Baross G谩bor

Eheti n茅vnapos bejegyz茅s眉nkben Baross G谩borra (1848-1892), a 鈥瀡asminiszterre鈥 eml茅kez眉nk, akinek rengeteget k枚sz枚nhet Budapest 茅s Magyarorsz谩g is.聽 Igen fiatalon, 44 茅ves kor谩ban halt meg, de r枚vid 茅let茅ben is j贸val t枚bbet 茅rt el, mint sokak, akiknek hossz煤 茅let adatott.聽 Orsz谩ggy疟l茅si k茅pvisel艖k茅nt, majd 谩llamtitk谩rk茅nt, k茅s艖bb miniszterk茅nt kem茅nyen dolgozott, a sokat hib谩z贸, lustas谩gra hajlamos beosztottakat nem t疟rte meg maga mellett.

Legfontosabb c茅lja a modern k枚zleked茅s, szem茅ly- 茅s 谩rufuvaroz谩s megteremt茅se, valamint a kereskedelem fellend铆t茅se volt. 艕 眉ltette vonatra az orsz谩got, m茅ghozz谩 nem m谩ssal, mint egy addig sehol a vil谩gon nem alkalmazott tarifarendszer bevezet茅s茅vel: a z贸nad铆jszab谩ssal. Ezzel 1889-ben a vas煤tnak siker眉lt v茅gre legy艖znie olcs贸 vet茅lyt谩rs谩t, a szekeret鈥

A vonatoz谩st j贸val olcs贸bb谩 tev艖 z贸natarifa l茅nyege az volt, hogy a 25km-n茅l r枚videbb 茅s a 220 km-n茅l hosszabb utak 谩r谩t egys茅ges铆tette 茅s 铆gy 220 km-n茅l nagyobb t谩v eset茅n az orsz谩gon bel眉l m谩r nem n艖tt a tarifa, valamint Budapest 茅rint茅se eleve olcs贸bb谩 tette jegyet. Ezzel el茅rte sokat hangoztatott jelmondat谩t: 鈥瀉zt akarom, hogy a brass贸i t茅nsasszony is Budapestre j枚jj枚n kalapot venni!鈥 Int茅zked茅sei nyom谩n egyetlen 茅v alatt 7 milli贸val n艖tt a vonaton utaz贸k sz谩ma!

A z贸najegyet 茅s Baross G谩bort egy remek cs谩rd谩s is meg茅nekelte:

鈥濻z谩guld a kormos paripa,

A gyors lokomot铆v,

A barossi z贸na-tarifa,

Olcs贸n utazni h铆v.

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽

Magyar! Kit megrontott asz谩ly

脡s nincs vet艖magod,

Z贸n谩s Baross-vas煤tra sz谩llj,

S utazz谩l egy nagyot!鈥

A z贸natarifa el艖felt茅telek茅nt Baross megszervezte a mag谩n vas煤tt谩rsas谩gok 谩llami k茅zbe v茅tel茅t is. Nem csak a vas煤ttal foglalkozott: p茅ld谩ul 艖 茅p铆tette ki a B茅cs 茅s Budapest k枚z枚tti telefonvonalat, a fiumei tengerkik枚t艖t, hozta l茅tre postatakar茅kp茅nzt谩r h谩l贸zatot, reform谩lta meg a szakk茅pz茅st. 脡lete v茅g茅nek legnagyobb projektje az Al-Duna szab谩lyoz谩sa volt, ahol 艖 maga foglalkozott a robbant谩sok megtervez茅s茅vel, a k艖b谩ny谩k, a vas煤tvonalak l茅trehoz谩s谩val a munk谩sok lakhely茅nek, 茅lelmez茅s茅nek megszervez茅s茅vel, m茅g akkor is, amikor 40 fokos l谩za volt. M谩r 6 茅vvel a hal谩la ut谩n szobrot avattak a tisztelet茅re, Budapesten t茅r, utca, iskola viseli a nev茅t.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *