• BME1
  • BME21
  • BME31

A聽Budapest M疟szaki Egyetem bej谩r谩sa

A budai Duna-part meghat谩roz贸 茅p眉lete a Budapesti M疟szaki 茅s Gazdas谩gtudom谩nyi Egyetem 茅p眉lett枚mbje, melyet szeptember elej茅n mi is megl谩togatunk. Az itteni egyetemist谩k sokat 茅lcel艖dnek vele, hogy a szemk枚zti Corvinusban az a legjobb, hogy j贸 a r谩l谩t谩s a BME-re. Nos, ilyenkor minden bizonnyal els艖sorban a M疟egyetem rakpart 3. alatt 谩ll贸 k枚zponti 茅p眉letre utalnak, amely 1909-ben k茅sz眉lt el Hauszmann Alajos tervei alapj谩n. 脰nmag谩ban ez hatalmas, egyszerre funkcion谩lis, ugyanakkor eleg谩ns 茅p眉let is rengeteg 茅rdekess茅get tartogat.

A legfelt疟n艖bb mindj谩rt a bej谩ratn谩l keresend艖. 脺l ott ugyanis n茅gy termetes, 谩m m茅gis megkap贸an sz茅p n艖alak. Jelenl茅t眉k Senyei K谩roly szobr谩szm疟v茅sznek k枚sz枚nhet艖, aki a n茅gy technikai tudom谩ny megtestes铆t艖ik茅nt 眉ltette 艖ket a f艖bej谩rat l茅pcs艖j茅hez. A m茅rn枚ki, az 茅p铆t茅szeti, a g茅p茅szm茅rn枚ki 茅s a vegy茅szm茅rn枚ki 鈥瀞zakoszt谩lyok鈥 allegorikus szobrai bizony谩ra sok ide j谩r贸 fi煤hallgat贸 sz铆v茅t megdobogtatt谩k, hiszen n艖iess茅g眉k elvitathatatlan 鈥 idomaik, mozdulataik, kedves arcuk igazi sz茅ps茅gg茅 teszi 艖ket. K眉l枚n枚sen 茅rdekes a n艖i modellek v谩laszt谩sa akkor, ha tudjuk, az els艖 n艖i hallgat贸 az egyetemen csak 1939-ben, azaz harminc 茅vvel az 茅p眉let megsz眉let茅se ut谩n kapott itt diplom谩t. S b谩r a huszadik sz谩zad v茅g茅re vagy 茅ppen napjainkra teljesen term茅szetes, hogy sok n艖i hallgat贸ja is van az itt foly贸 oktat谩snak, a f茅rfiak t枚bbs茅ge m茅g ma is jellemzi az egyetemet.
Tal谩n 茅ppen felt疟n艖s茅g眉k miatt v谩lasztotta n艖ket a szobr谩szm疟v茅sz annak idej茅n 鈥 r谩ad谩sul a szokny谩s h枚lgyek kecses kezeibe olyan attrib煤tumokat adva, amelyeket egy茅bk茅nt igencsak ritk谩n fogtak h茅tk枚znapi l谩nyok annak idej茅n. A g茅p茅szet szobra egy fogaskereket, a m茅rn枚ki tudom谩nyok茅 egy korabeli m茅r艖m疟szert, az 茅p铆t茅szet figur谩ja tervrajzok tekercs茅t, a vegy茅szet szobra pedig egy 铆r贸t谩bl谩t tart.
A sz茅p h枚lgyek l谩tv谩ny谩ban egy茅bk茅nt csak 2007 贸ta gy枚ny枚rk枚dhetnek ism茅t az arra j谩r贸k: a II vil谩gh谩bor煤ban a Duna t煤lpartj谩r贸l orosz katon谩k c茅lbal枚v茅st gyakoroltak a szobrokon, 铆gy azok teljesen elpusztultak. Tehets茅ges k艖szobr谩szok 鈥 adom谩nyoz贸k seg铆ts茅g茅vel 鈥 az egyetem alap铆t谩s谩nak 225. 茅vfordul贸j谩ra faragt谩k 煤jra 艖ket 鈥 tervrajzok h铆j谩n n茅h谩ny korabeli f茅nyk茅p alapj谩n!

Ha pedig kigy枚ny枚rk枚dt眉nk magunkat a bej谩ratn谩l, az egyetem tov谩bbi r茅szleteit is 茅rdemes megcsod谩lni: a laborokat, k枚nyvt谩rat, el艖ad贸termeket, v茅gtelen folyos贸kat.

De nem kell messzire menn眉nk ahhoz, hogy 煤jabb 茅rdekess茅gre bukkanjunk: a hagyom谩nyos egyetemi terek mellett a 鈥濳鈥 茅p眉let m谩sodik emelet茅n p茅ld谩ul egy k眉l枚nleges sz铆nh谩zi t谩rsulat m疟k枚dik egy 10×14 m茅teres 鈥瀎ekete dobozban鈥, ami maga a Szk茅n茅 sz铆nh谩z. K眉l枚nleges, mert egy egyetemi 茅p眉letben rendezkedett be, az egyetem nagyfok煤 t谩mogat谩s谩val, de az茅rt is, mert az orsz谩g els艖 igaz谩n korszer疟 sz铆nh谩zi ter茅nek, a maga idej茅ben legmodernebbnek mondhat贸 st煤di贸sz铆nh谩znak sz谩m铆t. A sz铆nh谩z t枚rt茅nete 1961-re ny煤lik vissza, amikor is l茅trej枚tt a M疟egyetemi Irodalmi Sz铆npad, az elismert m疟v茅sz-pedag贸gus, Keleti Istv谩n vezet茅s茅vel. Ekkor k茅t tanterem nagys谩g煤 helyis茅gben zajlottak a pr贸b谩k 茅s az el艖ad谩sok is, viszont hamarosan sz疟knek bizonyult a t茅r, 茅s elker眉lhetetlenn茅 v谩lt, hogy 煤j sz铆nh谩ztermet 茅p铆tsenek. Ebben a sz铆npad minden tagja r茅szt vett, 茅s 1970-re el is k茅sz眉lt az 煤j k枚zpont, amit m谩rcius 21-茅n We枚res S谩ndor Theomachi谩j谩val nyitottak meg. Hamarosan kieg茅sz眉lt a kis csal谩d: 1975-ben a Reg艖s P谩l vezette BME Pantomim Mozg谩ssz铆nh谩z k枚lt枚z枚tt be a Szk茅n茅 addigi t谩rsulata mell茅. Reg艖s pedig kiemelte az amat艖rs茅gb艖l 茅s klubsz铆nh谩z jellegb艖l az alkot贸teret, ami ekkort贸l kezdett igaz谩n alternat铆v sz铆nh谩zi k枚zpontt谩 v谩lni.
Azt谩n v谩ltoz谩s k枚vetkezett, 煤j t谩rsulat 茅rkezett, m茅gpedig a kor egyik legprogressz铆vabbja, a Tanulm谩ny Sz铆nh谩z (k茅s艖bbi Arvisura Sz铆nh谩zi T谩rsas谩g). Tizenh谩rom 茅vig pr贸b谩ltak 茅s perform谩ltak itt, azt谩n kin艖tt茅k a teret, 茅s tov谩bb谩lltak. Kiv茅ve Pint茅r B茅l谩t, aki 煤j t谩rsulatot alap铆tott, amivel az贸ta is fontos magj谩t k茅pezi a Szk茅n茅nek.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *