Petra_nap

Ma a Petr谩k 眉nnepelnek, mi pedig a r谩kosszentmih谩lyi Petra utca rejt茅ly茅vel k枚sz枚ntj眉k 艖ket!

Ha valaki ell谩togat R谩kosszentmih谩lyra, biztosan felt疟nik neki, hogy a v谩rosr茅sz r茅gi k枚zpontj谩t贸l csak p谩r saroknyira h煤z贸d贸 r枚vidke Petra utc谩ban minden nagyon 煤jnak n茅z ki鈥 Igazi kertv谩rosi hangulat, a hetvenes-nyolcvanas 茅vekben 茅p眉lt csal谩di h谩zakkal. Sehol egy bucka, egy kanyar, egy egyenl艖tlens茅g.

A megfejt茅s az 1909-ben k茅sz眉lt t茅rk茅pen (is) keresend艖, ahol rejt茅lyes jelre bukkanunk a mai Petra utca hely茅n (a G茅za utca folytat谩sa lenne a sz贸ban forg贸 utca). Mint n茅h谩ny nagy p枚feteggomba, 煤gy rajzol贸dik ki annak a valaminek a helye az egy茅bk茅nt m谩r sz茅pen be茅p眉lt k枚rny茅ken a J贸zsef f艖herceg telep, Sashalom 茅s az Alm谩sitelep tal谩lkoz谩s谩n谩l.

Mi lehet az? Illetve mi lehetett ott? Val贸sz铆n疟leg az arrafel茅 茅l艖k egyb艖l r谩v谩gn谩k a helyes v谩laszt, hiszen asz谩lyos id艖szakban ma is sokszor megtapasztalj谩k, hogy a burkolt utak, a kertek term艖f枚ldje alatt bizony a fut贸homok uralja a t谩jat, s ha es艖 nincs, el茅g egy fuvallatnyi sz茅l, 茅s m谩ris sz谩ll a homok mindenfel茅.

脕m minden rosszban van valami j贸 is, s ezt tudt谩k a valamikori Pusztaszentmih谩ly majd R谩kosszentmih谩ly k枚zs茅g lak贸i is (ezek voltak az egykori telep眉l茅s nevei, melyet csak 1950-ben kapcsoltak Budapesthez), 铆gy term茅szetes m贸don a homokot kitermelt茅k 茅s eladt谩k. A t茅rk茅pen l谩that贸 p枚feteg teh谩t nem m谩s, mint felsz铆ni homokb谩nya, melyet csak valamikor a hatvanas 茅vekben sz眉ntettek meg v茅gleg, majd a terep rendez茅se ut谩n felparcell谩zt谩k a ter眉letet 鈥 ekkor sz眉letett meg a Petra utca is.
Persze R谩kosszentmih谩lyon biztosan nem a Petra utca a legf艖bb l谩tnival贸. Az egykori nagyk枚zs茅g 鈥 mely m谩r 1893-t贸l l贸vas煤ttal, majd nemsok谩ra H脡V-vel megk枚zel铆thet艖 volt a f艖v谩rosb贸l 鈥 sportklubokkal, kaszin贸val, h煤sz fokos viz疟 strandf眉rd艖vel, kiv谩l贸 cukr谩szd谩val, sz茅kgy谩rral 茅s h谩ziipar m疟int茅zettel (csipketer铆t艖k, szentk茅pek 茅s m茅g ki tudja, mi minden ker眉lt innen ki) b眉szk茅lkedhetett. Az 1900-as 茅vek eleji vir谩gz谩s lenyomata pedig m茅g most is l谩that贸 a sz茅p szecesszi贸s 茅p眉letek (vill谩k 茅s 眉zletek, 眉zemek) teremtette mili艖ben 鈥 csak egy r枚vid s茅ta 茅s n茅mi k茅pzel艖er艖 kell hozz谩.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *