• kaszino虂
  • orszkaszino虂

A Pesti Kaszin贸r贸l hallottak m谩r? Az angol clubokb贸l erednek, 茅s nincs semmi k枚ze mai klub茅lethez, sem pedig a j谩t茅kbarlangokhoz. Vagyis egy kicsit m茅gis van! A 铆r谩s v茅g茅re minden kider眉l! J

Sz茅chenyi angliai l谩togat谩s谩b贸l 茅rkezett haza az 枚tlettel, hogy l茅tre kell hozni egy int茅zm茅nyt, ahol a k眉l枚nb枚z艖 t谩rsadalmi rang煤, vall谩s煤 茅s politikai n茅zet疟 urak 枚sszegy疟lhetnek eszm茅ket cser茅lni, m疟vel艖dni, sz贸rakozni. A tagok 鈥瀟oborz谩sa鈥 k枚nnyed茅n ment, m谩r 1830-ban mikor a Pesti Kaszin贸 neve Nemzeti Kaszin贸ra v谩ltozott, 350 tagot sz谩ml谩ltak. Gondoltuk volna, hogy a reformkorban megalap铆tott 鈥瀉nyakaszin贸鈥 elveit 茅s m疟k枚d茅si rendj茅t m谩solta az Orsz谩gos Kaszin贸, a Lip贸tv谩rosi Kaszin贸 vagy a Budai Polg谩ri Kaszin贸. Az elnevez茅sekb艖l sejthetj眉k, hogy melyik t谩rsadalmi r茅teg k茅pviseltette mag谩t ezekben az int茅zm茅nyekben: k枚znemesek, vagyonos polg谩rs谩g.. Sz茅chenyi alap铆totta Nemzeti Kaszin贸 els艖sorban az arisztokr谩cia k枚r茅t gy疟jt枚tte egybe, elit k枚z枚ss茅gnek sz谩m铆tott, ak谩rkit nem fogadtak be. A t谩rsadalmi, 眉zleti 茅s m茅g szem茅lyes kapcsolatokb贸l ad贸d贸an is jellemz艖ek voltak a kigoly贸z谩sok. Honnan is ered az a kifejez茅s? Az 煤j tagok v谩laszt谩sa titkos szavaz谩s, fekete-feh茅r goly贸kkal t枚rt茅nt.

Milyen is az 茅let a kaszin贸kban? Az urak 3 贸ra k枚r眉l 茅rkeznek, ekkor elfogyasztj谩k k谩v茅jukat 茅s a kaszin贸hoz tartoz贸 k枚nyvt谩rszob谩ban elolvass谩k a napi esem茅nyeket, olvasgatnak. Tudjuk p茅ld谩ul, hogy a Nemzeti Kaszin贸 k枚nyvt谩ra 33 116 k枚nyvet tartalmazott 茅s sz谩mtalan k眉lf枚ldi 茅s magyar foly贸iratra is el艖fizettek. 聽A doh谩nyz贸szalonban vitatt谩k meg a vil谩g t枚rt茅n茅seit, majd 谩tt茅rtek az 眉zleti megbesz茅l茅sekre, fontos 茅s sokszor titkos meg谩llapod谩soknak voltak tan煤i ezek a falak. Ezut谩n a j谩t茅kszob谩ba vonultak 谩t, ahol kezd艖dhetett az ak谩r hajnali 枚tig tart贸 j谩t茅k. Mit j谩tszottak? Sakkot, billi谩rdot 茅s k谩rty谩t. Sokszor gyan煤s铆tott谩k meg a kaszin贸kat, hogy m疟vel艖d茅sre l茅trehozott int茅zm茅ny j谩tsz贸termei a t煤lzott szerencsej谩t茅k f茅szkeiv茅 alakultak 谩t. Nem v茅letlen teh谩t, hogy ma sz谩munkra a kaszin贸 pontosan ezt jelenti. 脡tterem 茅s/vagy k谩v茅z贸 is tartozott a Kaszin贸hoz, hogy az 茅hs茅g 茅s a szomj煤s谩g se 谩llja 煤tj谩t a sz贸rakoz谩snak. Gyakorta szerveztek b谩lokat, j贸t茅konys谩gi esem茅nyeket. Mit is csin谩ltak a h枚lgyek, m铆g az urak est茅iket itt t枚lt枚tt茅k? Otthon v谩rt谩k a f茅rjeiket, m铆g fel nem mer眉lt az 枚tlet, egy n艖i kaszin贸 l茅trehoz谩s谩r贸l. El lehet k茅pzelni, milyen par谩zs vita alakult ki err艖l az int茅zm茅nyr艖l!

鈥濳apunk teh谩t a mi t谩rsas茅let眉nkbe egy ujdonat煤j szerepl艖 alakot: a k谩v茅h谩zba j谩r贸 茅s a bicikliz艖 asszony ut谩n a club-woman-t, a kaszin贸z贸 asszonyt.” (j Id艖k, 1898.)

Merre tal谩ljuk nyomait a 19. sz谩zad kaszin贸inak? A Nemzeti Kaszin贸 sok谩ig a Dorottya utcai Vogel-h谩zban 茅s a Lloyd-palot谩ban (Sofitel hely茅n 谩llott) volt t谩rsb茅rl艖, sajnos m谩r egyik 茅p眉let sem 谩ll. Azt谩n saj谩t sz茅kh谩zat 茅p铆tettek maguknak, melyet Ybl Mikl贸s tervezett a Hatvani (mai Kossuth L. utca) 茅s Sz茅p utca sark谩ra. Ennek a palot谩nak is h疟lt helye, a vil谩gh谩bor煤s puszt铆t谩s nem k铆m茅lte. De m茅gis tal谩lunk nyomait a vid谩m pest-budai kaszin贸茅letnek. A Nemzeti Kaszin贸 nagy kih铆v贸j谩nak, az Orsz谩gos Kaszin贸nak, becenev茅n 鈥瀌zsentri鈥 kaszin贸nak 茅p眉lete fellelhet艖 m茅g a Kossuth Lajos 茅s a Semmelweis utca sark谩n. Duna Palota n茅ven pedig betekint茅st nyerhet眉nk a Lip贸tv谩rosi Kaszin贸 sz茅kh谩z谩ba is.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *