• 3659c1d3-bd8b-452d-bfe5-4adf53db7a84
  • 19757
  • D. Kov路cs S. fogorvos hirdet脠se a Haris-baz路r 脠p赂let脠n

Ha valaki j谩rt m谩r Mil谩n贸 h铆res passz谩zs谩ban, a聽 Galleria Vittorio Emanuele II-ben, tudja milyen fantasztikus 茅rz茅s egy 眉vegtet艖vel fedett, ac茅lv谩zas 茅p眉letben, 谩tj谩r贸ban bolyongani, mely a v谩ros sz铆v茅ben van 茅s m茅gis egyfajta 鈥瀔isv谩ros a v谩rosban鈥 hangulatot 谩raszt. Eleg谩ns 茅s intim egyszerre, 茅s persze kiv茅telesen gy枚ny枚r疟. F谩jhat ilyenkor a sz铆v眉nk, hogy ami kis f艖v谩rosunkban nincs ilyen sz茅ps茅g 茅s tal谩n a szomor煤s谩gunk csak tov谩bb fokoz贸dik, ha megtudjuk, hogy volt bizony ilyen vagy legal谩bbis ehhez nagyon hasonl贸. Az egykori pesti 茅p眉let, mely 1910-ig volt a pesti belv谩ros 茅ke, s amelyben a keleties hangulatot a szobrok, a gy枚ny枚r疟 mozaikpadl贸k a sz枚k艖kutak 茅s a p谩lmaf谩k voltak h铆vatottak biztos铆tani nem m谩s volt, mint a H铆res Haris 鈥揃az谩r. Az 眉vegkupol谩s, f茅mszerkezetes 鈥瀠tc谩cska鈥1873-t贸l 1877-ig 茅p眉lt Feszty Adolf tervei alapj谩n, benne tizenn茅gy 眉zlet 茅s t铆z lak谩s kapott helyet. Ezek k枚z眉l az egyikben lakott csal谩dj谩val az a Haris Gergely, akir艖l nemcsak az e-heti Gergely n茅vnap ok谩n 茅rdemes megeml茅kezni, hanem az茅rt is, mert 艖 volt a var谩zslatos Baz谩r 茅p铆ttet艖je 茅s n茅vad贸ja.

A g枚r枚g sz谩rmaz谩s煤 Gergely a 19. sz谩zad m谩sodik fel茅ben 茅rkezett m谩r csal谩dos emberk茅nt Pestre, ahol hamarosan polg谩rjogot kapott 茅s a 11. legnagyobb ad贸fizet艖j茅v茅 v谩lt a v谩rosnak. A d煤sgazdag keresked艖 眉zleti befektet茅snek sz谩nta az 茅p眉letet, mely sz谩mos ingatlanja mellett csup谩n az egyik volt. Azzal, hogy kenyeret adott beruh谩z谩saival rengeteg arra r谩szorul贸nak igen n茅pszer疟v茅 v谩lt a pesti polg谩rok k枚r茅ben. Ennek is volt k枚sz枚nhet艖, hogy 谩ll铆t贸lag, amikor hal谩l谩n volt, a k枚rnyez艖 utc谩kat szalm谩val bor铆tott谩k, hogy a kocsik 茅s lovak zaja ne zavarja a szenved艖t. Az 茅p眉let hely茅n ma a Haris k枚z 谩ll (benne a Baz谩r eml茅kt谩bl谩j谩val), mely 鈥 miut谩n tulajdonk茅ppen az egykori 茅p眉let 鈥瀕enyomata鈥, mint olyan 鈥 eg茅szen 1950-ig a Haris csal谩d mag谩ntulajdon谩ban tudott maradni. Ez pedig igazi ritkas谩g!

脡s, hogy mi mindent lehetett kapni ebben az egykori 谩tj谩r贸ban? Ha az ember kicsit 谩tlapozza a korabeli 煤js谩gokat, r谩j枚n, hogy szinte mindent. 1880-ban p茅ld谩ul fagylaltk茅sz铆t艖 g茅pet k枚zel 11 forint茅rt, 1886-ban gyermek 茅s 煤ri l谩bty疟ket illetve l贸sz艖r-szokny谩kat, 1897-ben marabu 茅s strucctollakat illetve val贸di p谩rizsi legyez艖ket, 1911-ben (a lebont谩si munk谩k ugyanis elh煤z贸dtak) pedig szepess茅gi len k茅sz铆tm茅nyeket: t枚r枚lk枚z艖ket, 谩gynem疟ket 茅s abroszokat is. Ilyen hely volt h谩t az egykori palota 茅s annak az茅rt m茅g 枚r眉lhet眉nk, hogy legal谩bb a h铆re fennmaradt. Az pedig, hogy Haris Gergely sokat tett a f艖v谩ros茅rt, vitathatatlan t茅ny.

Isten 茅ltesse h谩t n茅vrokonait!

Forr谩s: http://nemzetisegek.hu/repertorium/2005/05/Bar05.pdf聽/聽Vas谩rnapi 脷js谩gA k茅pek forr谩sa: FORTEPAN, FSZEK Budapest k茅parch铆vum

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *