rny茅k m煤ltj谩r贸l, G眉l bab谩r贸l, a k枚zeml茅kezet egyik legismertebb oszm谩n szerzetes茅nek 茅let茅r艖l is.
   
 •  Csend, z枚ld, ihlet – alkonyati s茅ta a Naphegyen

  lead0
  Ha hunyor铆tva n茅z眉nk a t茅rk茅pre, 谩tszaladhat a szem眉nk ezen a 154 m茅ter magas hegyen, de ann谩l ink谩bb 茅rdemes 茅les铆ten眉nk a f贸kuszon! Fedezz眉k fel ezt a v谩rosi falut egy眉tt a Sas-hegy m枚g枚tt lebuk贸 Nap f茅ny茅ben!
   
 •  Szobrok a cenz煤ra 谩rny茅k谩ban – m疟v茅szeti s茅ta

  imageedit_5_3172502100
  Gondolt谩l m谩r 煤gy Budapestre, mint egy hatalmas szabadt茅ri m煤zeumra, ahol sokszor a legjobb k茅pz艖m疟v茅szek alkot谩sai b煤jnak meg panelh谩zak 谩rny茅k谩ban, int茅zm茅nyek kertj茅ben vagy 茅ppen egy j谩tsz贸t茅r mellett?
   
 •  Titkos kertek 茅s terek a belv谩rosban

  LEAD_Titkos kertek_kerek
  K茅t 茅s f茅l 贸r谩s t煤r谩nk sor谩n olyan mag谩nh谩zak, int茅zm茅nyek kertjeibe is bejutunk, amelyeket a nagyk枚z枚ns茅g sz谩m谩ra rendszerint nem nyitnak ki, bepillant谩st nyer眉nk egy nagyv谩ros emberl茅pt茅k疟 t茅rhaszn谩lat谩r贸l, megismerj眉k a vel眉nk 茅l艖 谩llatokat 茅s n枚v茅nyeket, 茅s k枚zben emberi sorsokr贸l hallunk: padokon sz枚v艖d枚tt szerelmekr艖l, 谩rnyas f谩k alatt meg茅lt trag茅di谩kr贸l, ifj煤i fogadalmakr贸l 茅s id艖skori megnyugv谩sr贸l.
   
 •  Sz铆nh谩z az eg茅sz v谩ros – utcasz铆nh谩z 茅s s茅ta

  imageedit_1_9595090277
  A CAFe Budapest 2019 茅s az ImagineBudapest k眉l枚nleges s茅t谩ja most val贸s谩ggal 茅letre kelti a belv谩rost - utunk sor谩n az utcasarkok, parkok, l茅pcs艖h谩zak, bels艖 udvarok mini szabadt茅ri sz铆npadk茅nt szolg谩lnak alkalmi sz铆nt谩rsulatunknak, akik Budapest t枚rt茅net茅nek sz铆nes sztorijait eleven铆tik meg.
   
 •  Harm贸nia a v谩rosban – s茅ta a pesti belv谩ros k茅tsz谩z 茅ves 茅p眉letei k枚z枚tt, sok zen茅vel

  harmonia_lead
  A pesti v谩rosk茅pet meghat谩roz贸 h谩zakat eln茅zve zenei harm贸ni谩k jutnak az esz眉nkbe: fens茅ges, ugyanakkor emberl茅pt茅k疟 homlokzatok, 谩tgondolt, de m茅gis tetszet艖s r茅szletek, funkcionalista, de kedves terek jellemzik a klasszicizmus id艖szak谩t az 茅p铆t茅szetben. S hogy a zenei 茅lm茅nyt tov谩bb fokozzuk, az anekdot谩k mellett minikoncertekkel is gazdag铆tjuk leg煤jabb s茅t谩nkat!
   
 •  Volt m谩r 脰n t茅len z枚ldben? – erdei titkok a Normaf谩n

  imageedit_1_8418716297
  Normafa s茅t谩nkat t茅lies铆tett眉k, hiszen az erd艖茅lm茅ny ebben az id艖szakban tal谩n m茅g k眉l枚nlegesebb. Az elcsendesed艖 f谩k k枚z枚tt fittyet h谩nyunk a hidegre 茅s forralt borral meleg铆tj眉k fel magunkat a t茅li v谩ros felett 谩llva.
   
 •  T谩volr贸l 茅s testk枚zelb艖l – Ybl a Duna-parton

  ybl
  Ybl Mikl贸snak, a XIX. sz谩zad m谩sodik fele meghat谩roz贸 hazai 茅p铆t茅sz茅nek hossz煤 p谩ly谩ja sor谩n megadatott, hogy a Duna k茅t partj谩t eml茅kszer疟 茅p眉letekkel gazdag铆tsa. T枚bb mint sz谩z 茅v eltelt茅vel nek眉nk pedig megadatik, hogy a budai oldalr贸l tekintve sorra vegy眉k alkot谩sait a F艖v谩mh谩zt贸l a m谩r nem 谩ll贸 Ganz-h谩zig, majd 鈥灻kelve鈥 a foly贸n a L谩nch铆d Rt. sz茅kh谩z谩t贸l a Rudas f眉rd艖ig kalandozunk.
   
 •  Tapinthat贸 m煤lt – v谩rosi s茅ta l谩t谩ss茅r眉lteknek az 1956-os esem茅nyekhez kapcsol贸d贸an

  tapinthato_lead
  Szeretn茅d bej谩rni azokat a helyeket, ahol a forradalom els艖 l枚v茅sei eld枚rd眉ltek? Azokat az utc谩kat, ahol az emberek felszedt茅k a kockak枚veket 茅s a s铆neket, hogy barik谩dokat 茅p铆tsenek? Ahol a fiatalok megpr贸b谩lt谩k beolvasni k枚vetel茅seiket a r谩di贸ba, de csak Ger艖 Ern艖 hangja sz贸lt az ablakba kitett r谩di贸kb贸l? Ahol minden sarkon 谩llt egy 鈥瀙usk谩s 枚csi鈥, a pesti b茅rh谩zak labirintusszer疟 pinc茅i pedig kit疟n艖 menek眉l茅si 煤tvonalat biztos铆tottak a felkel艖knek? Ha igen, gyere 茅s j谩rd be vel眉nk az 1956-os esem茅nyek j贸zsefv谩rosi helysz铆neit! A programot 煤gy 谩ll铆tottuk 枚ssze, hogy az l谩t谩ss茅r眉ltek sz谩m谩ra adjon tapinthat贸 茅s tapasztalhat贸 茅lm茅nyeket, de nagy szeretettel v谩rjuk a k铆s茅r艖ket 茅s az 茅rdekl艖d艖ket is!
   
 •  “A fal adja a m谩sikat…” – avagy a pesti 茅p眉letd铆szek titkos nyelve

  LEAD_脺zen艖_kerek
  K茅t贸r谩s s茅t谩nkon l谩tcs枚veinket 茅s a m疟v茅szett枚rt茅netet h铆vjuk seg铆ts茅g眉l, hogy a homlokzatok, l茅pcs艖h谩zak, kapuzatok d铆szei tartalommal t枚lt艖djenek meg, s rajtuk kereszt眉l megismerhess眉k a ma is 谩ll贸 茅p眉letek m谩r r茅g nem 茅l艖 lak贸it, az elm煤lt korok 铆zl茅s茅t 茅s vil谩gszeml茅let茅t. T煤r谩nk v茅g茅re minden r茅sztvev艖 egy olyan tud谩s birtok谩ban lesz, melyet a v谩rosban b谩rhol haszn谩lva vallom谩sra k茅sztetheti a n茅m谩nak l谩tsz贸 茅p眉leteket. Annyit k茅r眉nk csup谩n, hogy fel a fejjel!
   
 •  A szecesszi贸 b疟v枚let茅ben 鈥 l谩togat谩s a F枚ldtani Int茅zetben

  LEAD_Foldtani_kerek
  A F枚ldtani Int茅zetben tett s茅t谩nkon bepillant谩st nyerhet眉nk a tud贸sok, kutat贸k 茅let茅be, a ki谩ll铆tott t谩rgyakon kereszt眉l belek贸stolhatunk a f枚ldtan 茅s a geofizika tudom谩ny谩ba, mik枚zben a p谩ratlan sz茅ps茅g疟 茅p眉lettel is megismerked眉nk egy helyi szak茅rt艖 j贸volt谩b贸l.
   
 •  Vir谩gos Vir谩nyos – a zugligeti l贸vas煤t nyom谩ban

  lead01
  Nem az 脫perenci谩s tengeren is t煤l j谩runk, hanem Budapesten, annak is egyik legz枚ldebb szeglet茅ben, a Vir谩nyosnak is nevezett Zugligetben.
   
 •  Az 枚r枚k modern nyom谩ban… – #felafejjelbudapest#

  l谩b1
  脺veg, f茅m, beton, m谩rv谩ny. 脷j form谩k, 煤j terek, 煤j 茅let. Ez mind jellemezte a huszadik sz谩zad m谩sodik 茅vtized茅ben megsz眉letett st铆lust, mely sz谩mtalan v谩ltoz谩st hozott az 茅p铆t茅szett艖l a h茅tk枚znapi 茅letig. Err艖l sz贸l a Budapesti Tavaszi Fesztiv谩l keret茅ben indul贸 s茅t谩nk.
   
 •  T枚rt茅netek a kaputelefont贸l a gyorsliftig 鈥 s茅ta a 鈥濨auhaus鈥 Budapesten

  imageedit_1_4177456069
  Bauhuas? Bauhaus! Mindenkinek ismer艖s fogalom. De vajon l茅tezik-e egy谩ltal谩n ez az 茅p铆t茅szeti st铆lus a f艖v谩rosban? Van-e valami egy茅rtelm疟 jellegzetess茅ge, amit, ha megl谩tunk egy h谩zon, m谩r egyb艖l bizton 谩ll铆thatjuk, ez bizony 鈥濨auhaus鈥 茅p眉let?
   
 •  Vend茅gs茅gben egy igazi m谩gn谩sn谩l – 茅p眉letbej谩r谩s

  LEAD_M谩gn谩s_kerek
  Egy眉tt j谩rhatjuk be az Emich-palota 茅p眉let茅t, mik枚zben a k枚rny茅k ki茅p眉l茅s茅r艖l, a h谩z t枚rt茅net茅r艖l, s az egykori m谩gn谩s-茅letr艖l is hallunk. M谩sf茅l 贸ra a Zerge utcai palot谩ban, ahonnan csel茅dek indulnak hajnalonta a piacra...
   
 •  Akkor 茅s most 脫bud谩n – a F艖 t茅r 2. titkai

  imageedit_3_9051837284
  脫buda F艖 tere hatalmas 谩talakul谩son ment kereszt眉l az 1800-as 茅vekt艖l, mi pedig v茅gigj谩rjuk, hogyan lett a l贸vas煤t egyik meg谩ll贸j谩b贸l 茅lhet艖, aut贸k n茅lk眉l s茅t谩lhat贸 t茅r 茅s hogyan lett a F艖 t茅r 2.
   
 •  Gell茅rthegy – kil谩t谩son innen 茅s t煤l

  circle-cropped
  Hegytet艖n isteneiknek 谩ldoz贸 kelt谩k, f茅lelmetes boszork谩nyok tivorny谩i, im谩ds谩gos sz铆vvel st谩ci贸r贸l st谩ci贸ra felkapaszkod贸 budai sz艖l艖m疟vesek, 眉ld枚z艖k 茅s mened茅ket lel艖k, l谩that贸 茅s l谩thatatlan kincsek, barlangok, 谩sat谩sok - eln茅z茅st, ez biztosan a Gell茅rthegy?
   
 •  Rabbik a Palotanegyedben – 茅p眉letbej谩r谩s az OR-ZSE falai k枚z枚tt

  imageedit_3_3216967583
  A vil谩g legr茅gibb, ma is alap铆t谩s谩nak hely茅n m疟k枚d艖 rabbik茅pz艖je. A romantikus st铆lus煤 茅p眉letet alagsort贸l nagyteremig bej谩rjuk, 茅s m茅g a zsinag贸g谩ba is betekint茅st nyer眉nk.
   
 •  F疟, fa, vir谩g a v谩rosban 鈥 csal谩di s茅ta a v谩rosi titkos kertek m茅ly茅re

  lead_titkos kertek gyerekeknek
  Legn茅pszer疟bb tematikus s茅t谩nk mostant贸l csal谩dbar谩t v谩ltozatban is indul 鈥 m铆g a sz眉l艖k elmer眉lnek a v谩rosi kertek sz茅ps茅geiben, a gyerekek sem unatkoznak: j谩t茅kokkal, feladatokkal k茅sz眉l眉nk sz谩mukra az 谩llom谩sokon.
   
 •  Egy egyetem titkai – a M疟szaki Egyetem campus谩nak bej谩r谩sa

  BME_lead
  F枚ld alatti k枚nyvrakt谩r 茅s p谩ratlan dunai panor谩ma, a 鈥濻贸hajok h铆dja鈥 茅s d铆szes rektori szoba, hatalmas aula, kamarasz铆nh谩z 茅s szen谩tusi tan谩csterem. Titkos 谩tj谩r贸k, csak a kiv谩lts谩gosok 谩ltal l谩togathat贸 laborok 茅s tantermek, v茅gel谩thatatlan folyos贸k, estig a l谩mpaf茅nyn茅l rajzol贸 茅s tanul贸 hallgat贸k. Mindez egy campuson, a M疟szaki Egyetem 茅p眉letegy眉ttes茅ben tal谩lhat贸, ahov谩 ez煤ttal egy眉tt l谩togathatunk el.
   
 •  N铆v贸d铆j tegnap 茅s ma I. – p茅lda茅rt茅k疟 茅p眉letek Budapesten

  mesekert_lead02
  Mi a k枚z枚s egy hotelben 茅s egy 贸vod谩ban? Az, hogy mindkett艖 茅p铆t茅szeti n铆v贸d铆jas 茅p眉letben m疟k枚dik. A Budapesti 脡p铆t茅sz Kamara ugyanis 茅vr艖l 茅vre kiosztja 茅rt茅kes N铆v贸d铆j谩t, mellyel azokat az 茅p铆t茅szeti munk谩kat ismeri el, amelyek p茅ld谩t mutatnak a jelenben a j枚v艖 tervez艖i 茅s megrendel艖i sz谩m谩ra.
   
 •  Orvoss谩g vagy m茅reg? – l谩togat谩s a Magyar Gy贸gyszer茅szi Kamara sz茅kh谩z谩ban

  gyogyszeresz
  Gy贸gyn枚v茅nyek, patikam茅rleg, elix铆rek 茅s balzsamok. 脡vsz谩zados recept煤r谩k, r茅gi orvoss谩gos 眉vegek, sz谩zadfordul贸s patikaberendez茅s egy gy枚ny枚r疟 villa茅p眉letben. Izgalmas t枚rt茅netek, gy贸gytea k贸stol贸 茅s m茅g megannyi 茅rdekess茅g v谩rja a l谩togat贸kat a Magyar Gy贸gyszer茅szi Kamara sz茅kh谩z谩ban a D贸zsa Gy枚rgy 煤ton!
   
 •  Kazinczy rabs谩ga, a Helytart贸tan谩cs reszket茅se – 茅p眉letbej谩r谩s F贸nagy Zolt谩nnal

  Helytarto虂tana虂cs_lead
  Hol raboskodott Kazinczy? 脡s vajon hol reszketett f茅lve az 1848-as forradalom idej茅n a tisztelt Helytart贸tan谩cs? Egy olyan 茅p眉letbej谩r谩sra h铆vjuk 脰n枚ket, mely k茅tsz谩z 茅v t枚rt茅nelm茅be ad bepillant谩st egyetlen d茅lel艖tt sor谩n.
   
 •  K枚vekbe z谩rt m煤lt 鈥 a Salg贸tarj谩ni utcai zsid贸 temet艖 bej谩r谩sa

  lead
  A Salg贸tarj谩n utcai temet艖 1874-ben j枚tt l茅tre szinte k茅nyszer疟s茅gb艖l; tudniillik az addig haszn谩lt V谩ci 煤ti temet艖 szinte teljesen megtelt. N茅h谩ny 茅vtized m煤lt谩n pedig 鈥 a k艖b谩nyai Kozma utcai nagytemet艖 megnyit谩s谩t k枚vet艖en 鈥 ez lett a vagyonosabb emberek temet艖je, 铆gy ma iparb谩r贸k, politikusok 茅s m疟v茅szek mauz贸leumait 茅s d铆szesen faragott s铆rjait csod谩lhatjuk.
   
 •  Egy felh艖karcol贸 t枚rt茅nete – l谩togat谩s az egykori OTI-palota 茅p眉let茅ben

  OTI_lead
  Budapest els艖 toronyh谩za 茅s az egykori K枚zt谩rsas谩g t茅r a t茅m谩ja k眉l枚nleges programunknak. Megismerhetj眉k a 20. sz谩zad elej茅nek 茅p铆t茅szeti vonulatait, beleshet眉nk az Orsz谩gos T谩rsadalombiztos铆t谩si F艖igazgat贸s谩g sz茅kh谩z谩ba, 茅s megtudhatjuk, hogy mi茅rt 茅s hogyan 茅p眉lt fel a N茅popera, azaz a mai Erkel Sz铆nh谩z.
   
 •  Egy眉tt v谩ltozunk – st铆lusok, korok, hangulatok a V谩rosmajor utc谩ban a klasszicizmust贸l a II. vil谩gh谩bor煤ig

  LEAD_St铆lus1_kerek
  S茅t谩nkon v茅gigl茅pdel眉nk ezen a m谩sf茅l 茅vsz谩zadon: megn茅z眉nk egy ap谩caotthont, egy valamikori 谩rvah谩zat, egy m疟v茅szvill谩t, egy katolikus templomot 茅s j贸n茅h谩ny lak贸h谩zat is. Mire a v茅g茅re 茅r眉nk a s茅t谩nak, tal谩n mi is r谩j枚v眉nk, hogy az utc谩n is nyomot hagy贸 id艖k v谩ltoz谩sa 茅ppen olyan, mint a mi 茅let眉nk alakul谩sa: valahonnan valahov谩 tart 茅s mindig tartogat meglepet茅seket. St铆lusok, korok 茅s hangulatok.
   
 •  Z谩rk贸zott sz茅ps茅g – l谩togat谩s a R谩cz f眉rd艖ben D茅v茅nyi Tam谩s vezet茅s茅vel

  racz_lead
  A m谩r 茅vek 贸ta bez谩rt, 茅s a fel煤j铆t谩s v茅gezt茅vel sem ny铆l贸 R谩cz f眉rd艖 bej谩r谩sra indulunk. A s茅t谩t D茅v茅nyi Tam谩s Ybl-d铆jas 茅p铆t茅sz vezeti, aki 2007 贸ta dolgozik tervez艖t谩rsaival az 茅p眉leten, hogy a meg煤jul谩s sor谩n a r茅gi sz茅ps茅gekb艖l (t枚r枚k f眉rd艖, Ybl Mikl贸s 茅p眉lete) meg艖rz枚tt r茅szek a mai kor elv谩r谩saival sikeresen 枚tv枚z艖djenek.
   
 •  Est茅k a V谩rosfaln谩l

  varosfal_lead
  脡vsz谩zados, vastag fal, mely egykor k枚r眉l枚lelte Pest v谩ros谩t. Ma m谩r csak elsz贸rtan 茅s kiss茅 romosan l谩tszik valami a k枚z茅pkori v谩rosfalb贸l, melynek t枚rt茅nete azonban tele van izgalmasabbn谩l izgalmasabb epiz贸dokkal 茅s sok-sok m煤ltt枚red茅kkel. Z谩dor Judit, a v谩rosfal kutat贸ja 茅s r茅g茅sze lesz a vend茅g眉nk.
   
 •  Budapest, the city of waters 鈥 with Margit Island cruise

  kiemelt_city of waters
  S茅t谩nkon t枚r枚k f眉rd艖r艖l, k枚z茅pkori v铆zvezet茅kr艖l, gy贸gyvizekr艖l, 谩rvizekr艖l, na 茅s persze a mindenkori v谩ros fejl艖d茅s茅r艖l hallunk, majd egy kellemes haj贸k谩z谩st k枚vet艖en a k枚zkedvelt Margitszigeten fedezz眉k fel egy眉tt.
   
 •  Crime and History in Buda castle 鈥 with Willie Slick

  crime_and_history
  Piszlics谩r茅 P谩l a kisst铆l疟 zsebtolvaj v谩lik vezet艖j眉kk茅 ebben a k茅t 贸r谩ban, ha vel眉nk tartanak. Mes茅l a budai v谩rr贸l, t枚rt茅netekr艖l, b疟nesetekr艖l, kiv茅gz茅sekr艖l, emberekr艖l, 茅p眉letekr艖l鈥 Mindenr艖l, ami itt t枚t茅nt az elm煤lt 茅vsz谩zadokban...