• kelet4_gyermekva虂ro虂
  • keleti1
  • keleti3
  • keleti8

A K枚zponti Ind贸h谩z茅p眉lete 茅ppen ma 130 茅ves.

脡s hogy hol kell keresn眉nk Budapest t茅rk茅p茅n? A nemsok谩ra meg煤jul贸 Baross t茅rn茅l, hiszen az 1884. augusztus谩ban 谩tadott k枚zponti p谩lyaudvar 1892-t艖l Keleti p谩lyaudvar n茅ven ismert.

Az kiegyez茅s ut谩n az orsz谩ggy疟l茅s egyik els艖 茅s legfontosabb fejleszt茅si terve volt, hogy egy k枚zponti p谩lyaudvart l茅tes铆tsenek, 谩m az 茅p铆tkez茅s megkezd茅se – t枚bb okb贸l is – tizen枚t 茅vig v谩ratott mag谩ra.

De tal谩n nem is baj, hiszen 铆gy egy igaz谩n korszer疟, monument谩lis m茅ret疟 p谩lyaudvar 茅p眉let sz眉letett, mely a maga majd 17000 n茅gyzetm茅ter茅vel val贸di l谩tv谩nyoss谩gsz谩mba ment a kiss茅 m茅g falusias hangulat煤 k枚rny茅ken…

Az ingov谩nyos talajviszonyok miatt v茅g眉l c枚l枚p枚kre 茅p眉lt f艖茅p眉let vasszerkezet茅t Feketeh谩zy J谩nos h铆dm茅rn枚k tervezte, az 茅p眉letet pedig Rochlitz Gyula f艖m茅rn枚k tervei szerint 茅p铆tett茅k meg. A kialak铆t谩sn谩l nagyon sok mindenre gondoltak – 茅rkez茅si 茅s indul谩s oldal, 茅tterem, csod谩latos Lotz- 茅s Than M贸r fresk贸k, g谩zl谩mp谩k stb.-, a mi szem茅lyes kedvenc眉nk azonban m茅gis a gyerekek sz谩m谩ra kialak铆tott v谩r贸terem, ahol dadusok vigy谩ztak a csemet茅kre.

A szentiment谩lis hangulatban l茅v艖knek pedig aj谩nljuk, hogy egy pillanatra gondoljanak bele, hogy h谩ny milli贸 b煤cs煤z谩s 茅s 煤jra tal谩lkoz谩s, emberi sors sz铆nhelye ez a nemr茅giben fel煤j铆tott csod谩latos 茅p眉let! 聽:)

A k茅peket k枚sz枚nj眉k a Fortepan.hu-nak!

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *