M疟v茅szi Budapest – 煤j rovat!

M疟v茅szi Budapest – 煤j rovat!

Figyelem! 脷j “rovatunk” indul! A n茅vnapos budapesti bejegyz茅sek hely茅t ezent煤l szebbn茅l szebb, Budapestet 谩br谩zol贸 alkot谩sok veszik majd 谩t! J贸 sz贸rakoz谩st hozz谩!聽

M疟v茅szi Budapest – avagy mit 茅s hogyan 茅rdemes meg枚r枚k铆teni Budapestb艖l?

脷j rovatunkban – mely a Budapesttel foglalkoz贸 m疟v茅szeti alkot谩sokb贸l szemezget majd rem茅nyeink szerint egy 茅ven 谩t – els艖k茅nt egy 130 茅vvel ezel艖tti t枚rt茅nethez ny煤lunk vissza.

Azt ugyanis b谩tran kijelenthetj眉k, hogy m谩r a 19. sz谩zad ember茅t -s艖t v谩rosvezet茅s茅t – is igencsak foglalkoztatta az a gondolat, hogy melyek a v谩ros legimpoz谩nsabb 茅s egyben legfest艖ibb pontjai, hova 茅rdemes felkapaszkodni vagy 茅ppen leguggolni egy j贸l siker眉lt pillanatfelv茅tel茅rt – akkoriban ink谩bb t谩jk茅p茅rt.

T枚rt茅nt teh谩t, hogy 1883-ban a F艖v谩rosi K茅pz艖m疟v茅szeti Bizottm谩ny l谩tk茅pp谩ly谩zatot hirdetett Budapest t茅m谩ban, azzal a c茅llal, hogy a p谩ly谩zatra be茅rkezett sz铆nv谩zlatok k枚z眉l a legszebbeket majd nagym茅ret疟 olajfestm茅nyek form谩j谩ban a V谩rosh谩za hivatali szob谩iban helyezz茅k el. A p谩ly谩zat k眉l枚n枚sebb megk枚t茅seket nem tartalmazott.
脡rdekes m贸don ennek ellen茅re szinte az 枚sszes nevez艖 a f艖v谩ros szimbolikus pontjait 枚r枚k铆tette meg: a L谩nchidat, a v谩rat, az akkor 茅p眉l艖 V谩rkert Baz谩rt, illetve Pest legforgalmasabb tereit.

Persze az茅rt az egy茅ni 铆zl茅s is megmutatkozott: a nyertes N谩dler R贸bert p茅ld谩ul a mai Batthy谩ny teret 茅s Bud谩t prefer谩lta, m铆g a m谩sodik helyezett, Schickedanz Albert a legr茅gibb f艖v谩rosi 茅p眉letek茅rt rajongott (mint p茅ld谩ul a mell茅kelt k茅pen l谩that贸 egykori Szenth谩roms谩g-t茅r).
Az eredm茅nyhirdet茅sre 1885-ben ker眉lt sor, s ugyan v茅g眉l anyagi okok miatt csak h谩rom olajk茅p k茅sz眉lt el a v谩zlatokb贸l (az els艖 h谩rom helyezett egy-egy k茅pe), a t枚bbi p谩lyam疟 is fontoss alkot谩ss谩 v谩lt: sok k枚z眉l眉k mai napig hiteles forr谩snak sz谩m铆t az akkori Budapestr艖l – a f艖v谩rost kutat贸k nem kis 枚r枚m茅re.

脡rdemes lenne elj谩tszani a gondolattal, hogyha ma hasonl贸 p谩ly谩zati ki铆r谩s l谩tna napvil谩got, vajon mely r茅szeket 茅s hogyan mutatn谩nak be a m疟v茅szek, szerepelne-e egy-egy v谩zlaton a M脺PA vagy esetleg a Szimpla kert, az 谩talak铆t谩sra v谩r贸 Sz茅ll K谩lm谩n t茅r vagy a 4-6-os villamos?
脰n枚k mit rajzoln谩nak le sz铆v眉k szerint?聽

(a k茅p: Schickedanz Albert: M谩ty谩s-templom, 1890-1892)

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *