Itt a tavasz – M疟v茅szi Budapest rovatunk

Itt a tavasz – M疟v茅szi Budapest rovatunk

Itt a tavasz, az eg茅sz f艖v谩ros zsibong…

Ez茅rt azt谩n mostani m疟v茅szi Budapest bejegyz茅s眉nk is egy ver艖f茅nyes v谩rosi d茅lel艖ttbe enged bepillant谩st.

A festm茅ny, melyet Skuteczky D枚me 鈥 a 19. sz谩zad jeles 茅letk茅pfest艖je 鈥撀1892-ben k茅sz铆tett a F艖v谩m t茅r egykori piac谩t mutatja meg, melyet 茅ppen a V谩s谩rcsarnok meg茅p铆t茅s茅nek aprop贸j谩n sz谩moltak fel. De itt m茅g 茅l 茅s sz贸 szerint virul is 鈥 el茅g csak a k茅p el艖ter茅ben nek眉nk h谩ttal 眉l艖 fiatal l谩nyra pillantunk, aki gy枚ngyvir谩got 茅s orgon谩t 谩rul kosar谩n 眉lve.

De akad itt h谩tul pereces is vagy baromfi谩rus, s艖t a festm茅nyb艖l az is kider眉l, hogy annak idej茅n a k枚rny茅ken m谩r j谩rt a l贸vas煤t is. A k茅p bal oldal谩n pedig l谩tszik az egykori F艖v谩mh谩z (ma K枚zgazdas谩gtudom谩nyi Egyetem), mely 茅p眉let t枚bb ok miatt is h铆res. Egyr茅szt az茅rt mert Ybl Mikl贸s tervezte (aki nem mellesleg 茅pp a k枚zelben, a K谩lvin t茅r egyik 茅p眉let茅nek harmadik emelet茅n lakott) illetve az茅rt is, mert elk茅sz眉ltekor a mintegy 9500 n茅gyzetm茅teres grandi贸zus neorenesz谩nsz 茅p眉letet n茅gy zsilipes alag煤t k枚t枚tte 枚ssze a Dun谩val. A haj贸zhat贸 alagutak a h谩zban dolgoz贸k k枚zleked茅s茅t szolg谩lt谩k..

脡s ha m谩r haj贸k: az 1838-as nagy 谩rv铆zben b谩r贸 Wessel茅nyi Mikl贸s is bizony k茅nytelen-keletlen erre evezett cs贸nakj谩val, mert ment茅s茅nek egyik f艖 helysz铆ne 茅pp a F艖v谩m t茅r 茅s k枚rny茅ke volt. S hab谩r ma m谩r az egykori sz茅p macskak枚ves v谩s谩rt茅rnek nyoma sincs, az茅rt most is 茅rdemes ell谩togatni a t茅rre, hisz itt kapott helyet a 4-es metr贸 egyik vadonat煤j 谩llom谩sa.

脡ljen a tavasz 茅s 茅ljen a mindig v谩ltoz贸 Budapest!

Forr谩s: V谩rnai Vera: Fest艖i Budapest

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *