Print the page
 

Sz艖l艖skertb艖l villanegyed – Kult煤rt枚rt茅neti s茅ta a Gell茅rthegyen

  • Gelle虂rt
  • Orlay 3
  • Ma虂nyoki
  • Orlay 4
  • Barto虂k

A XIX. 茅s XX. sz谩zad fordul贸j谩n a Gell茅rthegy naps眉t枚tte, sz艖l艖vel be眉ltetett lank谩in 茅s a hegy l谩b谩n谩l alig h谩rom 茅vtized alatt fel茅p眉lt Budapest egyik legeleg谩nsabb, nagypolg谩ri lak贸negyede, sz谩mos 茅p铆t茅szetileg is kiemelked艖 k枚z- 茅s mag谩n茅p眉lettel. B谩rmily furcs谩nak is t疟nhet, ehhez a kezd艖 l枚k茅st egy apr贸cska gy枚k茅rtet疟, a filox茅ra adta meg…
A negyvenes 茅vekig pezsgett 鈥 s a kilencvenes 茅vekt艖l 煤jra vir谩gzik鈥 itt a kultur谩lis 茅let, melynek korabeli eml茅kei a figyelmes szeml茅l艖 sz谩m谩ra ma sem maradnak rejtve.
Tudta p茅ld谩ul, hogy hol gy眉lekeztek a “megfagyott muzsikusok”? Gondolta volna, hogy b谩r贸 Wenckheim J贸zsef gell茅rthegyi vill谩ja kertj茅ben saj谩t benzink煤tj谩b贸l tankolhatta fel automobilj谩t a h煤szas 茅vek k枚zep茅n? Els茅t谩l vel眉nk ahhoz a szecesszi贸s vill谩hoz, melyet egy 16 nyelven besz茅l艖 etimol贸gus-heged疟m疟v茅sz tervezett?

Mindezekre, 茅s m茅g sz谩mos 茅rdekess茅gre f茅ny der眉l t煤r谩nk sor谩n, ahol az 茅p铆tett k枚rnyezet titkain k铆v眉l azt is el谩ruljuk, hol 茅s mikor hallgathat贸 a legszebb csalog谩ny-茅nek a Gell茅rthegyen.

A s茅ta vezet艖je:

Szefcsik Zsolt

Heged疟m疟v茅sz, a szabad m疟v茅szetek doktora, lelkes lok谩lpatri贸ta, aki t枚bb mint negyedsz谩zados vil谩gj谩r谩s ut谩n is vallja, hogy Budapest a legjobb hely, 茅s err艖l b谩rkit hajland贸 meg is gy艖zni.

T煤raid艖pontok
2021-10-1710:00Jelentkezem
脕r: 4100 Ft/f艖, kedvezm茅nyes 谩r: 3400 Ft/f艖
A s茅ta hossza: 2.5 贸ra
Tal谩lkoz谩si pont: Szent Gell茅rt t茅r, a Gell茅rt sz谩ll贸 el艖tti d铆szk煤tn谩l.
Megk枚zel铆t茅s: 4-es metr贸val, 19-es, 41-es, 47-es,49-es, 56-os villamossal, 7-es, 107-es, 133-as busszal, D11-es haj贸j谩rattal (hidropl谩nnal sajnos m谩r nem, de err艖l is van egy t枚rt茅net眉nk).
脷tvonal: Szent Gell茅rt t茅r 鈥 Kelenhegyi 煤t 鈥 M谩nyoki 煤t 鈥 Orlay utca 鈥 Bart贸k B茅la 煤t (kit茅r艖 a M茅sz枚ly utca fel茅) 鈥 M茅nesi 煤t 鈥 Koll茅gium l茅pcs艖 鈥 Vill谩nyi 煤t (a Ciszterci Szent Imre templomig)
 
A *-gal jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖.