K茅pkutat贸 – K谩lvin t茅r

K茅pkutat贸 – K谩lvin t茅r

K脡TOROSZL脕N FOGAD脫

A k茅pen 茅ppen nem l谩tszanak az egykori pesti fogad贸 n茅vad贸i, a kapu f枚l枚tt k茅t oldalt 枚sszekuporodva 眉l艖 kutyatermet疟 k艖oroszl谩nok, de biztosak lehet眉nk benne, hogy ott vannak鈥 Ez a fogad贸 az egyik legr茅gebbi Pesten, 18. sz谩zadi le铆r谩sok szerint az itt 谩ll贸 fogad贸t haszn谩lt谩k karant茅nnak az 1739-41-es pestisj谩rv谩ny idej茅n, vagyis itt kellett v谩rakozniuk azoknak, akik a Kecskem茅ti kapun 谩t a v谩rosba szerettek volna bel茅pni. Mivel a betegs茅g az 茅p眉letben is fel眉t枚tte fej茅t, teljes berendez茅s茅t el茅gett茅k. A mai 茅p眉let 1816-18 k枚z枚tt k茅sz眉lt el Zitterbarth J谩nos tervei alapj谩n Ranner M谩t谩s megb铆z谩s谩b贸l, ekkor 16 szoba, hatalmas b谩lterem 茅s ist谩ll贸 v谩rta az Alf枚ldr艖l Pestre igyekv艖ket. A fogad贸 f茅nykor谩t az 1860-70-es 茅vekben 茅lte. 聽P谩sztor Mih谩ly 1931-ben a Magyar Hirlapban 铆gy id茅zi fel ezeket a boldog id艖ket: “A l贸tart贸 pestiek, a n茅gylovas fogatokon j谩r贸 k枚rny茅kbeli nemes urak, l贸kupecek 茅s zsok茅k az茅rt kerest茅k fel sz铆vesen a K茅t Oroszl谩nt, k眉l枚n枚sen l贸versenyek, orsz谩gos v谩s谩rok 茅s egy茅b nagy cs艖d眉letek idej茅n, mert l贸nak, hint贸nak nagyon alkalmas kv谩rt茅lya volt… Amellett j贸 bora is volt mindig a vend茅gl艖snek; cig谩ny茅rt sem kellett a szomsz茅dba menni, 茅s l贸verseny meg nagyv谩s谩r idej茅n folyt a bor, sz贸lott a muzsika 茅s forgott a k谩rtya.” Teh谩t a lovak j贸 abrakot, k茅nyelmes ist谩ll贸kat, gazd谩ik j贸 bort, k谩v茅t, k茅nyelmes kv谩rt茅lyt kaptak鈥 Ennek a paradicsomi 谩llapotnak 1881-ben szakadt v茅ge, ekkor a v谩ros megvette az 茅p眉letet 茅s t枚bb茅 a k茅t k艖oroszl谩n m谩r nem adta nev茅t a K茅toroszl谩n-hoz. Az egykori fogad贸 ma is 茅l艖 kertj茅t, kertes s茅t谩nk r茅sztvev艖inek meg is mutatjuk鈥

CILINDERES 脷R

A k茅p bal sz茅l茅n egy cilinderes 煤r b谩m茅szkodik, legyen teh谩t mai bejegyz茅s眉nk t谩rgya maga a k眉rt艖kalap, vagyis a cilinder. A 19. sz谩zad Pestj茅n a gazdag polg谩rok, a divatfik, vagyis az arszl谩nok kedvelt viselete volt ez a nevezetes kalapfajta, Arany J谩nos is meg茅nekelte az 1860-as Mondacsok ciklusban:

鈥濧 kalapom cilinder,

Nem holmi csek茅lys茅g,

Ha f枚lteszem: magass谩g,

Ha leveszem: m茅lys茅g.鈥

Az utols贸 sor g煤nyoss谩ga az茅rt 茅rdekes, mert az a cilinder, ami Aranyn谩l az 眉resfej疟ek f枚l枚sleges rongyr谩z谩sak茅nt jelenik meg, eredetileg 茅ppens茅ggel az egyszer疟s茅g jelk茅pe volt. Angli谩ban a 18. sz谩zad v茅g茅n, a purit谩n kv茅kerek viselt茅k el艖sz枚r. Franciaorsz谩gban pedig a forradalom ut谩n, a polg谩rs谩g k茅pvisel艖i jelentek meg a t眉ntet艖en egyszer疟 茅s sz铆ntelen fekete frakk +cilinder viseletben, ami 茅les ellent茅tben 谩llt az arisztokrat谩k sz铆npomp谩s 茅s formagazdag, val贸ban pazarl贸 ruh谩zat谩val.

A cilinder a t枚bbi kalapt贸l elt茅r艖en nem csak ny煤l-vagy tevesz艖r nemezb艖l 谩ll, hanem mindig tartalmaz lakkal kem茅ny铆tett v谩szon vagy pap铆rkarton v谩zat is (ez adja k眉rt艖j茅t) 茅s ez van selyemmel, vagy valamilyen b谩rsonyos anyaggal 谩th煤zva, b茅lelve, esetleg szalaggal d铆sz铆tve.

A cilinder m谩ra l茅nyeg茅ben a b疟v茅szek kell茅k茅v茅 v谩lt, csak Angli谩ban 茅s csakis bizonyos kiv茅teles alkalmakkor, p茅ld谩ul az ascott-i derbin viselik m茅g ma is. Nem csak a cilinder, hanem a kalapvisel茅s is kiment a divatb贸l, holott a 19. sz谩zadban, s艖t eg茅szen a m谩sodik vil谩gh谩bor煤ig a j贸l枚lt枚z枚tts茅g elmaradhatatlan kell茅ke volt f茅rfiakn谩l 茅s n艖kn茅l egyar谩nt a sz茅p kalap. A k茅pen l谩that贸 煤r t枚bbek k枚z枚tt a sok kalaptalan emberen is m茅lyen elcsod谩lkozna, ha valami id艖g茅p hirtelen a mai K谩lvin-t茅rre vetn茅鈥

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *