• Blog_Kira虂ly40
  • Blog_Sira虂ly
  • Blog_Trafo虂ha虂z

Egy nagyon 茅rdekes, Budapesten is fel-felt疟n艖 jelens茅gr艖l 铆runk most, mint v谩rost枚rt茅neti 茅s 茅letviteli kuri贸zum. Mindezt 茅rdemes sz贸magyar谩zattal kezdeni: mi is az a foglalt h谩z? A Wikipedia szerint a foglalt h谩z 鈥瀘lyan elhagyott vagy haszn谩laton k铆v眉li ingatlan, amit a tulajdonos tudta n茅lk眉l er艖szakmentesen birtokba 茅s haszn谩latba vettek t枚bbnyire alternat铆v csoportok.鈥 Eur贸p谩ban, f艖leg nyugaton, m谩r 茅vtizedek 贸ta jelen van ez a szubkult煤ra, az angol nyelvben squatk茅nt hivatkozva r谩. A h谩zfoglal贸 pedig ez alapj谩n a聽squatter. Ezzel egy眉tt sok orsz谩gban b疟ncselekm茅nynek sz谩m铆t a 鈥瀞quattol谩s鈥, m谩shol teljesen elfogadott 茅letst铆lus. Ut贸bbi esetben el艖fordulhat, hogy a tulajdonosnak hossz煤 jogi elj谩r谩st kell v茅gigvinnie addig, hogy kilakoltass谩k az 谩tmeneti lak贸kat. A foglal贸k gyakran saj谩t k枚z枚ss茅get alak铆tanak ki, azt谩n m疟v茅szeti, kultur谩lis k枚zpontk茅nt m疟k枚dnek, de az sem ritka, hogy demonstr谩ci贸s c茅llal k枚lt枚zk枚dnek: hogy felh铆vj谩k a figyelmet a gy枚ny枚r疟 茅s nem mellesleg m茅g haszn谩lhat贸 茅p眉letek eny茅szett茅 v谩l谩s谩nak probl茅m谩j谩ra.

N茅metorsz谩gban m谩r 1980-ban er艖teljesen t茅rt nyert ez az 茅letforma, Barcelon谩b贸l hallani olyan foglalt h谩zr贸l, ahova csak akrobat谩k k枚lt枚zhetnek be (Poblenou v谩rosr茅szben), a v谩rossz茅li dombokon l茅v艖 Can Masde-ban pedig egy 20-25 f艖s f枚ldm疟vel艖 k枚z枚ss茅g lakik egy眉tt. Hollandia egy k眉lv谩rosi kik枚t艖j茅ben, szint茅n h谩zfoglal贸k茅nt 茅lnek egy眉tt t谩ncosok, zen茅szek, sz铆n茅szek, k茅pz艖m疟v茅szek, tenger茅szek (Aid Delivery Mission), m谩r 19 茅ve, most 枚sszesen 130-an. De D谩ni谩ban 茅s Angli谩ban sem neh茅z belefutni a jelens茅gbe.

Hab谩r j贸val kisebb sz谩mban, de bizony Budapesten is t枚rt茅nt m谩r n茅h谩ny h谩zfoglal谩s. B谩r ezt semmilyen jogszab谩ly 茅s tal谩n a k枚zv茅lem茅ny sem t谩mogatja, k铆s茅rletekre tal谩lunk p茅ld谩kat. Ilyeneket gy疟jt枚tt眉nk most 枚ssze.

Tal谩n az els艖 jelent艖sebb h谩zfoglal谩s volt Budapesten, amikor 1991-ben egy francia anarchista m疟v茅szcsoport, a Resonance bek枚lt枚z枚tt a Liliom utca 41. alatt 谩ll贸, 40 茅ve lakatlan 茅p眉letbe, amit ma Traf贸k茅nt ismer眉nk. Ahelyett, hogy meglapultak volna, megnyitott谩k a h谩zat a k枚z枚ns茅g el艖tt: el艖ad谩sokat, koncerteket tartottak egy teljes ny谩ron 谩t. A tev茅kenys茅g眉knek azt谩n az vetett v茅get, hogy a Budapesti 脰nkorm谩nyzat megv谩s谩rolta az 茅p眉letet, de az 煤j funkci贸n谩l maradva kort谩rs m疟v茅szeti k枚zpontt谩 alak铆totta. Innent艖l m谩r ismerhetj眉k a t枚rt茅netet, 茅s azt is tudhatjuk, hogy a Traf贸 alap铆t贸i meg艖riztek valamit a hely addigra kialakult szellem茅b艖l: egy t谩ncr贸l, sz铆nh谩zr贸l, k茅pz艖m疟v茅szetr艖l, irodalomr贸l 茅s zen茅r艖l sz贸l贸 k枚z枚ss茅gi teret hoztak l茅tre.

A k枚vetkez艖 helysz铆n az egykori 脷tt枚r艖 脕ruh谩z, aminek 茅vek 贸ta nem haszn谩lt 茅p眉let茅be 2004-ben b煤torozott be az egyetemist谩kb贸l verbuv谩l贸dott Centrum csoport. Az akci贸 csendben zajlott, de azt谩n itt sem maradtak sok谩ig z谩rva az ajt贸k: az 煤j lak贸k alkalmi ki谩ll铆t谩sokat rendeztek, ingyenes ruhav谩s谩rt tartottak, mindezt nem sokkal t枚bb, mint 10 napon 谩t, amikor is a tulajdonos (茅letvesz茅lyes 谩llapotokra hivatkozva) kik枚lt枚ztette 艖ket. A csoport k枚vetkez艖 foglal谩sa 2005-ben a Kazinczy utca 41. alatti 眉res, 枚nkorm谩nyzati lak谩s volt, ahol eredetileg k贸ser m茅sz谩ros m疟k枚d枚tt, 茅s ahol ma a K艖leves Kert tal谩lhat贸. Itt szint茅n r枚vid ideig tart贸zkodtak, de az alatt kultur谩lis k枚zpontot 茅s hajl茅ktalansz谩ll贸t hoztak l茅tre a helysz铆nen. Ezzel a c茅l t枚bbek k枚z枚tt a zsid贸 negyed pusztul谩s谩ra 茅s a k枚z枚ss茅gi helyek hi谩ny谩ra val贸 figyelemfelh铆v谩s volt.

2010-ben egy m疟v茅szeti gal茅ria k枚lt枚z枚tt a Kir谩ly 茅s Kis Di贸fa utca sark谩n 谩ll贸, egykori, 茅vek 贸ta haszn谩latlan 脕pisz-眉zletbe, ez esetben a tulajdonossal val贸 el艖zetes meg谩llapod谩st k枚vet艖en. Innent艖l kezdve itt is k眉l枚nf茅le k茅pz艖m疟v茅szeti esem茅nyek, ki谩ll铆t谩sok, irodalmi esetek, koncertek, de m茅g b疟v茅sz el艖ad谩sok is zajlottak.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *