racz_aladar3

R谩cz Alad谩rr贸l, a gy枚ny枚r疟en fel煤j铆tott Liszt Ferenc Zeneakad茅mia egykori tan谩r谩r贸l, a h铆res cimbalomm疟v茅szr艖l lesz sz贸 mai n茅vnapos Budapest bejegyz茅s眉nkben.

Az id茅n 140 茅ves Zeneakad茅mi谩t 1875-ben ind铆totta el Liszt Ferenc a saj谩t lak谩s谩n. Ebben az int茅zm茅nyben, de m谩r a csod谩latos 煤j 茅p眉letben oktatott 1938-t贸l hal谩l谩ig cimbalmot R谩cz Alad谩r, akinek igaz谩n v茅r茅ben volt a zene – egy 14 gyermekes zen茅sz cig谩nycsal谩dba sz眉letett 1886-ban.聽 Eg茅szen fiatalon tal谩lkozott a zene szeretet茅vel br谩cs谩s 茅desapj谩nak k枚sz枚nhet艖en, aki a 8-9 茅ves Alad谩rt bevette zenekar谩ba, 茅s kamaszk茅nt m谩r rendszeresen zen茅lt est茅nk茅nt a budapesti EMKE k谩v茅h谩zban. A k谩v茅h谩z abban k眉l枚nb枚z枚tt a kor t枚bbi hasonl贸 vend茅gl谩t贸hely茅t艖l, hogy itt a tulajdonos, bizonyos Wassermann J贸n谩s els艖rang煤 pr铆m谩sokat 茅s zenekarokat szerz艖dtetett le.

Az esti muzsik谩l谩st megunva, R谩cz Alad谩r egy cig谩nyzenekarhoz szerz艖d枚tt, amellyel bej谩rta Franciaorsz谩got, Spanyolorsz谩got, Sv谩jcot, de eljutott Egyiptomba is. Sv谩jcban megismerkedett Igor Stravinsky-val, a h铆res orosz komponist谩val.聽 Az orosz zeneszerz艖 beleszeretett a cimbalomba, 贸r谩kat vett R谩cz Alad谩rt贸l, s t枚bb olyan m疟vet is 铆rt k茅s艖bb, amelyben a cimbalom kiemelt szerepet kapott. R谩cz egy茅bk茅nt eg茅sz 茅let茅ben szinte mindent autodidakta m贸don tanult meg: elsaj谩t铆totta a francia nyelvet, kottaolvas谩st, foglalkozott zenet枚rt茅nettel 茅s zeneelm茅lettel is. S艖t! A jobb hangz谩s 茅rdek茅ben a cimbalmon 煤j铆t谩sokat vezetett be, a ver艖ket is 艖 k茅sz铆tette, aminek k枚sz枚nhet艖en a hangszert alkalmass谩 tette arra, hogy koncerthangszerr茅 v谩ljon. 1927- t艖l Franciaorsz谩gban 茅lt, ahol heged疟 茅s zongoram疟v茅sz feles茅g茅vel k枚z枚sen l茅ptek fel. M疟sorukon kelet-eur贸pai n茅pzene 茅s klasszikus m疟vek szerepeltek. Honv谩gya azonban hazahozta Budapestre, ahol el艖bb a Nemzeti Zened茅ben, majd a Zenem疟v茅szeti f艖iskol谩n tan铆tott.聽 R谩cz Alad谩r a 20. sz谩zadi magyar zenet枚rt茅net egyik legnagyobb tehets茅ge volt, 1948-ban Kod谩ly Zolt谩n 茅s Bart贸k B茅la mellett harmadik zeneszerz艖k茅nt kapta meg a Kossuth-d铆jat.

Nev茅t Budapesten egy 12. ker眉leti utca, 茅s egy Zeneiskola is 艖rzi.

A k茅pet k枚sz枚nj眉k a mozawebhu-nak!

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *