• rippl_ronai_jozsef-kelenhegyi_ut_telen_fogatok_a_kelenhegyi_uton_1921_korul-33_45
  • 1940-kelenhegyi

Mai 鈥濵疟v茅szi Budapest鈥 rovatunk bejegyz茅s茅t az idei t茅l r茅g贸ta v谩rt els艖, igazi havaz谩sa ihlette. A k茅pen a Gell茅rt-hegy oldal谩ban kanyarg贸 Kelenhegyi utat l谩tjuk feh茅rben, amin fogatok haladnak felfel茅.

脡s hogy ki l谩thatta 铆gy ablak谩b贸l az 1920-as 茅vekben ezt az akkor h茅tk枚znapinak sz谩m铆t贸 jelenetet? Nem m谩s, mint Rippl-R贸nai J贸zsef, aki ugyan ekkor m谩r f艖k茅nt Kaposv谩ron 茅lt 茅s alkotott, az茅rt t茅lire az ebben a budapesti utc谩ban tal谩lhat贸 h铆res M疟teremh谩zban rendszeresen kis m疟termet 茅s lak谩st b茅relt.

Ezen a t茅li mened茅ken gyakran skiccelte fel a f眉gg枚ny elh煤z谩sa ut谩n a szeme el茅 t谩rul贸 l谩tv谩nyt, hogy azt谩n szervezve a f艖v谩rosi m疟v茅szi 茅letet, elsiessen k谩v茅h谩zakba, tal谩lkozzon a bar谩taival vagy csak pihenjen. Itteni lak谩s谩ban szinte az 枚sszes korabeli h铆res 铆r贸 茅s fest艖 megfordult Babitst贸l Szinyei Merse P谩lig. Itt k茅sz眉ltek h铆res m疟v茅szportr茅i 茅s kalapos n艖i arck茅pei is. R谩ad谩sk茅nt pedig ki-kilesett az ablakon.

A m谩sodik k茅p az 1940-es 茅vek elej茅n k茅sz眉lt ugyanott, egy az 艖szi naps眉t茅sben egym谩sba kapaszkodva ballag贸 csal谩dr贸l. Ki tudja, tal谩n 茅pp az akkor m谩r majdnem h煤sz 茅ve halott nagy magyar fest艖r艖l besz茅lgettek, vagy csak egyszer疟en v谩rt谩k a telet 茅s az els艖 h贸pelyheket…

a k茅pek forr谩sa: fortepan.hu, viragjuditgaleria.hu

Irodalom: V谩rnai Vera: Fest艖i Budapest

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *