Print the page
 

N铆v贸d铆j tegnap 茅s ma I. – p茅lda茅rt茅k疟 茅p眉letek Budapesten

  • moments4
  • meses5
  • meseskert

Mi a k枚z枚s聽egy hotelben 茅s egy 贸vod谩ban?

Az, hogy mindkett艖 茅p铆t茅szeti n铆v贸d铆jas 茅p眉letben m疟k枚dik. A Budapesti 脡p铆t茅sz Kamara 茅s Budapest F艖v谩ros 脰nkorm谩nyzata ugyanis 茅vr艖l 茅vre kiosztja 茅rt茅kes N铆v贸d铆j谩t, mellyel azokat az 茅p铆t茅szeti munk谩kat ismeri el, amelyek p茅ld谩t mutatnak a jelenben a j枚v艖 tervez艖i 茅s megrendel艖i sz谩m谩ra.

Az 脡p铆t茅szet H贸napja alkalm谩b贸l most egyed眉l谩ll贸 m贸don olyan 茅p眉letekbe kapunk bebocs谩t谩st, amelyek a kort谩rs 茅p铆t茅szet legszebb p茅ld谩i k枚z眉l val贸k: a Hotel Moments az Andr谩ssy 煤ton 茅s聽a Mes茅skert 贸voda a Kass谩k utc谩ban t谩rja ki el艖tt眉nk kapuit, 茅s a benn眉k m疟k枚d艖 int茅zm茅nyek dolgoz贸i valamint a tervez艖k kalauzolnak benn眉nket v茅gig az 茅p眉leteken.

K茅rj眉k, hogy akinek nincs b茅rlete, az hozzon mag谩val egy vonaljegyet a programra!

Mindenkit szeretettel v谩runk!

Az 茅p眉letekr艖l b艖vebben:

Hotel Moments

c铆m: 1061 Budapest, Andr谩ssy 煤t 8.

tervez茅s: 2015 // kivitelez茅s: 2016

Archi-kon // Nagy Csaba, P贸lus K谩roly,

Nagy Zsolt, Benedek Botond, D茅ri D谩niel, Batta Mikl贸s, B贸day-Bag贸 Bernadett, V谩rhidi Bence

fot贸: Bujnovszky Tam谩s

A Feszty Adolf tervezte neorenesz谩nsz palota kiemelt 茅rt茅ke a m疟eml茅ki sgrafitt贸s kapualjon 谩t megk枚zel铆thet艖 loggi谩s bels艖 udvar, amelyet az utcai oldalon karcs煤 枚nt枚ttvas oszlopok 枚veznek. Ez a bels艖 udvar adja az 茅p铆t茅szeti koncepci贸 alapj谩t, a h谩z 铆gy bel眉lr艖l kifel茅 茅p铆tkezik. H谩l谩s a feladat, hiszen a sz谩llodai funkci贸 k枚zel 谩ll az eredeti haszn谩lathoz, m茅gis a lakhat谩s k茅t, jellemz艖en elt茅r艖 form谩i ezek. A bels艖 udvar els艖 l谩t谩sra olyan, mintha mindig is 铆gy n茅zett volna ki, de a k眉l枚nb枚z艖 szinteket bej谩rva egy mesteri 茅p铆t茅szet vonalai bontakoznak ki. Olyan megold谩sokat tal谩lunk, amelyeket vagy tiltani, vagy tan铆tani kellene: a finom mozdulatokb贸l 茅p铆tett er艖teljes architekt煤ra, vagy a jelent艖s fel眉l茅p铆t茅s 茅szrev茅tlen jelenl茅te mindenk茅pp ilyen paradoxonok. Az udvar k茅p茅t a j贸 茅rz茅kkel 谩trajzolt bels艖 homlokzat 茅s az udvar felett lebeg艖 眉vegtet艖 szerkezete hat谩rozza meg. Ez a kort谩rs h谩rtya visszaid茅zi 茅s meger艖s铆ti az udvarbels艖k v茅dett 茅s intim vil谩g谩t, de egy煤ttal kialakul a sz谩llodai hall tere is. A bels艖 t茅rrendszer vertik谩lisan r茅tegzett, megism茅tl艖dik a klasszikus palotahomlokzat szerkeszt茅si elve, mik枚zben az 茅p铆t茅sz folyamatosan j谩tszik a perspekt铆v谩val. Az 茅p眉let k眉ls艖 megjelen茅se mintegy kivet眉l茅se a bels艖 t茅rrendszer filoz贸fi谩j谩nak, ugyanakkor visszafogottabb, a meg艖rz茅s sz谩nd茅ka egy茅rtelm疟bb. A tet艖t茅ri szintek nem terjeszkednek r谩 a homlokzatokra, a tet艖forma 茅s a h茅jal谩s anyaga kort谩rs karaktert hordoz. Az 茅p眉let szak铆t a r茅gi 茅s 煤j kontrasztj谩t megtestes铆t艖 茅p铆t茅szeti eszk枚z枚kkel, m茅gsem a teljes 谩t铆r谩s 煤tj谩n halad. Valahol a kett艖 k枚z枚tt tal谩l egy mezsgy茅t, ahol t枚rt茅neti 茅s kort谩rs elk眉l枚n眉l ugyan, m茅gis ink谩bb hasonulnak, mintsem sz茅tv谩lnak az elt茅r艖 elemek. Nem a m疟eml茅ki 茅rt茅kek konzerv谩l谩sa val贸sul meg, hanem 煤j 茅rtelmez茅s ad t枚bbletet az 茅p眉lethez.

———————-

Mes茅skert passz铆vh谩z 贸voda

c铆m: 1134 Budapest, Kass谩k Lajos utca 17.

tervez茅s: 2015 // kivitelez茅s: 2016

Archi-kon Kft. // Nagy Csaba, P贸lus K谩roly, P谩sztor 脕d谩m, T艖r枚s 脕gnes, V谩rhidi Bence

fot贸: Bujnovszky Tam谩s

A Mes茅skert 脫voda 煤j 茅p眉lete a XIII. ker眉let s疟r疟n 茅s magasan be茅p铆tett lak贸- 茅s iroda茅p眉letekkel tel铆tett k枚rnyezet茅be 茅p眉lt. A tervez艖k a k枚r眉lm茅nyeket figyelembe v茅ve 煤jszer疟 茅p铆t茅szeti koncepci贸t dolgoztak ki a be茅p铆t茅sre. A legf艖bb c茅lkit疟z茅s a korl谩tozott m茅ret疟 ter眉let ellen茅re az volt, hogy a nagyl茅tsz谩m煤 gyermeksereg sz谩m谩ra a szabad leveg艖n megval贸sul贸 j谩t茅k lehet艖s茅ge is biztos铆tott legyen. Az 贸voda els艖 k茅t emelet茅n szintenk茅nt 8 csoport tal谩lhat贸, amelyek 400 gyermek elhelyez茅s茅t teszik lehet艖v茅. A szintek a k枚z枚ss茅gi terekkel 茅s a kieg茅sz铆t艖 funkci贸kkal egy眉tt rendk铆v眉l racion谩lisan szervezettek. A nagy m茅lys茅g疟 traktusokba csemp茅szett term茅szetes f茅ny 茅s a m谩sodlagos bels艖茅p铆t茅szeti eszk枚zk茅nt alkalmazott nagyszer疟 falgrafika a vid谩ms谩gr贸l gondoskodik. Az 茅p眉let min艖s铆tett passz铆vh谩z, 铆gy energetikai szempontb贸l is rendk铆v眉l korszer疟. Az igazi innov谩ci贸 azonban a tet艖kert kialak铆t谩sa. Mintha Le Corbusier legszebb 谩lmai v谩ln谩nak val贸ra. A tet艖kert fantasztikus t茅rbeli gazdags谩ggal szolg谩lja a gyerekek vil谩g谩t, nagyszer疟 fedett 茅s nyitott terekkel, amelyek intenz铆v j谩t茅k- 茅s mozg谩slehet艖s茅get teremtenek. A tet艖kert szervesen eg茅sz铆ti ki az udvari j谩tsz贸kert lehet艖s茅geit, a kett艖 egy眉ttesen pedig k枚zel a teljes telekm茅retnek megfelel艖 kertet biztos铆t. A tet艖kert megform谩l谩sa 茅s szerkezeti kialak铆t谩sa p茅lda茅rt茅k疟, a h谩rom bels艖 udvar 枚sszerak贸s gyermekj谩t茅k asszoci谩ci贸j谩ra 茅p眉l, 茅s gy枚ny枚r疟 枚t枚dik homlokzatot alkot a k枚rnyez艖 magas 茅p眉letek haszn谩l贸i sz谩m谩ra. Magasb贸l n茅zve ez egyfajta t谩rgyszer疟s茅get ad az 贸voda 茅p眉let茅nek, ami kifejezi, hogy itt valami szokatlanr贸l van sz贸, valami m谩sr贸l, gyerekek j谩t茅kos 茅s hum谩nus 茅letter茅r艖l a s疟r疟 nagyv谩rosi k枚zegben. A Mes茅skert 脫voda t枚bb ter眉leten is p茅ldak茅nt szolg谩lhat a j枚v艖 s疟r疟 v谩rosi k枚rnyezet茅be 茅p眉l艖 贸vod谩i, gyermekint茅zm茅nyei sz谩m谩ra.


EpHo_2018_trans1_pdfsam_dij_alap_2017_aBp-emblema-A1_szines_CMYKBE虂K logo


A s茅ta hossza: 2.5 贸ra
脷tvonal: Hotel Moments - Mes茅skert 脫voda
 
A *-gal jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖.