Print the page
 

Vend茅gs茅gben egy igazi m谩gn谩sn谩l – 茅p眉letbej谩r谩s

  • Magnas_1
  • Magnas_2
  • Magnas_3
  • Magnas_4
  • Magnas_5
  • Magnas_6

脕ll egy h谩z a mai Hor谩nszky, az egykori Zerge utc谩ban, melybe az egyik s茅t谩nk el艖k茅sz铆t茅se sor谩n tudatosan t茅vedt眉nk be. A tudatos bet茅ved茅st valahogy 煤gy kell elk茅pzelni, hogy egyik眉nk m谩r j谩rt a h谩zban 茅s olyannyira beleszerelmesedett, hogy meg akarta a t枚bbieknek is mutatni. Ahogy megl谩ttuk az els艖, eredeti form谩j谩ban megmaradt faajt贸t 茅s f枚l枚tte a fura emberfejeket mint谩z贸 眉vegablakokat, egyb艖l meg茅rtett眉k, hogy ez bizony k枚z枚s szerelem lesz, annak minden sz谩rnyal谩s谩val 茅s neh茅zs茅g茅vel egy眉tt. Ennek most m谩r t枚bb mint h茅t 茅ve, 茅s k枚sz枚nhet艖en egy lelkes tagunknak, lassan minden 谩larc谩t levetette az 茅p眉let, hogy igazi val贸j谩t megmutassa.

脡s hogy milyen ez az eredeti, maszk n茅lk眉li k茅pm谩s? Egyr茅szt, mit tagadjuk, 枚reg, r茅miszt艖en kopott 茅s elhaszn谩lt, tal谩n elkeser铆t艖 is. M谩sr茅szt viszont ott sejlik m枚g枚tte egy hajdan sz茅p fiatals谩g, mely tele volt rem茅nyekkel, v谩gyakkal 茅s egy 铆g茅retes j枚v艖vel. Persze ennek a fiatal 茅letnek az elind铆t贸ja sem volt ak谩rki: Em艖kei Emich Guszt谩v, a 19. sz谩zad v茅gi Pest egyik igen befoly谩sos embere, az Athenaeum Nyomda 枚r枚k枚se, aki egy reprezentat铆v b茅rpalota meg茅p铆ttet茅s茅vel k铆v谩nta anyagi helyzet茅t biztos铆tani, s nem utols贸sorban megmutatni t谩rsadalmi rangj谩t.

Hogy egy kicsit megid茅zz眉k az egykori ifj煤s谩got, elk茅pzelt眉k, ahogy a mindennapi 鈥 de m谩ra m谩r egy谩ltal谩n nem mindennapi 鈥 茅let zajlik a Zerge utcai h谩zban: csel茅dek indulnak hajnalonta a piacra, a mos贸n艖 茅s a szak谩csn艖 az 谩lmos d茅lut谩nokon az udvar egyik sark谩ban halkan pletyk谩l, a kocsis pedig befogja a lovakat, mert az urak 茅s h枚lgyek est茅nk茅nt kikocsiznak, v谩rja 艖ket egy-egy est茅ly, k谩rtyaparti, mulats谩g鈥

Most pedig v茅gre minket v谩r a Zerge utcai palota, egy眉tt j谩rhatjuk be az Emich-palota 茅p眉let茅t, mik枚zben a k枚rny茅k ki茅p眉l茅s茅r艖l, a h谩z t枚rt茅net茅r艖l, s az egykori m谩gn谩s-茅letr艖l is hallunk.

A s茅ta egy 茅p眉letbej谩r谩s, melyek sor谩n az 茅p眉let l茅pcs艖h谩zait, bels艖 udvar谩t 茅s a k枚ny茅ket聽n茅zz眉k meg.

A s茅ta hossza: 2 贸ra
脷tvonal: 脡p眉letbej谩r谩s
 
A *-gal jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖.