maharaja-jagatjit-singh

Az 1910. okt贸ber 9-i Vas谩rnapi 脷js谩g sz谩mos cikke k枚z枚tt megb煤jik egy kedves f茅nyk茅p: egy parkbeli padon vid谩m mosollyal az arc谩n 眉l egy h谩zasp谩r, m枚g枚tt眉k egy fiatal f茅rfi nevet. A k茅p al谩铆r谩sa azt is el谩rulja, kiknek a budapesti l谩togat谩s谩t 枚r枚k铆tette meg a fot贸: Jadzsatkit Szingh kapurthalai maharadzsa 茅s feles茅ge n茅z a kamer谩ba pesti k铆s茅r艖j眉k t谩rsas谩g谩ban. Az egzotikus arc煤 f茅rfi ekkor m谩r nem el艖sz枚r j谩rt Budapesten, 茅s nem is els艖, hanem negyedik feles茅g茅nek oldal谩n l谩that贸. A kor egyik leggazdagabb indiai uralkod贸ja els艖 alkalommal 1893-ban, 21 茅vesen l谩togatott el a magyar f艖v谩rosba, mint eur贸pai k枚r煤tj谩nak egyik 谩llom谩s谩ra. Ekkor n茅gy napot t枚lt枚tt n谩lunk, s ezalatt ugyancsak megszerethette v谩rosunkat, mert innent艖l kezdve visszaj谩r贸 vend茅ge lett annak. Nemcsak 1910-ben, hanem 1935-ben is Pestre l谩togatott, s ez ut贸bbi alkalommal m茅g a Hunyadi L谩szl贸 c铆m疟 oper谩t is megtekintette. A maharadzs谩r贸l tudhat贸 volt, hogy szenz谩ci贸nak sz谩m铆t贸 l谩togat谩sai alkalm谩val 谩ltal谩ban a Ritz Sz谩ll贸ban sz谩llt meg, saj谩t szak谩ccsal 茅rkezett, aki a mohamed谩n vall谩si el艖铆r谩sok szerint f艖z枚tt r谩, 茅s szigor煤 rendszer szerint osztotta be napjait.聽 Minden bizonnyal egy茅bk茅nt 鈥 India ide vagy oda 鈥 a maharadzsa sokkal jobban 茅rezte mag谩t Eur贸p谩ban, mint sz眉l艖f枚ldj茅n, mert 茅let茅nek j贸r茅sz茅t P谩rizsban 茅s m谩s eur贸pai nagyv谩rosokban t枚lt枚tte, 茅s turb谩nj谩t lesz谩m铆tva szinte eur贸paik茅nt is 枚lt枚z枚tt.

grof_szechenyi_zsigmond_afrikaban_01Nem 煤gy a h铆res Sz茅chenyi Zsigmond, aki szenved茅lyes vad谩sz l茅v茅n viszont 谩lland贸an elutazott 茅s elv谩gy贸dott Budapestr艖l. Indi谩ba 1937-38-ban jutott el, s hogyhogy nem, megh铆v谩st kapott Jadzsatkit Szingh maharadzs谩t贸l is, aki 谩radozva besz茅lt neki pesti vizitjeir艖l. Sz茅chenyi meg is jegyezte indiai 煤tinapl贸j谩ban, hogy sz谩m谩ra a kapurthalai fejedelem m谩r t煤ls谩gosan is eur贸pai, hiszen se elef谩ntjai, se tigrise, csak egy francia szak谩csa. 脷gy t疟nik, a szak谩cs k茅rd茅s a maharadzs谩nak minden otthon谩ban kulcsfontoss谩g煤 volt.

S hogy hogyan kapcsol贸dik a k茅t utaz贸 f茅rfi az ImagineBudapesthez? H谩t 煤gy, hogy leg煤jabb s茅t谩nk, a Sz铆nes-Szagos Budapest egyik 谩llom谩sa a J贸kai utc谩nak 茅ppen az a h谩za, amelynek falai k枚z枚tt 茅lt 茅s alkotott 1959-t艖l p谩r 茅vig Sz茅chenyi Zsigmond. J枚jjenek el 茅s n茅zz茅k meg, h谩tha megid茅z艖dik az okt贸beri Pestet k眉l枚n枚sen kedvel艖 maharadzsa szelleme! V谩rjuk 脰n枚ket!

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *