Print the page
 

Tapinthat贸 m煤lt – v谩rosi s茅ta l谩t谩ss茅r眉lteknek az 1956-os esem茅nyekhez kapcsol贸d贸an

  • fortepan

Szeretn茅d bej谩rni azokat a helyeket, ahol a forradalom els艖 l枚v茅sei eld枚rd眉ltek? Azokat az utc谩kat, ahol az emberek felszedt茅k a kockak枚veket 茅s a s铆neket, hogy barik谩dokat 茅p铆tsenek? Ahol a fiatalok megpr贸b谩lt谩k beolvasni k枚vetel茅seiket a r谩di贸ba, de csak Ger艖 Ern艖 hangja sz贸lt az ablakba kitett r谩di贸kb贸l? Ahol minden sarkon 谩llt egy 鈥瀙usk谩s 枚csi鈥, a pesti b茅rh谩zak labirintusszer疟 pinc茅i pedig kit疟n艖 menek眉l茅si 煤tvonalat biztos铆tottak a felkel艖knek? Ha igen, gyere 茅s j谩rd be vel眉nk az 1956-os esem茅nyek j贸zsefv谩rosi helysz铆neit!

A programot 煤gy 谩ll铆tottuk 枚ssze, hogy az l谩t谩ss茅r眉ltek sz谩m谩ra adjon tapinthat贸 茅s tapasztalhat贸 茅lm茅nyeket, de nagy szeretettel v谩rjuk a k铆s茅r艖ket 茅s az 茅rdekl艖d艖ket is!

A s茅ta a M煤zeumkertb艖l indul, ahol el艖sz枚r megid茅zz眉k az 枚tvenes 茅veket, azt az id艖szakot, amikor 谩ltal谩nos volt a f茅lelem a feljelent茅sekt艖l, a kitelep铆t茅st艖l, a b枚rt枚nt艖l.聽 A mindennapokat pedig meghat谩rozta az 茅lelmiszerhi谩ny, a Szabad n茅p f茅l贸ra 茅s a munkaverseny. R谩ntottlevest kortyolva 谩t茅lj眉k a v谩gyakoz谩st egy szabadabb, gazdagabb 茅letre. R枚vid s茅ta ut谩n felfedezz眉k az egykor f艖煤ri pomp谩val d铆sz铆tett Zichy palota, Kossuth klub 茅p眉let茅t, amely sz谩mos politikai vit谩nak adott otthont, hiszen itt m疟k枚d枚tt a Pet艖fi K枚r, a forradalom egyik szellemi el艖k茅sz铆t艖 m疟helye.

Innen a r谩di贸hoz megy眉nk, ahol el艖sz枚r d枚rd眉ltek l枚v茅sek 茅s megid茅zz眉k okt贸ber 23-a izgalmas est茅j茅t, amikor a t眉ntet艖k megpr贸b谩lt谩k el茅rni, hogy a r谩di贸 beolvassa k枚vetel茅seiket. 聽A Br贸dy S谩ndor utcai b茅rh谩zak udvar谩n fedez茅ket keres眉nk, ak谩rcsak a pesti sr谩cok, kitapintjuk a barik谩d茅p铆t茅sre alkalmas kockak枚veket, a l枚v茅sek nyomait a h谩zfalakon. Napl贸k 茅s visszaeml茅kez茅sek, hangok seg铆ts茅g茅vel megelevenednek az okt贸beri harcok. Kipr贸b谩ljuk azt is, hogy hogyan mutatt谩k az emberek, hogy b茅k茅s sz谩nd茅kkal, fegyvertelen眉l mennek az utc谩n.

A R贸kus k贸rh谩z sok sebes眉lt felkel艖nek ny煤jtott mened茅ket, itt kipr贸b谩ljuk milyen 茅rz茅s lehetett nyom贸k枚t茅st k茅sz铆teni, sebes眉ltek ell谩t谩s谩ban seg铆teni.

V茅g眉l a R谩k贸czi 煤tra ki茅rve, ahol a t枚meg sz茅tdarabolta az ideig hurcolt Szt谩lin szobrot, sz谩madatokkal 茅rz茅keltetj眉k a forradalom m茅rleg茅t. Megbesz茅lj眉k miben lett m谩s az 茅let, hogyan puhult fel a diktat煤ra az 56-os forradalom hat谩s谩ra.

Gyere 茅s tarts vel眉nk, hogy megtapintsuk a m煤ltat!1956_emlekev_logo_cmyk

A programot az聽1956-os聽forradalom 茅s szabads谩gharc 60. 茅vfordul贸j谩ra l茅trehozott聽Eml茅kbizotts谩g聽t谩mogatja.

A k茅pet k枚sz枚nj眉k a Fortepan.hu-nak!

A s茅ta sor谩n a p谩ly谩zat dokument谩ci贸j谩hoz f茅nyk茅peket k茅sz铆t眉nk.

A s茅ta hossza: 2 贸ra
脷tvonal: M煤zeum krt. - M煤zeum utca - Pollack Mih谩ly t茅r - Br贸dy S谩ndor utca - Vas utca - R谩k贸czi 煤t
 
A *-gal jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖.