• Nektek
 • Önöknek
 • Különleges alkalmak
 • Külföldi barátoknak
 • Összes séta
 
 •  Vadlesen a Terézvárosban – séta gyerekeknek

  LEAD_Vadles_kerek
  A kétórás séta során kiderül, hogy miért is kellett kicsinosítani az épületeket, hogy milyen technikákkal, anyagokkal, hogyan dolgoztak a régi mesterek. Emellett számos állatfigura némaságát is megtörjük: eláruljuk, hogy a különböző alakok a díszítés mellett vajon milyen többletjelentés hordozói.
   
 •  Titkos kertek és terek a belvárosban

  LEAD_Titkos kertek_kerek
  Két és fél órás túránk során olyan magánházak, intézmények kertjeibe is bejutunk, amelyeket a nagyközönség számára rendszerint nem nyitnak ki, bepillantást nyerünk egy nagyváros emberléptékű térhasználatáról, megismerjük a velünk élő állatokat és növényeket, és közben emberi sorsokról hallunk: padokon szövődött szerelmekről, árnyas fák alatt megélt tragédiákról, ifjúi fogadalmakról és időskori megnyugvásról.
   
 •  Együtt változunk – stílusok, korok, hangulatok a Városmajor utcában a klasszicizmustól a II. világháborúig

  LEAD_Stílus1_kerek
  Sétánkon végiglépdelünk ezen a másfél évszázadon: megnézünk egy apácaotthont, egy valamikori árvaházat, egy művészvillát, egy katolikus templomot és jónéhány lakóházat is. Mire a végére érünk a sétának, talán mi is rájövünk, hogy az utcán is nyomot hagyó idők változása éppen olyan, mint a mi életünk alakulása: valahonnan valahová tart és mindig tartogat meglepetéseket. Stílusok, korok és hangulatok.
   
 •  Sercli – a Hungária gőzmalomtól a kézműves pékségekig

  pek_lead
  Egy séta, ahol frissen sütött kenyérillat lengi be a levegőt. Egy séta, ahol mindent megtudhatsz az egykori malmokról, a mai kézműves pékműhelyekről és Budapest pékiparáról. Egy séta, ahol kenyerek, péksütemények, lisztek lesznek a terítéken - szó szerint. Egy séta, ahol jó lesz enni és jó lesz lenni. Várunk!
   
 •  Budapest gyöngyszemei – séta a szecesszió korában

  szecesszio_lead
  Az Andrássy út és környéke szinte mindenki számára ismerős. A kötelező látnivalók minden útikönyvben szerepelnek. Arról azonban csak kevés szó esik, hogy itt, az egykori Sugárút szomszédságában a főváros legszebb szecessziós épületei állnak....
   
 •  Tétre, helyre befutóra! – a Kincsem Park titkai

  lovi_lead
  Versenylovak, nyeremények, drámai vereségek egy helyen - ez a fővárosi lóversenypálya, mely hosszú múltjával, aktív jelenével páratlanul izgalmas helyszíne és témája ennek a sétának.
   
 •  Város a városban – séta a Wekerletelepen

  wekerle_lead
  A Wekerle. Megépülte óta csak így emlegetik Európa legnagyobb egységes elvek mentén megtervezett és felépített kertvárosát, mely eredetileg munkásoknak biztosított otthont. Az itt megvalósult harmónia ember és természet között 100 év elmúltával is hat, mely az egyik alapja annak a különleges közösségi összetartozásnak, amelyet a szocializmus évtizedei sem tudtak megtörni. Fedezzük fel együtt Wekerletelep árnyas utcáit, tereit, kedves kis lakóházait, középületeit, végül ékkövét, a Kós Károly teret!
   
 •  Fű, fa, virág a városban – családi séta a városi titkos kertek mélyére

  lead_titkos kertek gyerekeknek
  Legnépszerűbb tematikus sétánk mostantól családbarát változatban is indul – míg a szülők elmerülnek a városi kertek szépségeiben, a gyerekek sem unatkoznak: játékokkal, feladatokkal készülünk számukra az állomásokon.
   
 •  Egy egyetem titkai – a Műszaki Egyetem campusának bejárása

  BME_lead
  Föld alatti könyvraktár és páratlan dunai panoráma, a „Sóhajok hídja” és díszes rektori szoba, hatalmas aula, kamaraszínház és szenátusi tanácsterem. Titkos átjárók, csak a kiváltságosok által látogatható laborok és tantermek, végeláthatatlan folyosók, estig a lámpafénynél rajzoló és tanuló hallgatók. Mindez egy campuson, a Műszaki Egyetem épületegyüttesében található, ahová ezúttal együtt látogathatunk el.
   
 •  Esték a Városfalnál III. – Élet a török időkben Pesten és Budán

  torok
  Buda és Pest hétköznapjai a török időkben - izgalmas előadás egy kevéssé ismert korszakról
   
 •  Azt beszélik a városban… – bűnügyi történetek, pletykák Budapesten

  LEAD_Bűnügy_kerek
  Kétórás „alvilági” sétánkon az elmúlt századok leghíresebb, legérdekesebb bűneseteire derítünk fényt, s közben bemutatjuk a város mindenkori sötét oldalát – persze csakis messziről, szórakozva és csak egy egészen kicsit borzongva.
   
 •  A fény útja…

  LEAD_fenyutja_kerek
  Szívet melengető téli sétánkon a városi világítás történetéről, a fény szimbolikus jelentéséről, a fáklyajegyről, a gyertyaszolgálatról, s még megannyi érdekességről hallunk, miközben a fényárban úszó pesti belvárosban járunk.
   
 •  Zöld és fehér – kertek és udvarok a Ferencvárosban

  LEAD_Zoldesfeher_kerek
  Az elmúlt húsz évben a ferencvárosi zöldterületek aránya megduplázódott. Régen a nagyvárosi szegénység velejárói: szűk utcák, málló tűzfalak, vadon nőtt ecetfák fogadták az erre járót, mostanra a rehabilitált lakónegyedekben azonban kiszínesedett a világ. Az egymásba nyitott napos udvarokba friss zöld gyepet, cserjék százait, szépnövésű facsemetéket telepítettek. Milyenek a lassan kamaszkorba lépő új kertek és mi maradt a városrész régiségeiből? Sétálva elmeséljük.
   
 •  “A fal adja a másikat…” – avagy a pesti épületdíszek titkos nyelve

  LEAD_Üzenő_kerek
  Kétórás sétánkon látcsöveinket és a művészettörténetet hívjuk segítségül, hogy a homlokzatok, lépcsőházak, kapuzatok díszei tartalommal töltődjenek meg, s rajtuk keresztül megismerhessük a ma is álló épületek már rég nem élő lakóit, az elmúlt korok ízlését és világszemléletét. Túránk végére minden résztvevő egy olyan tudás birtokában lesz, melyet a városban bárhol használva vallomásra késztetheti a némának látszó épületeket. Annyit kérünk csupán, hogy fel a fejjel!
   
 •  Vendégségben egy igazi mágnásnál – épületbejárás

  LEAD_Mágnás_kerek
  Együtt járhatjuk be az Emich-palota épületét, miközben a környék kiépüléséről, a ház történetéről, s az egykori mágnás-életről is hallunk. Másfél óra a Zerge utcai palotában, ahonnan cselédek indulnak hajnalonta a piacra...
   
 •  Presszók és borozók – “ízléses melegedő nyugtalan lelkek számára”

  presszo_lead
  Az vagy, ahol fogyasztasz? Találkozásainkat nap mint nap a fogyasztás köré szervezzük – megiszunk valakivel egy sört, meghívunk megint valakit egy kávéra. De mi alapján döntjük el, hogy kávéházba vagy késdobálóba üljünk be? Fogyasztási szokásaink mögött évszázados kulturális és technikai változások bújnak meg, amelyek szinte észrevétlenül befolyásolják döntéseinket ma is – nézzünk hát egy séta erejéig a kulisszák mögé, derítsük ki, tényleg olyan nagy-e a különbség egy patinás kávéházban ücsörögni vagy egy szűkös presszó kávégépe mögé bújni.
   
 •  Vízivárosi Betlehem

  LEAD_Vizivárosi betlehem_kerek
  A hideg téli hónapokban is van mit nézni: szívet melengető, a régi Budára visszarepítő másfél órás sétát kínálunk a Vízivárosban, mely jó ráhangolódás a karácsonyra is: bekukkantunk két templomba is, felidézzük a Szent Anna templom különleges, régen is ritkaságszámba menő mozgó Betlehemjét, megnézzük, hogy hol bálozott a téli zord időben a budai úri közönség, vagy hogy hol állt valaha az ideiglenes Kossuth-híd.
   
 •  Kazinczy rabsága, a Helytartótanács reszketése – épületbejárás Fónagy Zoltánnal

  Helytartótanács_lead
  Hol raboskodott Kazinczy? És vajon hol reszketett félve az 1848-as forradalom idején a tisztelt Helytartótanács? Egy olyan épületbejárásra hívjuk Önöket, mely kétszáz év történelmébe ad bepillantást egyetlen délelőtt során.
   
 •  Hogy éltetek Ti? – irodalomtörténeti séta a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén

  irodalmi2
  Kellemes irodalomtörténeti séta a Krisztinavárosban, melyben sok szó esik nagy íróink szövevényes szerelmi életéről, mindennapjairól, lakókörnyezetéről és persze a Nyugatos nemzedék sorsáról. Várunk szeretettel mindenkit, akit érdekel a századforduló pezsgő kulturális élete, aki szereti a verseket, és aki szívesen sétál velünk Budapest egyik legszebb városrészén!
   
 •  Hogy éltetek Ti? – irodalomtörténeti séta II. – Budán

  irodalmi2
  „Legyen a Horváth kertben Budán, szombaton este fél nyolc után" És hogy miért is legyünk a Horváth kertben? Azért, hogy körbenézzünk a századfordulós Krisztinavárosban. Hogy meglessük Haraszti Micit, a Budai Nyári Színkör ünnepelt csillagát, hogy gondolatban betérjünk együtt a Philadelphia kávéházba találkozni híres íróinkkal. Hogy bebarangoljuk a csendesnek tűnő, ám mégis élettel teli budai vidéket, s felkeressük Ottlik Géza otthonát. S ha már arra járunk, azt is megnézzük, hogy hová költözött Babits a Palotanegyedből vagy hogy hol élt Szabó Magda a férjével, Szobotka Tiborral.
   
 •  Szőlőskertből villanegyed – Kultúrtörténeti séta a Gellérthegyen

  lead
  A XIX. és XX. század fordulóján a Gellérthegy napsütötte, szőlővel beültetett lankáin és a hegy lábánál alig három évtized alatt felépült Budapest egyik legelegánsabb, nagypolgári lakónegyede, számos építészetileg is kiemelkedő köz- és magánépülettel. Bármily furcsának is tűnhet, ehhez a kezdő lökést egy aprócska gyökértetű, a filoxéra adta meg... Kultúrtörténeti sétánkon az épített környezet titkain kívül azt is eláruljuk, hol és mikor hallgatható a legszebb csalogány-ének a Gellérthegyen.
   
 •  Toronyiránt – a belváros rejtőzködő templomai

  LEAD_Toronyirant_kerek
  Háromórás belvárosi sétánk során 6 különböző felekezet 8 templomát látogatjuk meg (hatot belülről is megnézünk), megismerkedünk a vallások alaptéziseivel, az épületek és városrészek keletkezésével, valamint nem utolsósorban színes történeteket hallhatunk az egykori város életéből, és a legendás városlakókról.
   
 •  Édes élet – habkönnyű belvárosi séta (nem csak) édesszájúaknak

  LEAD_Edeselet_kerek
  Az ImagineBudapest legújabb tematikus sétáján édes ízek és illatok szöknek ki az utcára, régi és mai cukrászmesterek titkai tárulnak fel, apró csemege- és cukorkaüzletek ajtajai nyílnak ki előttünk, miközben kiderül, hogy milyen édességeket ettek a pestiek az elmúlt évszázadokban, s hogy ma mitől lesz édes az életünk ...
   
 •  “Így laktatok Ti…” – a poétika terei: irodalmi városnéző séta

  LEAD_Irodalmi_kerek
  Íróink, költőink nyomába eredünk a Palotanegyedben, megmutatjuk az írásaikat ihlető helyszíneket, felidézünk verseket, szerelmi történeteket, s persze mindeközben egy újabb oldaláról ismerjük meg a várost!
   
 •  Egy felhőkarcoló története – látogatás az egykori OTI-palota épületében

  OTI_lead
  Budapest első toronyháza és az egykori Köztársaság tér a témája különleges programunknak. Megismerhetjük a 20. század elejének építészeti vonulatait, beleshetünk az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság székházába, és megtudhatjuk, hogy miért és hogyan épült fel a Népopera, azaz a mai Erkel Színház.
   
 •  Hat torony – az odafent valókat keressétek

  LEAD_Hat torony_kerek
  Sétáljanak velünk két óra alatt végig a Fő utcán, hogy meghallgassák a török mecsetekről, barokk templomokról, reformkori vásárokról, középkori szentekről szóló történeteinket. Egy utca. És öt templom. Van közte katolikus, református, görög katolikus. És van még három tér. Mindig is központi hely volt Budának ez a része.
   
 •  S, mint Sándor

  kiemelt_brody
  Van egy kissé görbülő utca, mint az S betű szára, a nyolcadik kerületben, ahol régen és ma is jól megfértek egymás mellett a jónevű orvosok, ügyvédek, művészek, grófok és bárók és a tisztességes kisiparosok. Nevében is őrzi az S betűt, hiszen sokáig Sándor utcának, Főherceg Sándor utcának hívták, hogy végül Bródy Sándor utcának kereszteljék el....
   
 •  Zárkózott szépség – látogatás a Rácz fürdőben Dévényi Tamás vezetésével

  racz_lead
  A már évek óta bezárt, és a felújítás végeztével sem nyíló Rácz fürdő bejárásra indulunk. A sétát Dévényi Tamás Ybl-díjas építész vezeti, aki 2007 óta dolgozik tervezőtársaival az épületen, hogy a megújulás során a régi szépségekből (török fürdő, Ybl Miklós épülete) megőrzött részek a mai kor elvárásaival sikeresen ötvöződjenek.
   
 •  Színes-szagos Budapest – érezd át a várost!

  szines_nyito
  Láttad már Budapestet? A válasz biztosan igen. De vajon kóstoltad-e már, szagoltad-e már vagy épp hallottad-e már a várost? Tudod-e, hogy milyen az illata a Dunának, a metrónak, a belvárosnak? Megismered-e a különböző városi zajokat, a nap mint nap hallott hangokat? Észrevetted-e a város apró sajátosságait, amelyek miatt Budapest nem téveszthető össze Párizzsal vagy Béccsel? És vajon meg is tudod ezeket nevezni?
   
 •  Láthatatlan zsinagóga – épületbejárás

  LEAD_Láthatatlan_kerek
  Budán, a Frankel Leó úton egy látszólag szürke bérház őrzi az 1888. óta működő újlaki zsinagógát, mely építészetében és történetében is rengeteg titkot rejt, de – egy hitközségi tag kedves kalauzolásával – legalább ugyanennyi izgalmas részletet tudhatunk meg a zsidó vallásról, a zsinagógák berendezési tárgyairól, az ünnepekről, a zsidó közösségekről, kultúrájukról.
   
 •  A szecesszió bűvöletében – látogatás a Földtani Intézetben

  LEAD_Foldtani_kerek
  A Földtani Intézetben tett sétánkon bepillantást nyerhetünk a tudósok, kutatók életébe, a kiállított tárgyakon keresztül belekóstolhatunk a földtan és a geofizika tudományába, miközben a páratlan szépségű épülettel is megismerkedünk egy helyi szakértő jóvoltából.
   
 •  Esték a Városfalnál

  varosfal_lead
  Évszázados, vastag fal, mely egykor körülölelte Pest városát. Ma már csak elszórtan és kissé romosan látszik valami a középkori városfalból, melynek története azonban tele van izgalmasabbnál izgalmasabb epizódokkal és sok-sok múlttöredékkel. Zádor Judit, a városfal kutatója és régésze lesz a vendégünk.
   
 •  Secret gardens, stories, personal history

  secret_gardens
  Kétórás túránk során olyan magánházak, intézmények kertjeibe is bejutunk, amelyeket a nagyközönség számára rendszerint nem nyitnak ki, bepillantást nyerünk egy nagyváros emberléptékű térhasználatáról, megismerjük a velünk élő állatokat és növényeket, és közben emberi sorsokról hallunk: padokon szövődött szerelmekről, árnyas fák alatt megélt tragédiákról, ifjúi fogadalmakról és időskori megnyugvásról.
   
 •  Budapest, the city of waters – with Margit Island cruise

  kiemelt_city of waters
  Sétánkon török fürdőről, középkori vízvezetékről, gyógyvizekről, árvizekről, na és persze a mindenkori város fejlődéséről hallunk, majd egy kellemes hajókázást követően a közkedvelt Margitszigeten fedezzük fel együtt.
   
 •  Crime and History in Buda castle – with Willie Slick

  crime_and_history
  Piszlicsáré Pál a kisstílű zsebtolvaj válik vezetőjükké ebben a két órában, ha velünk tartanak. Mesél a budai várról, történetekről, bűnesetekről, kivégzésekről, emberekről, épületekről… Mindenről, ami itt tötént az elmúlt évszázadokban...
   
 •  Budapest’s Records – with Mike Liarsson

  budapest_records
  Mike Liarsson egy katona. Egy katona, akinek az a dolga, hogy körbevezesse a városba érkező turistákat, és meséljen Nekik kalandjairól, az életéről, az itt élőkről, na meg arról, hogy mitől vált/válik Budapest a legek városává..