BszBudapest

1873-ban november 17-e egy h茅tf艖i napra esett. Aznap tartotta meg els艖 alakul贸 gy疟l茅s茅t Buda-Pest tan谩csa. A tisztelt tan谩csnokok a reggeli fekete felh枚rpint茅se ut谩n nekil谩ttak, hogy legjobb tud谩suk szerint elkezdjenek egy teljess茅ggel 煤j projekten dolgozni, melynek mondjuk 鈥濨udapest, az egyes铆tett sz茅kesf艖v谩ros鈥 lehetett volna a munkac铆me. S hab谩r sz谩znegyven 茅vvel k茅s艖bb 鈥 azaz 茅ppen ma 鈥, lelkesen 眉nnepelj眉k Budapest sz眉let茅snapj谩t ehhez az esem茅nyhez kapcsol贸d贸an, val贸j谩ban a d谩tum csup谩n egy ut贸lag kiv谩lasztott fog贸dz贸.

Mert 1873. november 17-茅n tulajdonk茅ppen nem t枚rt茅nt semmi rendk铆v眉li. Az 煤js谩gok vezet艖i h铆rei k枚z枚tt nyom谩t sem tal谩ljuk a nagy v谩rosegyes铆t茅snek, s a post谩sok sem t茅bolyodtak meg aznap a t枚meges c铆mv谩ltoz谩snak k枚sz枚nhet艖en.

Nincs mit csod谩lkozni ezen, hiszen Pest, Buda 茅s 脫buda m谩r sok-sok 茅ve k茅sz眉lt az egybeolvad谩sra. K茅sz眉lt a v谩rosfejl艖d茅s term茅szetes folyamat谩val, azzal, hogy a lakoss谩g sz谩m谩nak n枚veked茅s茅vel, az 煤j 茅p铆tkez茅sekkel, a milli贸nyi 眉zleti-, t谩rsadalmi-, politikai 茅s egy茅b kapcsolattal szinte mag谩t贸l is egy v谩ross谩 lett a h谩rom. M谩sr茅szt a kor vezet茅se hivatalosan is k茅sz眉lt a k茅zenfekv艖, 谩m term茅szetesen rengeteg munk谩t 茅s szervez茅st jelent艖 hatalmas l茅p茅sre: a k眉l枚n谩ll贸 v谩rosok tan谩csai m谩r 茅vekkel az egyes铆t茅s el艖tt folyamatos munkakapcsolatban 谩lltak egym谩ssal, s 枚nn枚n 茅rdekeik mellett 鈥 s艖t, n茅ha azon fel眉l is 鈥 a sz眉letend艖 v谩ros茅t is szem el艖tt tartott谩k. 脥gy h谩t nem meglep艖, hogy a Vas谩rnapi 脷js谩gban m谩r 1873 janu谩r 5-茅n ezt olvassuk:

鈥濧z uj 茅vnek legnevezetesb esem茅nye, legal谩bb a f艖v谩rosra n茅zve 鈥 Pest, Buda 茅s 脫-Buda egyes铆t茅s茅nek megkezd茅se, melyre m谩r az els艖 l茅p茅sek megt茅tettek. Az olvas贸k a lapok homlok谩n is l谩tj谩k ennek jel茅t, mert vel眉nk egy眉tt a legt枚bb lap a r茅gi 鈥濸est” helyett az egyes眉lt uj f艖v谩rosb贸l 鈥濨uda-Pest ‘-r枚l keltezi mag谩t.”

Bizony铆tja a m谩r jav谩ban foly贸 munk谩t az is, hogy 1873 tavasz谩n a f艖v谩ros 煤j c铆mer茅nek kidolgoz谩s谩t m谩r az 煤n. harmincn茅gyes bizotts谩g rendelte meg 鈥 Bud谩r贸l t铆z, Pestr艖l h煤sz, 脫bud谩r贸l pedig n茅gy f艖s k茅pvisel艖t tags谩ggal. A c铆mer terveit 鈥 j贸n茅h谩ny kiv谩l贸 tud贸s szak茅rt艖 seg铆ts茅g茅vel 鈥 egy bizonyos Fridrich Lajos c铆merfest艖 茅s Altenburger Guszt谩v c铆mergy疟jt艖 k茅sz铆tette el, s b谩r sok vita 枚vezte a v茅gleges铆t茅s茅t, v茅g眉l bele ker眉lt minden, ami fontos. Ezt a c铆mert haszn谩ljuk ma is, sz谩znegyven hossz煤 茅vvel k茅s艖bb is (igaz, nem t枚retlen眉l).

脺nnepelj眉nk h谩t most mi, k枚sz枚nts眉k Budapestet 鈥 r茅szben bep贸tolva ezzel az 1873. november 17-茅n elmaradt koccint谩st! Boldog sz眉let茅snapot, Budapest!

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *