Rezs艖_nap

Rezs艖 napra szeretettel!聽

H谩romsz谩z elsz谩nt tisztvisel艖. Ennyi ember kellett ahhoz, hogy az 1880-as 茅vek elej茅n v茅gre megfelel艖 helysz铆nt tal谩ljon nagyszab谩s煤 terv茅nek megval贸s铆t谩s谩ra a H谩z茅p铆t艖 Tisztvisel艖k Egyes眉lete. A t谩rsas谩g az茅rt j枚tt l茅tre, hogy a kor egyik f艖 probl茅m谩j谩ra 鈥 legal谩bbis a saj谩t maguk sz谩m谩ra 鈥 orvoslatot tal谩ljon: a lak谩shi谩nyt, a magas lakb茅rek elleni 枚r枚k枚s harcot bar谩ts谩gos, csal谩di h谩zak egy眉ttes茅nek 茅p铆t茅s茅vel k铆v谩nta v茅glegesen megoldani.

T枚bb neh茅zs茅g ut谩n v茅g眉l az 脺ll艖i 煤t (akkori) v茅g茅n, a v谩msoromp贸n t煤l mutatkozott egy elfogadhat贸 茅p铆t茅si ter眉let, melynek azonban volt n茅h谩ny sz茅ps茅ghib谩ja鈥 Ezen a t谩j茅kon volt ugyanis a hely艖rs茅gi barakk-k贸rh谩z, a kolerabarakk 茅s nem messze ezekt艖l 鈥 a nem sokkal kor谩bban megsz眉ntetett temet艖k hely茅n 茅p眉lt 鈥 meglehet艖sen b疟z枚s gy谩rak. A gy谩rk茅m茅nyek mellett tal谩n a szint茅n k枚zeli nagy sert茅s-t贸 茅s a r茅gi sert茅s谩ll谩sok is 鈥瀞zagos铆tott谩k鈥 a leveg艖t, szerencs茅re azonban a szomsz茅dos ter眉leten m疟k枚d艖 v谩rosi faiskola jav铆tott a helyzeten (r茅szben ennek a ter眉let茅n van ma a N茅pliget).

Kell艖k茅ppen vonz贸 volt viszont a ter眉let 谩ra, s az egyes眉letnek v茅g眉l siker眉lt megegyeznie a f艖v谩rossal: 1884-ban t枚bb mint sz谩z parcell谩ra felosztva, kiz谩r贸lag csal谩di h谩zak 茅p铆t茅s茅nek c茅lj谩ra megkapt谩k a ter眉letet. Elkezd艖d枚tt teh谩t az 茅p铆tkez茅s, s a l谩zas munka hev茅ben, a l谩tv谩nyos fejl艖d茅s k枚zepette m谩r nem is volt olyan b疟z枚s 茅s bar谩ts谩gtalan a k枚rny茅k鈥

A tisztvisel艖k 茅s csal谩djaik lassacsk谩n sz茅pen berendezkedtek 鈥 igaz, a h谩zak t枚bbs茅ge szer茅ny kivitel疟, a b艖v铆thet艖s茅get szem el艖tt tart贸, s egyel艖re olykor csak f茅lkomfortos 鈥, s 1888-ban m谩r a telep b艖v铆t茅se volt az 煤jabb c茅l.
A 鈥瀎alu鈥 鈥 ahogy h铆vt谩k, 茅s h铆vj谩k az贸ta is sokszor 鈥 k枚zpontja pedig a Rezs艖 t茅r lett. Itt m疟k枚dtek a telepet kiszolg谩l贸 apr贸 眉zletek: a pap铆r眉zlet, a f疟szer眉zlet, a p茅k vagy a kocsma is, itt cser茅lt gazd谩t a toj谩s, a sonka 茅s a pletyka h茅tv茅gente. Nem csoda h谩t, hogy a sok谩ig f眉ves ter眉letk茅nt, amolyan 鈥瀓谩tsz贸t茅rk茅nt鈥 szolg谩l贸 Rezs艖 t茅r lett az 1931-ben elk茅sz眉lt katolikus templom helysz铆ne is, mely eredetileg Lechner 脰d枚n tervei szerint 茅p眉lt volna meg. 脕m az I. vil谩gh谩bor煤 茅s Lechner hal谩la m谩sk茅nt alak铆totta a templom sors谩t: v茅g眉l a mester unoka枚ccse, Kismarty-Lechner Jen艖 lett az 茅p铆t茅sz, aki klassziciz谩l贸 empire st铆lusban dolgozta 谩t nagyb谩tyja eredeti terveit.

A tisztvisel艖telep, a Rezs艖 t茅r 茅s k枚rny茅ke bev谩ltotta a hozz谩 f疟z枚tt rem茅nyeket. Ahogyan azt a h谩romsz谩z lelkes alap铆t贸 (k茅p眉nk枚n 茅pp a templom alapk枚v茅t teszik le) annak idej茅n meg谩lmodta: bar谩ts谩gos, 茅lhet艖, otthonos lak贸hely lett a r茅gi k眉lv谩rosi r茅szb艖l, ahov谩 sokan akarnak k枚lt枚zni, de elk枚lt枚zni csak nagyon kevesen.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *