Feinsilber_R贸bert

Ilyenkor, a t茅li, hideg h贸napokban sok sz贸 esik a szeg茅nyek ell谩t谩s谩r贸l, a hajl茅ktalanok kil谩t谩stalan helyzet茅r艖l, a seg铆ts茅gad谩s lehet艖s茅geir艖l…

Majd’ sz谩z 茅vvel ezel艖tt sem volt ez m谩sk茅nt, s艖t!

Amikor 1925 elej茅n, nem sokkal azut谩n, hogy a f艖v谩ros 鈥 p茅nz hi谩ny谩ban 鈥 megsz眉ntette az ingyen 茅teloszt谩st a szeg茅nyek k枚z枚tt a v谩rosh谩z谩n megjelent egy alacsony, pocakos, g枚rbel谩b煤 煤r azzal, hogy szeretn茅 谩tvenni a szeg茅nyek 茅tkeztet茅s茅t, mindenki nagyon 枚rvendezett.

A t枚r枚k 谩llampolg谩rk茅nt bemutatkoz贸 Feinschilbert R贸bert 鈥灻﹍ete nagy c茅ljak茅nt鈥 az emberis茅g megseg铆t茅s茅t t疟zte ki, melyet a gyakorlatban j贸t茅konykod谩ssal, n茅pkonyha 眉zemeltet茅s茅vel k铆v谩nt megval贸s铆tani. S艖t, teljes vagyon谩t hajland贸 volt fel谩ldozni, hogy m茅g m谩sodik fog谩st is kapjanak a szeg茅nyek. A nevezett 煤r, k茅s艖bb R贸bert b谩csik茅nt elh铆res眉lve a valamikori n茅pkonyh谩k berendez茅s茅t 谩tv茅ve egy煤ttal adom谩nyok gy疟jt茅s茅re is enged茅lyt kapott a meghatott 茅s megk枚nnyebb眉lt hat贸s谩gokt贸l.

Az 铆g茅retet tett k枚vette: R贸bert b谩csi a V谩rosligetben 眉t枚tt tany谩t egy kis b贸d茅ban, ahol napr贸l napra fogadta az adakozni k铆v谩n贸 gazdagokat, akik sz茅p sorj谩ban k眉ldtek, vittek n茅mi kis p茅nzt 茅s adom谩nyt a j贸s谩gos seg铆t艖nek. R贸bert b谩csi a p茅nzt 枚sszegy疟jtv茅n a 鈥瀖unkaid艖 letelte ut谩n鈥 visszat茅rt az Erzs茅bet k枚r煤ti n茅gyszob谩s lak谩s谩ba, est茅nk茅nt pedig el艖szeretettel t枚lt枚tte idej茅t m疟v茅szek, h铆ress茅gek t谩rsas谩g谩ban a k枚rnyez艖 k谩v茅h谩zakban.

R贸bert b谩csit nemsok谩ra mindenki ismerte Budapesten. A szeg茅nyek Apostolnak bec茅zt茅k megment艖j眉ket, aki a V谩rosligetben, a mai K谩lvin t茅ren, az Alm谩ssy t茅ren etette a r谩szorul贸kat, akik h谩l谩b贸l csapatostul 谩lltak szolg谩lat谩ba, 茅s p谩r h贸nap m煤lva m谩r n茅gysz谩zan j谩rt谩k a f艖v谩ros 茅ttermeit, gazdag h谩zait, piacait az adom谩nyok 茅s a megmaradt 茅telek begy疟jt茅se c茅lj谩b贸l. M茅g Budapest h谩rom nagy laktany谩j谩nak mosl茅k谩t is begy疟jt枚tte a szorgos sereg, hogy azt谩n j贸l megmeleg铆tve, 枚ssze枚ntve m谩snap a szeg茅nyek 眉res gyomr谩nak szolg谩ljanak t谩pl谩l茅kul鈥

Voltak azonban olyan adom谩nyok is, amelyek soha nem jutottak el a r谩szorul贸khoz:聽 a f茅l sert茅sek a hentest艖l, a kof谩k 谩ltal felaj谩nlott z枚lds茅gf茅l茅k, gy眉m枚lcs枚k, a f疟szeresek 谩ltal k眉ld枚tt zs谩k lisztek sz茅p sorban 谩tv谩ndoroltak m谩s vend茅gl艖s枚kh枚z, m谩s f疟szeresekhez, m谩s kof谩khoz, akik nagy 枚r枚mmel v谩s谩rolt谩k meg j贸val a piaci 谩ra alatt a k铆n谩lt 谩ruf茅les茅get鈥

Az 眉gyes adok-veszek j贸l ment egy darabig, azt谩n a tisztess茅ges emberek lassacsk谩n m茅gis elkezdtek sugdol贸zni: ennek a R贸bert b谩csinak valahogy maga fel茅 hajlik a keze.

De nem az茅rt dolgozott ilyen sokat az 艖sz, a levesoszt谩sokkor feh茅r orosz parasztinget visel艖 R贸bert b谩csi, hogy a mindenf茅le sz贸besz茅d kikezdje 鈥瀔arrierj茅t鈥. 脷j v谩llalkoz谩sba kezdett: megalak铆totta a 鈥濧z 脰ngyilkosokat Az 脡letnek Megment艖 Irod谩t.”
Az iroda j贸 sz铆n茅szi k茅pess茅gekkel meg谩ldott, szuggeszt铆v fiatalembereket foglalkoztatott, akik az ekkoriban b艖s茅gesen el艖ker眉l艖 枚ngyilkosjel枚lteket 鈥瀒m谩dkozt谩k le鈥 a Turulr贸l, vagy a magukat megm茅rgez艖, de m茅g 茅letben l茅v艖ket besz茅lt茅k vissza az evil谩gi l茅tbe. S a h谩l谩s rokons谩g b艖kez疟en honor谩lta szeretteik 茅letben tart谩s谩t.

A j贸t茅konykod谩sb贸l R贸bert b谩csi igencsak megszedte mag谩t: miel艖tt leleplezte volna a sz茅lh谩most a rend艖rs茅g, h茅t nagy b茅rh谩zat, 150-200 ezer aranykoron谩t, k茅t csal谩di h谩zat mondhatott mag谩茅nak Budapesten, s k枚r眉lbel眉l 150 ezer aranykorona 茅rt茅k疟 bet茅tje volt B茅csben. R谩ad谩sul az 茅vek sor谩n l谩ny谩nak, Londonba is k眉ld枚tt apan谩zst, amely majd鈥 egymilli贸 peng艖re r煤gott.

Azonban a megszerzett vagyonnak csak a nyomait tudta felkutatni a hat贸s谩g, 铆gy az Apostolnak siker眉lt meg煤sznia azzal, hogy 1930-ban kiutas铆tott谩k az orsz谩g ter眉let茅r艖l. A k茅s艖bb P谩rizsban leteleped艖, majd egy t茅bolyd谩ban, 92 茅vesen elhunyt 枚reg neve azonban m茅g sok谩ig fogalom volt Pesten.

Vitathat贸 j贸t茅konykod谩s谩t a c铆mben olvashat贸 mond谩s 艖rzi, mely tr茅f谩s, g煤nyos v谩lasz egy t煤ls谩gosan nagy k茅r茅sre 鈥 hiszen ilyet csakis R贸bert b谩csi tudott teljes铆teni.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *