ruhaszalon

Arra gondoltunk, hogy id茅n visszahozzuk n茅vnapos Budapest heti sorozatunkat聽 – 谩m ez煤ttal nem egy k枚zter眉lettel, utc谩val, hanem egy emberrel 眉nnepelj眉k az esed茅kes n茅vnapokat!

Els艖k茅nt a B贸dog nev疟eket k枚sz枚ntj眉k, akiknek a neve a boldog sz贸 r茅gi v谩ltozat谩b贸l eredt. Kezdetben a boldog sz贸 gazdagot jelentett, s els艖 h艖s眉nk艖l biztosan tudjuk: b艖ven volt mit a tejbe apr铆tania. 脕m ann谩l kev茅sb茅 volt boldog鈥.

Bizonyos Gebhardt B贸dogr贸l van sz贸, akinek szeretett feles茅ge az 1930-as 茅vekben el艖kel艖 ruhaszalont vitt a mai Br贸dy S谩ndor utc谩ban. Ide j谩rt megannyi h枚lgy a f艖v谩rosi elitb艖l 鈥 sz铆n茅szn艖k, politikusok 茅s gazdag keresked艖k nejei el艖szeretettel kerest茅k fel az emeleti, exkluz铆v szalont. Azt谩n egy n茅vtelen bejelent茅s hat谩s谩ra 1932 nyar谩n a rend艖rs茅g is bekpogtatott azon a bizonyos ajt贸n.

Bel茅pve a szalonba, egy 鈥瀒d艖sebb, kiss茅 ki茅lt arc煤鈥 h枚lgy fogadta 艖ket 鈥 maga Gebhardt B贸dogn茅, a tulajdonos. A rend艖r枚knek felt疟nt, hogy az asszony igyekszik mindenf茅le elterel茅ssel lebesz茅lni 艖ket arr贸l, hogy a szalon bels艖bb r茅szeibe is bel茅pjenek 鈥 谩ll铆t谩sa szerint az emeleten csak a varr贸n艖k ser茅nykednek, befel茅 meg rakt谩rak vannak csup谩n, 茅s h谩t 鈥瀗incs ott semmi k眉l枚n枚s鈥. Hamarosan kider眉lt azonban, hogy igencsak k眉l枚n枚s, s艖t, szinte elk茅pzehetetlen, ami a szalonban t枚rt茅nik: ahogy a rend 艖rei egym谩s ut谩n nyitottak be a t枚bbi helyis茅gbe, azok mindegyik茅ben anyasz眉lt meztelen n艖ket 茅s f茅rfiakat tal谩ltak, b贸dult 谩lapotban.

Eleinte Gebhardtn茅 azzal magyar谩zta a l谩tv谩nyt, hogy a vend茅gek az茅rt nem viselnek ruh谩t, hogy a ruhapr贸ba gyorsabban folyhasson, 谩m az illusztris t谩rsas谩g val贸j谩ban nem a leg煤jabb divat miatt rejt艖z枚tt a szob谩kban.

Kokainb谩r volt a szalon, ahol r谩ad谩sul a drog茅rt cser茅be – a p茅nzen k铆v眉l – erk枚lcstelen 眉zelmeket is folytatatniuk kellett a kihaszn谩lhat贸 h枚lgyeknek. 脥gy azt谩n B贸dogn茅 nem csak a drogb贸l szerezte a p茅nzt, hanem az el茅gedett f茅rfikuncsaftok is b艖s茅gesen megfizett茅k a teljes diszkr茅ci贸t 铆g茅r艖 szolg谩ltat谩st.

Az 眉gy val贸ban komoly volt: az igazoltat谩s sor谩n hamar vil谩goss谩 v谩lt, hogy olyan magas k枚r枚kb艖l is bej谩ratosak voltak a Gebhardt-szalon h谩ts贸 szob谩iba, akikr艖l eg茅szen biztosan nem lenne j贸, ha kider眉lne az ilyesmi. Ez volt az oka annak, hogy a besz谩mol贸 szerint az esetet gyorsan 茅s hat茅konyan eltussolt谩k. Nincs nyoma sem a korabeli bulv谩rlapokban, sem pedig a visszaeml茅kez茅sekben. 脥gy azt sem tudjuk, hogy Gebhardt B贸dogn茅, lett-e valaha m茅g boldog, s ha igen, akkor hogyan鈥

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *