• budapest-margitszigeti-kavehaz-19103
  • a75

A napokban volt Paula n茅vnap鈥

Ebb艖l az aprop贸b贸l ismerkedjenek meg bizonyos Cs谩ky Paula sz铆n茅szn艖vel, aki a sz谩zadfordul贸n sz眉letett Budapesten egy j贸m贸d煤 polg谩ri csal谩d gyermekek茅nt. A felt疟n艖en gy枚ny枚r疟 l谩ny a sz铆nh谩zi p谩ly谩t v谩lasztotta, ez茅rt azt谩n a V铆gsz铆nh谩z sz铆niiskol谩j谩ba iratkozott be. Az iskola elv茅gz茅se ut谩n a gy艖ri sz铆nt谩rsulat tagjak茅nt dolgozott, 茅s tehets茅g茅nek 茅s sz茅ps茅g茅nek k枚sz枚nhet艖en gyorsan ismertt茅 v谩lt a neve. A nyughatatlan l谩ny azonban a gy艖ri sz铆nh谩zat kin艖ve Amerik谩ba utazott, ahol egy magyar t谩rsulattal j谩rt谩k be a nagyobb v谩rosokat 茅s nemzetk枚zi h铆rnevet szerzett mag谩nak.

Eddig a t枚rt茅net szokv谩nyos, s艖t, a folytat谩s sem rendk铆v眉li: Paula Amerik谩b贸l hazat茅rve a szeg茅nys茅ggel tal谩lta szemben mag谩t. T枚rt茅nt ugyanis, hogy 枚ccse szerencs茅tlen t艖zsdei spekul谩ci贸inak k枚sz枚nhet艖en a csal谩d vagyona el煤szott. Paul谩t nagyon megviselte a dolog, nem csup谩n az elveszett p茅nz miatt, hanem mert b谩ntotta szeretett testv茅r茅nek a nyomaszt贸 helyzete is.

A kellemetlens茅gekb艖l azonban v茅g眉l j贸 dolog s眉lt ki 鈥 Paula Olaszorsz谩gba ment a gondok el艖l, ahol 枚sszeismerkedett egy igazi olasz herceggel, 茅s 鈥 ahogy m谩r lenni szokott 鈥 hamarosan v茅gzetesen egym谩sba szerettek.

Sz谩mos viszontags谩g ut谩n (a herceg sz眉lei ellenezt茅k a kapcsolatot) egy r枚vid idill k枚vetkezett Budapesten a Sv谩bhegyi Nagysz谩ll贸ban 鈥 n茅h谩ny 枚nfeledt h茅t, csakis kettesben. 脕m a boldogs谩g nem tartott sok谩ig, mert a herceg 艖r眉lten f茅lt茅keny volt: mindenkire.

Ez茅rt azt谩n Cs谩ky茅k nem j谩rtak sehova sz贸rakozni, a sz铆n茅szn艖 pedig nem tal谩lkozhatott senkivel. 脕m egy alkalommal, 1926 j煤lius谩ban m茅giscsak 煤gy d枚nt枚ttek, hogy ell谩togatnak a Margitszigetre, a Sziget Sz铆npad el艖ad谩s谩ra. 脡s ebb艖l majdnem trag茅dia lett.

A csinos sz铆n茅szn艖t ugyanis egyik koll茅g谩ja kedvesen 眉dv枚z枚lte az el艖ad谩s el艖tt v谩rakoz谩s k枚zben, ami a f茅lt茅keny hercegn茅l kiverte a biztos铆t茅kot. K茅rd艖re vonta Paul谩t, veszeked茅s lett. 脡s akkor, azon a sz茅p ny谩ri est茅n Cs谩ky Paula nem l谩tott m谩s megold谩st maga el艖tt, mint hogy v茅get vet az 茅let茅nek.

A teraszon 眉ld枚g茅l艖 emberek csak egy hangos sik铆t谩sra lettek figyelmesek, melyet egy csobban谩s k枚vetett, majd kisv谩rtatva m茅g egy. A szemtan煤k egy eleg谩nsan 枚lt枚z枚tt n艖t l谩ttak, aki el akarta dobni mag谩t贸l az 茅letet 茅s a Dun谩ba ugrott. Megment茅s茅re egy arisztokrata kin茅zet疟 f茅rfi sietett, akinek az 茅ppen elmer眉l艖 sz铆n茅szn艖t siker眉lt kimentenie a Duna hull谩mai k枚z眉l. A sz铆n茅szn艖 sz茅p hossz煤 haj谩t a karj谩ra fonva 煤szott ki a herceg 鈥 mert 艖 volt az 鈥 az al茅lt Paul谩val a partra, majd a nagy ijedts茅g ut谩n ism茅t szerelmesen borultak egym谩s nyak谩ba. Hi谩ba, ez az olasz szenved茅lyess茅g鈥

Az eset term茅szetesen n茅h谩ny napig kit疟n艖 t茅m谩t adott a korabeli pesti lapoknak – szemtan煤k besz谩mol贸i, nyomoz贸riporterek 铆r谩sai jelentek meg egym谩s ut谩n az 煤js谩gok kiemelt h铆rei k枚z枚tt. Azt谩n – mint minden m谩s – ez is elm煤lt, s Cs谩ky Paula szenved茅lyes rom谩nca is csak egy lett a sok hasonl贸 budapesti hist贸ria k枚z眉l…

forr谩s: 聽20. sz谩zad

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *