Stefania

Neh茅z igazs谩got tenni abban a k茅rd茅sben, hogy a ma n茅vnapjukat 眉nnepl艖 Stef谩ni谩kat is a g贸lya hozta-e vagy sem, de az bizonyos, hogy 谩ll a mai Budapesten egy olyan 茅p眉let, melyben egykor 枚sszetal谩lkozott a h谩rom dolog: a Stef谩nia n茅v, a g贸lya 茅s a gyermekek.

1883 szeptember茅ben nyitotta meg ugyanis kapuit a J贸zsefv谩ros egykori G贸lya utc谩j谩ban (ma B贸kay utca) a Stef谩nia Gyermekk贸rh谩z (a mai I. sz谩m煤 Gyermekklinika ugyanazzal a f艖茅p眉lettel), mely nev茅t Rudolf f艖herceg feles茅g茅r艖l kapta 鈥 aki ha ugyan szem茅lyesen soha nem is l谩togatott el az 茅p眉letbe 鈥 annak v茅dn枚ks茅g茅t sz铆vesen felv谩llalta.

S艖t! Amikor le谩nygyermeke sz眉letik az akkori budapesti polg谩rmesternek, Kammermayer K谩rolynak 鈥 mintegy 枚r枚me jel茅眉l 鈥 rendszeres anyagi juttat谩sban r茅szes铆ti az int茅zm茅nyt, s 铆gy a f艖hercegn艖 k枚zvetve j谩rul hozz谩 annak siker茅hez 茅s sz茅p眉l茅s茅hez. Micsoda aprop贸!

A szer茅ny d铆sz铆t茅s疟, de ann谩l t谩gasabb 茅p眉let 谩tad谩sakor 谩llt egy f艖茅p眉letb艖l, mely sz谩z beteg谩gyat foglalt mag谩ba, k茅t mell茅k茅p眉letb艖l a fert艖z艖 鈥瀔isbetegeknek鈥 48 f茅r艖hellyel 茅s egy k贸rbonctanh谩zb贸l. Ahogy a korabeli sajt贸 fogalmazott, k眉l枚n er茅nye volt az 茅p眉letegy眉ttesnek, hogy egyes r茅szei szabadon 谩lltak 鈥瀋sinos kis kert鈥 谩ltal 枚vezve. A kertek 茅s a j贸 leveg艖 k眉l枚n枚sen fontos lehetett a betegs茅gek el疟z茅s茅ben, s a 鈥瀦枚ld枚vezet鈥 kialak铆t谩sakor nagy szak茅rtelemmel v谩logathatt谩k meg az el眉ltetett p茅ld谩nyokat.

Mi sem bizony铆tja ezt jobban, minthogy mai napig az akkor fiatalnak sz谩m铆t贸 鈥 ma 120! 茅ves- gesztenyef谩kat lehet l谩tni a k贸rh谩z udvar谩n.

De persze a k贸rh谩z m谩sr贸l is nevezetes volt: ifjabb B贸kai J谩nos 40 茅ves ir谩ny铆t谩sa alatt nemzetk枚zi szinten is h铆res, eredm茅nyes int茅zett茅 v谩lt, mely nagyon komoly tudom谩nyos sikereket 茅rt el 茅s k枚zpontj谩v谩 v谩lt a magyar gyermekgy贸gy谩sz-k茅pz茅snek is. V茅g眉l a k贸rh谩zt贸l a Stef谩nia nevet a m谩sodik vil谩gh谩bor煤 vette el, de mag谩t az 茅p眉letet szinte v谩ltozatlanul meg贸vt谩k 鈥 a mi legnagyobb 枚r枚m眉kre.

Isten 茅ltesse a Stef谩ni谩kat!

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *