corvin

Nagy volt a k茅sz眉l艖d茅s 88 茅vvel ezel艖tt a Blaha Lujza t茅ren鈥 M谩r csak egyetlen nap volt h谩tra a Corvin 脕r煤h谩z megnyit谩s谩ig 鈥 ser茅nykedtek az alkalmazottak, 谩ruval kellett felt枚lteni a Lingel-f茅le polcokat, be kellett rendezni a h谩rom utc谩ra n茅z艖 hatalmas kirakatokat, a vend茅gl艖ben 茅s a k谩v茅h谩zban m茅g egyszer 谩tt枚r枚lgetni a poharakat. A v谩ros legforgalmasabb 煤tkeresztez艖d茅s茅ben, a valamikor Apoll贸 Kabar茅 telk茅n fel茅p眉lt Corvin ugyanis a legeslegjobb akart lenni. A mai bev谩s谩rl贸k枚zpontok el艖djek茅nt nemcsak kiszolg谩lni, de sz贸rakoztatni is akarta k枚z枚ns茅g茅t: 1926.m谩rcius elsejei megnyit谩sa ut谩n d茅lut谩nonk茅nt szalonzenekar sz贸rakoztatta a v谩s谩rl贸kat, az 谩ruh谩zi k铆n谩lat mellett pedig menetjegyiroda, gyorsf茅nyk茅p茅szet, tov谩bb谩 k茅tf茅le vend茅gl谩t贸egys茅g 谩llt a rendelkez茅s眉kre. S艖t, ki谩ll铆t谩sokat, divatbemutat贸kat 茅s m谩s rendezv茅nyeket is szerveztek az 谩ruh谩z d铆szterm茅ben.

Itt, a Corvinban kezdett el m疟k枚dni Budapest els艖 mozg贸l茅pcs艖je, 茅s a k枚rny茅k megn枚vekedett forgalma miatt a Blaha Lujza t茅ren 谩ll铆tott谩k fel a f艖v谩ros els艖 villanyrend艖r茅t 1931-ben.

De itt ny铆lt meg els艖k茅nt 煤n. olcs贸谩ru-oszt谩ly, valamint a Corvinban vezett茅k be az az贸ta elkoptatott v谩s谩rl谩si akci贸kat is. Azt谩n 1954-ben ennek az 谩ruh谩znak a kirakat谩ban ismerhett茅k meg a budapestiek az 煤j csod谩t, a telev铆zi贸t.

A nagyszer疟 茅s csillog贸 harmincas 茅vek ut谩n azonban szomor煤 dolgokat is meg茅lt a Corvin:

A II. vil谩gh谩bor煤ban ki茅gett 谩ruh谩z-茅p眉let茅ben v茅gezt茅k az ostrom polg谩ri 谩ldozatain聽ak fert艖tlen铆t茅s茅t, majd innen sz谩ll铆tott谩k el a halottakat a Kerepesi Temet艖be, azt谩n 1956 okt贸ber茅ben 煤jb贸l harcok szemtan煤ja lett az 茅p眉let.

Mivel a fel煤j铆t谩sa elmaradt, 1966-ban korszer疟nek sz谩m铆t贸 alum铆nium bor铆t谩st kapott, mely az贸ta is elfedi a Reiss Zolt谩n tervei alapj谩n meg茅p眉lt klassziciz谩l贸 st铆lus煤, d铆szes palotahomlokzatot. Az alum铆numon t煤l ugyanis l谩tsz贸lag egy emeletes homlokzat h煤z贸dik, mely val贸j谩ban n茅gy emeletsor volt, teljes magass谩gukban 枚sszef眉gg艖 ablakokkal, ezeket csak fabet茅tek v谩lasztott谩k el, szinte 茅szrev茅tlen眉l als贸 茅s fels艖 r茅szre. A bej谩rat m枚g枚tt k茅tszintes, 眉vegtet艖s csarnokr茅sz fogadta a v谩s谩rl贸kat. A bels艖 tereket 茅s fel眉leteket pedig Beck 脰. F眉l枚p 茅s Pongr谩cz Szigfrid plasztikus munk谩i d铆sz铆tett茅k 鈥 mindebb艖l m谩ra semmi sem maradt.

1935_corvin1967_corvin4

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *