• ezt-kerdeztetek_honlapra
  • ezt-kerdeztetek_honlapra2

A FAL ADJA A M脕SIKAT

Tal谩n nem is tudjuk egy kez眉nk枚n megsz谩molni, h谩nyszor fordultunk h谩tra a “Fal adja a m谩sikat” c铆m疟 s茅t谩t tartva a M谩ria utc谩ban egy igaz谩n m谩sodvonalbeli, t煤lzott eszt茅tikai 茅lm茅nyt nem ny煤jt贸 h谩z homlokzat谩t kutatva 茅s azon t枚prengve, vajon mi lehet annyira k眉l枚nleges a p谩rk谩nyon, hogy t枚bben 鈥 sokszor gyakorlott s茅t谩l贸ink is 鈥 r谩k茅rdezzenek; mik azok a lukak az 茅p眉let tetej茅n…. Az eml铆tett 茅p眉let nem t煤l j贸 m疟szaki 谩llapota val贸ban nagyon kiemeli az 谩tlagosnak mondhat贸 p谩rk谩nyzat hi谩nyait 茅s ezzel egy olyan tagozati elemre helyezi a hangs煤lyt, amely b谩r rengeteg budapesti historiz谩l贸 茅p眉leten fellelhet艖, m茅gsem besz茅l眉nk r贸la sokat. Hiszen, ha ott van term茅szetes. 脡s hogy mi is ez? A FOGSOR.

Eg茅szen az 贸kori id艖kig kell visszamenn眉nk, hogy meg茅rthess眉k, hogyan lett egy szerkezeti elemb艖l az 茅vezredek folyam谩n elhagyhatatlan d铆sz铆t艖 mot铆vum. Az 贸kori templomok kezdetben f谩b贸l 茅p眉ltek. Ekkor az 茅p铆t茅stechnol贸gia m茅g nem tudott nagy feszt谩vokat 谩thidalni, ez茅rt egy egyszer疟 rendszert alkalmaztak. Az oszlopokra nagy teherb铆r谩s煤 gerend谩kat fektettek, amelyek elosztott谩k a s煤lyt, ezekre pedig mer艖leges ir谩nyban ker眉ltek a f枚d茅mgerend谩k, amelyekre szerkesztett茅k a tet艖fel茅p铆tm茅nyt. A f枚d茅mgerend谩k v茅gei a rendszerb艖l ad贸d贸an megjelentek a homlokzaton. Ezek a 鈥瀡茅gek鈥 m谩s n茅ven b眉t眉k, ritmikus ism茅tl艖d茅s眉kkel eszt茅tikus l谩tv谩nyt ny煤jtottak, ez茅rt elkezdt茅k 艖ket farag谩sokkal d铆sz铆teni. Elkezdtek r谩juk az 茅p眉let 茅kek茅nt tekinteni. K茅s艖bb, az elterjed艖 k艖茅p铆t茅szet 谩tvette ezt a ritmikusan ism茅tl艖d艖 mot铆vummint谩t, holott ennek technol贸giai sz眉ks茅gszer疟s茅ge m谩r nem volt.

Ez az apr贸nak t疟n艖 r茅szlet annyira szerves r茅sz茅v茅 v谩lt az antik 茅p铆t茅szetnek, 茅s ez谩ltal a nagybet疟s klasszikus alaktannak, hogy a k茅s艖bb ebb艖l t谩pl谩lkoz贸 st铆lusir谩nyzatok is alkalmazt谩k. Nem csoda h谩t, hogy l茅pten-nyomon bel茅botlunk a historiz谩l贸 Budapesten. A fogsor 铆gy h谩t 茅vezredek m煤lt谩n is fogsor, m茅g ha itt ott m谩r kicsit meg is kopott.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *