Print the page
 

N铆v贸d铆j tegnap 茅s ma II. – p茅lda茅rt茅k疟 茅p眉letek Budapesten

  • moments
  • ceu_12_bujnovszky_tamas
  • ceu_07_bujnovszky_tamas

Mi a k枚z枚s egy egyetemben 茅s egy hotelben?

Az, hogy mindkett艖 茅p铆t茅szeti n铆v贸d铆jas 茅p眉letben m疟k枚dik. A Budapesti 脡p铆t茅sz Kamara 茅s Budapest F艖v谩ros 脰nkorm谩nyzata ugyanis 茅vr艖l 茅vre kiosztja 茅rt茅kes N铆v贸d铆j谩t, mellyel azokat az 茅p铆t茅szeti munk谩kat ismeri el, amelyek p茅ld谩t mutatnak a jelenben a j枚v艖 tervez艖i 茅s megrendel艖i sz谩m谩ra.

Az 脡p铆t茅szet H贸napja alkalm谩b贸l most egyed眉l谩ll贸 m贸don olyan 茅p眉letekbe kapunk bebocs谩t谩st, amelyek a kort谩rs 茅p铆t茅szet legszebb p茅ld谩i k枚z眉l val贸k: a Hotel Moments az Andr谩ssy 煤ton 茅s a CEU a N谩dor utc谩ban t谩rja ki el艖tt眉nk kapuit, 茅s a benn眉k m疟k枚d艖 int茅zm茅nyek dolgoz贸i valamint a tervez艖k kalauzolnak benn眉nket v茅gig az 茅p眉leteken.

Mindenkit szeretettel v谩runk!

Az 茅p眉letekr艖l b艖vebben:

Hotel Moments

c铆m: 1061 Budapest, Andr谩ssy 煤t 8.

tervez茅s: 2015 // kivitelez茅s: 2016

Archi-kon // Nagy Csaba, P贸lus K谩roly,

Nagy Zsolt, Benedek Botond, D茅ri D谩niel, Batta Mikl贸s, B贸day-Bag贸 Bernadett, V谩rhidi Bence

fot贸: Bujnovszky Tam谩s

A Feszty Adolf tervezte neorenesz谩nsz palota kiemelt 茅rt茅ke a m疟eml茅ki sgrafitt贸s kapualjon 谩t megk枚zel铆thet艖 loggi谩s bels艖 udvar, amelyet az utcai oldalon karcs煤 枚nt枚ttvas oszlopok 枚veznek. Ez a bels艖 udvar adja az 茅p铆t茅szeti koncepci贸 alapj谩t, a h谩z 铆gy bel眉lr艖l kifel茅 茅p铆tkezik. H谩l谩s a feladat, hiszen a sz谩llodai funkci贸 k枚zel 谩ll az eredeti haszn谩lathoz, m茅gis a lakhat谩s k茅t, jellemz艖en elt茅r艖 form谩i ezek. A bels艖 udvar els艖 l谩t谩sra olyan, mintha mindig is 铆gy n茅zett volna ki, de a k眉l枚nb枚z艖 szinteket bej谩rva egy mesteri 茅p铆t茅szet vonalai bontakoznak ki. Olyan megold谩sokat tal谩lunk, amelyeket vagy tiltani, vagy tan铆tani kellene: a finom mozdulatokb贸l 茅p铆tett er艖teljes architekt煤ra, vagy a jelent艖s fel眉l茅p铆t茅s 茅szrev茅tlen jelenl茅te mindenk茅pp ilyen paradoxonok. Az udvar k茅p茅t a j贸 茅rz茅kkel 谩trajzolt bels艖 homlokzat 茅s az udvar felett lebeg艖 眉vegtet艖 szerkezete hat谩rozza meg. Ez a kort谩rs h谩rtya visszaid茅zi 茅s meger艖s铆ti az udvarbels艖k v茅dett 茅s intim vil谩g谩t, de egy煤ttal kialakul a sz谩llodai hall tere is. A bels艖 t茅rrendszer vertik谩lisan r茅tegzett, megism茅tl艖dik a klasszikus palotahomlokzat szerkeszt茅si elve, mik枚zben az 茅p铆t茅sz folyamatosan j谩tszik a perspekt铆v谩val. Az 茅p眉let k眉ls艖 megjelen茅se mintegy kivet眉l茅se a bels艖 t茅rrendszer filoz贸fi谩j谩nak, ugyanakkor visszafogottabb, a meg艖rz茅s sz谩nd茅ka egy茅rtelm疟bb. A tet艖t茅ri szintek nem terjeszkednek r谩 a homlokzatokra, a tet艖forma 茅s a h茅jal谩s anyaga kort谩rs karaktert hordoz. Az 茅p眉let szak铆t a r茅gi 茅s 煤j kontrasztj谩t megtestes铆t艖 茅p铆t茅szeti eszk枚z枚kkel, m茅gsem a teljes 谩t铆r谩s 煤tj谩n halad. Valahol a kett艖 k枚z枚tt tal谩l egy mezsgy茅t, ahol t枚rt茅neti 茅s kort谩rs elk眉l枚n眉l ugyan, m茅gis ink谩bb hasonulnak, mintsem sz茅tv谩lnak az elt茅r艖 elemek. Nem a m疟eml茅ki 茅rt茅kek konzerv谩l谩sa val贸sul meg, hanem 煤j 茅rtelmez茅s ad t枚bbletet az 茅p眉lethez.

———————-

CEU belv谩rosi 茅p眉letegy眉ttes rekonstrukci贸

c铆m: 1051 Budapest, N谩dor utca 13鈥15.

tervez茅s: 2012 // kivitelez茅s: 2016

O’Donnell + Tuomey Ltd. // Sheila O’Donnell, John Tuomey, Mark Grehan

Teampannon Kft. // Hidasn茅meti M谩t茅 茅p铆t茅sz

fot贸: Bujnovszky Tam谩s

A CEU 煤j 茅p眉letegy眉ttese az V. ker眉let s疟r疟 belv谩rosi k枚rnyezete r茅szek茅nt 茅p眉lt. A tervez艖k 谩tfog贸 茅p铆t茅szeti koncepci贸t dolgoztak ki az eredetileg hat k眉l枚n谩ll贸 茅p眉letb艖l 谩ll贸 egy眉ttesre. Az elgondol谩s legf艖bb c茅lkit疟z茅se a megl茅v艖 belv谩rosi adotts谩gokhoz igazod贸, 谩tj谩rhat贸 egyetemi campus megval贸s铆t谩sa. A fejleszt茅si folyamat els艖 眉tem茅nek r茅szek茅nt k茅t 茅p眉let szerves 煤jragondol谩sa val贸sult meg egy 煤jj谩茅p铆t茅ssel 茅s egy 谩t茅p铆t茅ssel. Az 煤j campus hitelesen bizony铆tja az eg茅sz koncepci贸 megval贸s铆that贸s谩g谩t, miszerint a Budapest eklektikus sz枚vet茅be illeszked艖 bels艖 bonyolult t茅rrendszer vertik谩lis 茅s horizont谩lis 谩tj谩rhat贸s谩ga oly m贸don l茅trehozhat贸, hogy a megl茅v艖 k枚rnyezeti 茅rt茅kekb艖l sok minden meg艖rz茅sre ker眉l. A r茅gi 茅s 煤j 茅p铆t茅szeti elemek szervesen 茅lnek egy眉tt, 茅pp煤gy, mint a budapesti 茅s angolsz谩sz kultur谩lis hat谩st mutat贸 茅p铆t茅szeti megold谩sok. Az 茅p眉let a k茅zm疟ves 茅p铆t茅szet jegy茅ben b艖velkedik az invenci贸zus, 茅rz茅keny bels艖 t茅ri megold谩sokban, a monument谩lis 茅p铆t茅szeti gondolatokt贸l eg茅szen a b煤torszint疟 r茅szletmegold谩sokig. A gondoskod谩s minden眉tt 茅rz茅kelhet艖. A tervez艖k a fenntarthat贸s谩gra is nagy figyelmet ford铆tottak, 茅s ezt nem kiz谩r贸lag g茅p茅szeti rendszerekkel biztos铆tott谩k, hanem 茅p铆t茅szeti megold谩sokkal is seg铆tett茅k az 茅p眉let j贸 m疟k枚d茅s茅t. Az alkot贸 铆r 茅p铆t茅szp谩ros 茅s a hazai 茅p铆t茅sz-csapat egy眉ttm疟k枚d茅se mintaszer疟. A Vigy谩z贸 Ferenc utcai homlokzatkialak铆t谩s megoszt贸, de k茅ts茅gtelen眉l min艖s茅gi 茅p铆t茅szeti gondolkod谩st 茅s sz铆nvonalas kivitelez茅st t眉kr枚z. Az eg茅sz kompoz铆ci贸 kiemelt 茅rt茅ke a bej谩rhat贸 tet艖, ahol az elrejtett g茅p茅szeti berendez茅sek mellett val贸di, sokr茅t疟en haszn谩lhat贸 tet艖kerti z贸na tal谩lhat贸. Ez ut贸bbi kialak铆t谩s az eg茅sz belv谩ros sz谩m谩ra ir谩nymutat贸 p茅ldak茅nt szolg谩lhat.


EpHo_2018_trans1_pdfsam_dij_alap_2017_aBp-emblema-A1_szines_CMYKBE虂K logo


脕r: egys茅gesen 2500 Ft/f艖
A s茅ta hossza: 2.5 贸ra
Tal谩lkoz谩si pont: VI. ker眉let, Andr谩ssy 煤t 8., Hotel Moments bej谩rat谩n谩l
Megk枚zel铆t茅s: De谩k t茅rig metr贸val, onnan gyalog vagy kisf枚ldalattival a Bajcsy-Zsilinszky 煤tig
脷tvonal: Hotel Moments - CEU
 
A *-gal jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖.