• aquincum_19181
  • fo虌va虂rosi-mu虂zeum_11
  • fo虌va虂rosi-mu虂zeum_21
  • kuzsinszky600

B谩lint napon a szerelmesek k枚z眉l mi egy igazi h艖sszerelmesr艖l eml茅kez眉nk meg. Kuzsinszky B谩lintnak h铆vt谩k, 茅s az 艖 sz铆ve Budapest r茅gm煤ltj谩茅rt dobogott 鈥 egy 茅leten 谩t.

A sz贸ban forg贸 煤riember ifj煤s谩g谩t贸l rajongott az 贸kori t枚rt茅nelem茅rt, az egyetemen klasszika-filol贸gi谩t tanult, de 茅rtett az 茅remtanhoz 茅s a r茅g茅szethez is. M谩r a doktorija megszerz茅sekor vil谩gos volt, hogy 艖t a f枚ld alatti vil谩g, a r贸mai kor lenyomata izgatja igaz谩n 鈥 1887-ben bekapcsol贸dott az akkor foly贸 aquincumi 谩sat谩sokba, majd nem kis r茅szben az 艖 munk谩j谩nak k枚sz枚nhet艖en ny铆lt meg a k枚z枚ns茅g el艖tt az Aquincumi m煤zeum, melynek eg茅szen hal谩l谩ig volt az igazgat贸ja. 艕 vezette az ott folyamatosan foly贸 谩sat谩sokat, 茅s k眉l枚n枚sen hangs煤lyosan foglalkozott a felsz铆nre ker眉lt leletek 谩llagmeg贸v谩s谩val. Ragaszkodott ahhoz is, hogy 鈥 ha lehet 鈥 a leletek egy眉tt maradjanak, 铆gy joggal mondhatjuk, hogy a mai, modern m煤zeumi felfog谩s 煤tt枚r艖je volt.

Nem is nagyon lehet elk茅pzelni, hogy hogy maradt mindezek mellett ideje arra is, hogy a 19. sz谩zad v茅g茅n megsz眉let艖 F艖v谩rosi M煤zeum alap铆t贸ja, majd 茅vtizedeken kereszt眉l igazgat贸ja is legyen. R谩ad谩sul a ma Budapesti T枚rt茅neti M煤zeumk茅nt ismert int茅zm茅nyben nem csup谩n az igazgat贸i b谩rsonysz茅ket koptatta, hanem r茅szt vett a kutat贸k 茅s a m煤zeol贸gusok munk谩j谩ban is.

脡rdekl艖d茅si k枚r茅be nem csup谩n az 贸kori 谩sat谩sok tartoztak, hanem foglalkozott a k枚z茅pkori k艖t谩r 枚ssze谩ll铆t谩s谩val, az 煤jkori v谩rost枚rt茅neti 茅s k茅pz艖m疟v茅szeti gy疟jtem茅nyez茅ssel 茅s a m煤zeumban m疟k枚d艖 k枚nyvt谩r l茅trehoz谩s谩val is.

Az m谩r szinte mell茅kes, hogy emellett tan铆tott az egyetemen, az MTA rendes tagja lett, rengeteget publik谩lt 茅s persze j贸n茅h谩ny foly贸irat szerkeszt茅s茅ben is r茅szt vett.

A F艖v谩rosi M煤zeum, mely hivatosan 1907-t艖l l茅tezik az els艖 id艖szakban a V谩rosligetben, az Olof Palme s茅t谩nyon m疟k枚d枚tt, a Milenneumi ki谩ll铆t谩s egyik 茅p眉let茅ben rendezkedett be, ahol tizenk茅t helyis茅gben n茅zhett茅k a v谩rosr贸l k茅sz眉lt festm茅nyeket, metszeteket, az egykor l茅tez艖 c茅hekhez kapcsol贸d贸 t谩rgyakat, t谩bl谩kat, haszn谩lati t谩rgyakat鈥

K眉l枚n 茅rdekess茅ge volt a m煤zeumnak a Kossuth-szoba, melyben a Kosstuh temet茅s茅n 枚sszegy疟lt koszor煤k szalagjait 艖rizt茅k, illetve a Pet艖fi-szoba, ahol a k枚lt艖 n茅h谩ny szem茅lyes b煤tordarabj谩t, k茅ziratait lehetett megn茅zni.

Ma Kuzsinszky m煤zeuma r茅szben a Kiscelli M煤zeumban, r茅szben a V谩rban 茅s persze az Aquincumi M煤zeumban 茅l tov谩bb 鈥 ha ott j谩runk, eml茅kezz眉nk r谩 (is) szeretettel!

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *