K谩rolyi palota 茅s Wenckheim h谩z - Copy

Ma teljesen term茅szetesnek 茅rezz眉k, hogy a csodasz茅p K谩rolyi kertet utc谩k veszik k枚r眉l 茅s a kov谩csoltvas ker铆t茅sek ment茅n, szabadon k枚rbej谩rhatjuk a kertet 茅s palot谩t. Nem volt ez mindig 铆gy! A palota jobb oldal谩n egykor egy nevezetes h谩z 谩llt, k枚zvetlen眉l az 茅p眉let mellett. A mai Henszlmann Imre utca pedig 茅rtelemszer疟en nem l茅tezett, hiszen ter眉let茅t az egykori egyemeletes h谩z h谩trany煤l贸 traktusa foglalta el.

Azt 铆rtuk nevezetes h谩z volt ez. Igen, de semmik茅ppen sem a k眉lseje miatt, hiszen a korabeli rajzok tan煤s谩ga szerint, megjelen茅se a XIX sz谩zad elej茅nek pesti 谩tlag谩t hozta, vagyis falusias k眉ls艖vel rendelkezett. A Wenckheim-h谩zk茅nt emlegetett 茅p眉let, – amely nev茅t a 1798 茅s 1873 k枚z枚tt tulajdonos Wenckheim csal谩dr贸l kapta -, t枚bb h铆res embernek is otthona volt: itt 茅lt p茅ld谩ul V枚r枚smarty Mih谩ly le谩nya, V枚r枚smarty Ilona 茅s f茅rje Sz茅ll K谩lm谩n, Wachott S谩ndor 茅s Pet艖fi S谩ndor, valamint ebben a h谩zban halt meg De谩k Ferenc, a Haza B枚lcse, akit a Sz茅ll- V枚r枚smarty h谩zasp谩r vett mag谩hoz betegs茅g茅ben. De谩k eml茅k茅t t谩bla is 艖rzi a mai Egyetem t茅r 2. sz谩m煤 h谩z谩nak fal谩n, amelyen az egykori 茅p眉let, mint Hadik-h谩z szerepel. (A Hadikok mind枚ssze 6 茅vig, 1873-79 k枚z枚tt voltak a h谩z tulajdonosai.) A h谩znak volt egy m谩sik, kor谩bbi h铆res halottja is, egy gy枚ny枚r疟 sz艖ke kamaszl谩ny, a 15 茅ves Csap贸 Etelka, akibe, vagy m茅g ink谩bb, akinek eml茅k茅be Pet艖fi is beleszeretett. Etelka egykori szob谩j谩ban t枚lt枚tte 1845 tel茅t 茅s tavasz谩t a k枚lt艖, itt 铆rta Cipruslombok Etelka s铆rj谩r贸l c铆m疟, 34 versb艖l 谩ll贸 ciklus谩t.

Az elaggott 茅p眉letet 1879-ben Gr贸f Andr谩ssy Man贸 茅s fia, G茅za vett茅k meg 茅s a Milleneum 茅v茅ben 1896-ban lebontott谩k. A k枚vetkez艖 茅vekben pedig az Andr谩ssyak megnyitott谩k az utc谩t, 茅s franci谩s, emeletes b茅rh谩zakat 茅p铆tettek, amelyek ablakaib贸l pomp谩s kil谩t谩s ny铆lt a kertre, minek ok谩n a b茅rleti d铆jak az egekbe sz枚ktek鈥 Az utca mai nev茅t, Henszlmann Imr茅r艖l, (1813-1888) a kassai illet艖s茅g疟 m疟v茅szett枚rt茅n茅szr艖l, 茅s r茅g茅szr艖l, a magyar m疟eml茅kv茅delem egyik atyj谩r贸l kapta, de megnyit谩sakor m茅g nem 铆gy h铆vt谩k. Els艖 neve Kaplony utca volt, felt茅telezhet艖en egy erd茅lyi telep眉l茅s nyom谩n. A kaplony kisbet疟vel 铆rva, egy elfeledett, r茅gi magyar sz贸, melynek jelent茅se: tigris. Tigris azonban szerencs茅re nem volt 茅s nincs is a K谩rolyi kertben, mert mit is sz贸lna egy vad谩llathoz a kert mai lak贸ja, K谩roly, a ny煤l?!

K茅p forr谩sa: Pet艖fi Irodalmi M煤zeum

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *