Erzsebetnap

Mi volt a G枚d枚r hely茅n?
Avagy: Erzs茅bet napra szeretettel!聽

Az Erzs茅bet t茅r t枚rt茅net茅t tal谩n c茅lszer疟 azzal kezdeni, hogy meg谩llap铆tjuk a t茅r hat谩rait. Nem is olyan egyszer疟 ez a feladat, hiszen a valamikor piacoz谩sra haszn谩lt ter眉let k枚rvonala sokat v谩ltozott az id艖k sor谩n.

Az eredetileg 脷j t茅r n茅ven l茅trej枚tt ter眉let hat谩rai eleinte term茅szetesen alakultak 鈥 az egyik oldalon a v谩rosfal h煤z贸dott, a m谩sik oldalon pedig az orsz谩g煤t 茅s a rakpart fel艖l 茅rkez艖 forgalom keresztezte egym谩st. Megj贸solhat贸 volt teh谩t, hogy a k枚rny茅k hamarosan be茅p眉l, s ez 铆gy is lett: a J贸zsef n谩dor ideje alatt lezajl贸 v谩rosrendez茅s alkalm谩val a v谩rosfalat elbontott谩k, a piacteret pedig hat谩rozott k茅zzel h煤zott egyenes vonalakkal k枚r眉lhat谩rolt谩k, s a szab谩lyos n茅gyzet alaprajz煤 teret k枚rbe茅p铆tett茅k h谩zakkal. Az 煤j teret hamarosan m谩r nem csak a val贸s谩gban, hanem a t茅rk茅peken is v谩s谩rt茅rnek nevezt茅k 鈥 itt zajlott sok谩ig a n茅gy darab 茅ves v谩s谩r, melyek egy b艖 h茅tig tartottak, s messze f枚ldr艖l cs谩b铆tott谩k a keresked艖ket 茅s a v谩s谩rl贸kat is. A parkos铆tott t茅r h谩zainak alj谩ban pedig rengeteg fontos keresked艖 谩rulta port茅k谩j谩t: az 谩sv谩nyv铆zt艖l a m茅ter谩run 谩t a bicikliig megannyi fontos 谩rucikket lehetett itt megv谩s谩rolni.

A t茅r 茅let茅ben az els艖 nagy v谩ltoz谩st tal谩n a L谩nch铆d meg茅p眉lte jelentette 鈥 ett艖l kezdve ugyanis a mai J贸zsef Attila, r茅gen F眉rd艖 utca 谩tmen艖 forgalma jelent艖s m茅rt茅kben megn枚vekedett. Erre csak r谩tett egy lap谩ttal az Andr谩ssy 煤t ki茅p铆t茅se az 1870-es 茅vekben, hiszen ett艖l kezdve a Bud谩r贸l a V谩rosligetbe v谩gy贸k is itt k枚zlekedtek. A t茅rb艖l lassank茅nt egyre sz茅lesebb s谩vot kellett a k枚zleked茅s sz谩m谩ra biztos铆tani, 谩m m茅g 铆gy is a pesti belv谩ros legszebb 茅s legz枚ldebb parkja maradt, melynek k枚zep茅re m茅g az 1800-as 茅vek k枚zep茅n ker眉lt a k茅p眉nk枚n l谩that贸 ideiglenes n茅met sz铆nh谩z.

A v茅lhet艖en csapnival贸an rosszul kivitelezett 茅p眉let jelentette a v谩s谩rt茅r v谩rosi k枚zparkk谩 avanzs谩l谩s谩nak z谩log谩t 鈥 odak枚lt枚z茅s茅t艖l fogva egyre t枚bben v谩lasztott谩k vas谩rnapi s茅t谩juk helysz铆n茅眉l is az Erzs茅bet-teret, melyr艖l t枚bben megjegyzik, hogy m谩r-m谩r t煤lzs煤folt, s igaz谩b贸l csakis a t谩rsas谩gi 茅let miatt j谩rnak oda. S ha m谩r t谩rsas谩gi 茅let: kellett egy hely is, ahov谩 a ked茅lyes csoportok bet茅rhettek: Hauszmann Alajos tervei szerint 茅p眉lt meg 1873-ban az Erzs茅bet t茅ri kioszk (volt el艖dje is), melynek nem akadt p谩rja a v谩rosban鈥.

A t茅r vir谩gz谩s谩nak a budapesti ostrom puszt铆t谩sa vetett v茅get. A kioszkot lebomb谩zt谩k, sz谩mos h谩z 枚sszed艖lt, 铆gy az 煤jj谩茅p铆t茅skor a t茅r sok h谩z谩t elbontott谩k. A keleti t茅rfal hely茅n pedig meg茅p眉lt a mai Diz谩jn Termin谩l, az egykori buszp谩lyaudvar 茅p眉lete, mellette pedig az egykori h谩zsor hely茅n sok谩ig parkol贸, majd a g枚d枚r, k茅s艖bb pedig A G枚d枚r 眉zemelt.

脥gy lett az Erzs茅bet t茅r szab谩lyos n茅gysz枚g茅b艖l amorf alak煤 k枚zt茅r, mely 枚rvendetes m贸don az ut贸bbi id艖ben ism茅t kezd a v谩ros egyik szerethet艖 茅s m茅lt谩n n茅pszer疟 gy眉lekez艖 helye lenni鈥

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *