• petschacher21
  • petschacher41
  • petschacher61
  • petschecher51

A 19. sz谩zad utols贸 茅vtizedeinek egyik meghat谩roz贸 茅p铆t茅szeti st铆lusa a neorenesz谩nsz volt. A v谩lasztott st铆lt 谩ltal谩ban mindenki szerette: a k枚zint茅zm茅nyek vezet艖i pomp谩s 茅s tekint茅lyt parancsol贸, a mag谩n茅p铆ttet艖k pedig gy枚ny枚r疟, mindenf茅le 茅kess茅ggel feld铆sz铆tett kecses palot谩kba k茅pzelt茅k magukat az 煤jonnan fel茅p眉l艖 neorenesz谩nsz 茅p眉letekben j谩rva.

A formavil谩g, a d铆sz铆t茅sek szinte a megsz贸lal谩sig hasonl铆tottak az eredetiekhez, igaz, az 茅p眉lett铆pusok – nagys谩guk, funkci贸juk – 茅s persze az 茅p铆tkez茅sn茅l haszn谩lt anyagok is megv谩ltoztak az 茅vsz谩zadok alatt.

A renesz谩nsz st铆luselemeket 铆gy azt谩n nagy hozz谩茅rt茅ssel 茅s mindenk茅ppen j贸 铆zl茅ssel kellett 枚sszev谩logatni ahhoz, hogy az ut贸kor sz谩m谩ra is tetszet艖s 茅p眉let sz眉lessen. Olyan, ami nem megy ki a divatb贸l, ami haszn谩lhat贸 茅s 茅vek m煤lt谩n sem lesz giccses 茅s nevets茅ges.

Egy alig tizen枚t 茅ven 谩t tev茅kenyked艖 b茅csi 茅p铆t茅sznek mindez siker眉lt. A m谩ra szinte teljesen elfelejtett nev疟 Petschacher Guszt谩v a v谩rost 聽ma is meghat谩roz贸 茅p眉letek tervez艖je volt.

Olyanok茅, mint a Kod谩ly k枚r枚nd b茅rpalot谩i, a valamikori Ter茅zv谩rosi Kaszin贸 (k茅s艖bb P谩rizsi Nagy谩ruh谩z), a Hark谩nyi- 茅s Pallavicini-palot谩k az Andr谩ssy 煤ton, a Ter茅z k枚r煤t 茅s a J贸zsef k枚r煤t n茅h谩ny 茅p眉lete.

Amikor 1890-ben Petschacher 46 茅vesen hirtelen meghalt, az egyik legkeresettebb budapesti 茅p铆t茅sz t谩vozott az 茅l艖k sor谩b贸l. Szellemi hagyat茅ka nem csup谩n a h谩trahagyott tervrajzokb贸l 茅s v谩zlatokb贸l 谩llt, hanem abb贸l a st铆lus枚r枚ks茅gb艖l is, amelyet hal谩la ut谩n sz谩mos m谩s 茅p铆t茅sz vitt tov谩bb – eg茅szen addig, am铆g maga a neorenesz谩nsz st铆lus ki nem ment a divatb贸l…

A 170 茅vvel ezel艖tt sz眉letett Petschacher Guszt谩vra eml茅kez眉nk ezzel a n茅h谩ny k茅ppel, melyet a M疟v茅szet foly贸iratb贸l k枚lcs枚n枚zt眉nk.

Ami pedig mostan谩ban a Kod谩ly k枚r枚nd枚n j谩r, ne felejtsen el feln茅zni a sgraffit贸val d铆sz铆tett 88-90-es sz谩m煤 h谩zra, ahol a m谩sodik emelet ablakain谩l megpillanthatja a Petschachert, a tervez艖t, egy sz茅p medaillonba festve….

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *