Fenyblog

Igaz ugyan, hogy a most h茅tv茅g茅re hirdetett F茅ny 煤tja c. s茅t谩nk m谩r betelt, de az al谩bbi bejegyz茅ssel szeretettel invit谩lunk mindenkit a k枚vetkez艖 alkalmakra鈥!聽

A pesti v谩rosvezet茅s m谩r 1846-ban elhat谩rozta, hogy az olajl谩mp谩sok f茅ny茅ben vaksiskod贸 Pesten megval贸s铆tja v茅gre a modern, utcai g谩zvil谩g铆t谩st.

Addig csak n茅h谩ny k枚z- 茅s mag谩nint茅zm茅nyben vil谩g铆tottak ezen az 煤j 茅s tiszta m贸don, p茅ld谩ul a legels艖 Nemzeti Sz铆nh谩zban, mag谩ban a sz铆nh谩z茅p眉letben, h谩zilag, helyben fejlesztett g谩zzal. V茅g眉l azonban csak az 1850-es 茅vek k枚zep茅n t枚rt茅nt el艖rel茅p茅s 鈥 hiszen a forradalom 茅s szabads谩gharc nem kedvezett az ilyen nagyszab谩s煤 terveknek 鈥, amikor a v谩rosi tan谩cs p谩ly谩zatot 铆rt ki Pest vil谩g铆t谩s谩nak megold谩s谩ra, amit a Triesztben bejegyezett 脕ltal谩nos Osztr谩k L茅gszeszt谩rsulat nyert meg.
A szerz艖d茅sben el艖铆rt谩k, hogy a g谩z csak k艖sz茅nb艖l k茅sz眉lhet, hogy szag 茅s f眉st n茅lk眉l kell, hogy 茅gjen 茅s er艖s feh茅r f茅nnyel vil谩g铆tson. A v谩llalat els艖 g谩zgy谩ra az akkor egy茅rtelm疟en k眉lv谩rosnak sz谩m铆t贸, mai II. J谩nos P谩l p谩pa t茅ren 茅p眉lt fel.

Az 煤j l茅gszeszl谩mp谩k 鈥 mintegy kar谩csonyi aj谩nd茅kk茅ppen 鈥, 1856. december 23-谩n, a Kerepesi (ma R谩k贸czi )煤ton gy煤ltak fel legel艖sz枚r.

Az itt l谩that贸 k茅pen, igazi kuri贸zumk茅nt, egy 19. sz谩zadi ipari g谩zm茅r艖 berendez茅st mutatunk meg, amely a II. J谩nos P谩l p谩pa t茅ri, az egykori els艖 pesti g谩zgy谩r hely茅n 茅p眉lt F艖g谩z telephelyen tal谩lhat贸. A hatalmas, legal谩bb 3 m茅ter magas, hord贸ra eml茅keztet艖, k枚z茅pen forg贸 zom谩ncozott sz谩mlapokkal ell谩tott sz茅ps茅ges szerkezetre a F艖g谩z kedves munkat谩rsai h铆vt谩k fel a figyelm眉nket egy k枚z枚s munk谩nk kapcs谩n, de val贸di feladata 茅s m疟k枚d茅si elve sajnos m谩r feled茅sbe mer眉lt.

(Egyes forr谩sok szerint a k枚zvil谩g铆t谩sra felhaszn谩lt g谩z mennyis茅g茅t nem m茅rt茅k, hanem a meg谩llapod谩s szerint a vil谩g铆t谩si id艖t 贸r谩kban fizett茅k鈥 ennek ellentmondani l谩tszik ez fantasztikus k眉llem疟 m茅r艖eszk枚z鈥)

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *