• 852748811
  • anno1

Az e heti n茅vnaposok k枚z眉l, (脕gnes, Art煤r, Vince, Zelma, hogy csak a legfontosabbakat eml铆tsem) egy Budapest 茅let茅t el艖mozd铆t贸, egykori Vinc茅vel fogunk megismerkedni. A Vince latin eredet疟 f茅rfin茅v, a gy艖ztes jelent茅s疟, Vincentus sz贸 r枚vid眉l茅s茅vel keletkezett. E n茅v egyik jeles visel艖je volt Illek Vince, 脷jpest els艖 lelk茅sze, akinek minden bizonnyal nem kev茅s gy艖zni akar谩s volt az egy茅nis茅g茅ben, ami 谩tseg铆tette a sz眉let艖 f茅lben l茅v艖 el艖v谩ros milli贸nyi gondj谩n.聽 Az 煤jpestiek az 艖 meglep艖 茅s igen vil谩gi 枚tletekt艖l sem visszariad贸 v谩llalkoz贸 szellem茅nek k枚sz枚nhetik, hogy fel茅p眉lt, 茅s m茅g ma is 谩ll 脷jpest k枚zpontj谩ban, az 鈥濫gek Kir谩lyn茅ja鈥 temploma.

Illek Vinc茅t 1870-ben helyezt茅k 脷jpestre, ahol akkoriban egy temet艖i k谩polna 谩llt csak a h铆vek szolg谩lat谩ban, amely a rohamosan n枚vekv艖 sz谩m煤 lakoss谩g sz谩m谩ra m谩r kicsinek bizonyult. Illek Vince a h铆vek oldal谩r贸l naponta tal谩lkozhatott egy nagy 茅s sz茅p templom ig茅ny茅vel, m铆g 鈥瀎entr艖l鈥 – az arisztokr谩cia 茅s az egyh谩z oldal谩r贸l -, a templom 茅p铆t茅s茅hez sz眉ks茅ges 枚sszeg sehogyan sem tudott 枚sszej枚nni. Hogy a nagy templom 茅p铆t茅se m茅giscsak megkezd艖dhessen, 1873-ban Illek Vince nagy f谩radoz谩ssal, p茅nz眉gyminiszteri enged茅llyel, de saj谩t felel艖ss茅g茅re sorsj谩t茅kot rendezett!, mely a templom jav谩ra 20聽000 forintot j枚vedelmezett.

Ez 枚sszeg azonban a templom fel茅p铆t茅s茅re m茅g mindig kev茅snek bizonyult 茅s akkor az egyh谩ztan谩cs , Illek Vince szervez茅s茅vel egy 煤jabb v谩llalkoz贸i 枚tlettel, a gr贸f K谩rolyi Istv谩n 谩ltal adom谩nyozott ingyen telken 聽baz谩rt 茅p铆ttettett, melyet b茅rbe adott, s a befolyt b茅r枚sszegeket a templom alaphoz csatolta.

A sorsj谩t茅k 茅s a baz谩r j枚vedelmeib艖l, valamint a templom alap jav谩ra rendezett mulats谩gokon 茅s hangversenyeken 枚sszegy疟lt p茅nzekb艖l indult meg az 茅p铆tkez茅s 1875. Szeptember 20-谩n 茅s sok viszontags谩g ut谩n, 1881 november茅ben fel is szentelt茅k 脷jpest 煤j, nagy templom谩t. A berendez茅s azonban igen szeg茅nyes volt, hiszen csak temet艖i kis k谩poln谩b贸l 谩thozott olt谩r 茅s padok 谩lltak a h铆vek rendelkez茅s茅re. Illek Vince a saj谩t j枚vedelm茅b艖l f茅lretett 4000 Ft-b贸l csin谩ltatott a templom sz谩m谩ra f艖olt谩rt, melyet ma is megcsod谩lhat b谩rki, aki ell谩togat a IV. ker眉letbe, 脷jpestre, ahol egy r枚vid s茅t谩t is tehet az egykori 鈥瀏y艖ztes鈥 pl茅b谩nosr贸l, Illek Vinc茅r艖l elnevezett utc谩ban is鈥

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *