mienk-a-ter

Tal谩n hihetetlen眉l hangzik, de m茅g sz谩z枚tven 茅vvel ezel艖tt is eg茅szen m谩shogy n茅zett ki a v谩rosi t茅rhaszn谩lat rendje, mint manaps谩g. Neh茅z elk茅pzelni, hogy az Andr谩ssy 煤ton p茅ld谩ul a gyermekek nemk铆v谩natos vend茅gnek sz谩m铆tottak, rohang谩l谩sukkal, kacag谩sukkal ugyanis zavart谩k volna az 煤ri k枚z枚ns茅get a korz贸z谩sban. 聽Ez茅rt azt谩n a nevel艖n艖k dolga az volt, hogy a gyermekeket m谩sfel茅 terelgess茅k, vagy 茅ppen otthonaikban 茅s a hatalmas b茅rh谩zak bels艖 udvar谩n tal谩ljanak sz谩mukra mozg谩steret.

Ugyan铆gy rendje volt annak is, hogy a nap melyik szak谩ban melyik v谩rosi ter眉leten lehetett, illetve kellett korz贸zni. Az illend艖s茅g megk铆v谩nta, hogy d茅lel艖tt a belv谩rosban, d茅lben a Dunaparton, d茅lut谩n pedig a V枚r枚smarty t茅r k枚rny茅k茅n s茅t谩lgassanak azok, akik szerett茅k volna, hogy az eg茅sz v谩ros l谩ssa leg煤jabb ruh谩ikat, csinos feles茅geiket, kellemes t谩rsas谩gukat.

Azt, hogy a v谩rosi t茅rhaszn谩latot, milyen m茅rt茅kben befoly谩solta a k枚z枚ss茅g mindenkori szab谩ly- 茅s elv谩r谩srendszere, bizony铆tja az is, hogy m谩r a neves francia filoz贸fus, Rousseau is foglalkozott a gondolattal. XVIII. sz谩zad k枚zep茅n 铆rt elm茅lked茅s茅ben kifejti, hogy a v谩ros nem m谩s, mint k眉l枚nb枚z艖 szerepj谩t茅kok sz铆ntere, amelyekben mindenki 煤gy viselkedik, ahogyan az 茅ppen a legkedvez艖bb a sz谩m谩ra. Rosseau megfigyel茅se szerint a szerepj谩t茅kosok t谩rsadalmi st谩tuszuk, vagyonuk 茅s c茅ljaik ment茅n haszn谩lj谩k a v谩ros tereit, melyek 铆gy szinte sz铆nh谩zk茅nt m疟k枚dnek, s amelyben a szerepl艖k maguk a lakosok.

S b谩r tal谩n ma is rejtezik n茅mi igazs谩g Rousseau gondolataiban, az elm煤lt k茅tsz谩z 茅v m茅gis szinte teljesen 谩talak铆totta a modern v谩rosok t茅rhaszn谩lat谩t – 铆gy persze Budapest茅t is.

A mai v谩rosi t茅rben a k枚zterek val贸ban sz贸 szerint a k枚z tereiv茅 v谩ltak: haszn谩lhatja 艖ket szeg茅ny 茅s gazdag, turista 茅s helyi lakos, fiatal 茅s id艖s. Megk枚t茅sek n茅lk眉l 茅lve, funkcion谩lisan haszn谩lhatja b谩rki a v谩rost, melyben j贸l megf茅r egym谩s mellett a kutyas茅t谩ltat贸 n茅ni, a szerelmes p谩r 茅s az iskol谩sokb贸l 谩ll贸 gyerekhad. S艖t! Hely 茅s lehet艖s茅g van arra is, hogy olykor a saj谩t v谩rosunk 茅let茅be is rendhagy贸 m贸don kapcsol贸djunk bele: turistak茅nt b贸kl谩sszunk az ismert utc谩kon 茅s tereken, r谩csod谩lkozzunk eldugott r茅szletekre, vagy ak谩r v谩rosi kincskeres艖 j谩t茅kot j谩tsszunk benne. A v谩ros keretei minderre lehet艖s茅get adnak, s Budapesten az ut贸bbi t铆z 茅v fejl艖d茅se 茅s pozit铆v v谩ltoz谩sai szinte 枚szt枚n枚znek erre!

Az egykori elit korz贸 a Dunaparton, az arisztokr谩cia kedvenc Palotanegyede vagy a szeg茅nyek munk谩snegyedei ma 茅pp煤gy alkalmasak a kikapcsol贸d谩sra, mint a szocialista id艖szakban l茅trej枚tt v谩rosr茅szek.

A v谩rosi s茅t谩k 茅s programok csak nemr茅giben megsz眉letett m疟faja pedig – mely a v谩rost, mint d铆szletet vagy mint szabadt茅ri m煤zeumot haszn谩lja -, 煤jabb t茅rhaszn谩lati szok谩sokat is jelent: saj谩t v谩rosunkban viselkedhet眉nk 茅s mozoghatunk olyan szabadon 茅s felh艖tlen眉l, mint k眉lf枚ldi utaz谩saink alkalm谩val. A turist谩k id艖tlens茅g茅vel, nyitotts谩g谩val 茅s felfedezni v谩gy谩s谩val k枚zel铆thet眉nk ugyanazokhoz a l谩tnival贸khoz 茅s terekhez, 铆gy 贸hatatlanul is k枚zelebb ker眉l眉nk, jobban k枚t艖d眉nk majd saj谩t v谩rosunkhoz.

Ez a 21. sz谩zad sz贸rakoztat贸 szerepj谩t茅ka, melyben az elv谩r谩sok ellen茅ben, 枚nfeledten 茅s szabadon vehet眉nk r茅szt – csak bele kell v谩gni!

Azoknak, akik az egykori arisztokr谩k 茅s urak nyomdokaiba l茅pve szeretn茅nek a ma Budapestj茅n korz贸zni, szeretettel aj谩nljuk v谩rosi s茅t谩inkat 茅s j谩t茅kainkat!

C茅ges aj谩nlataink茅rt forduljon hozz谩nk bizalommal!

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *