• krudy
  • krudy2
  • margit

A Margitsziget gazdag term茅szeti 茅s t枚rt茅neti 茅rt茅kei r茅v茅n kifejezetten alkalmas hely egy kis 谩br谩ndoz谩shoz, 谩lmodoz谩shoz. Nem volt ez m谩sk茅pp a m煤ltban sem, a szigetet el艖szeretettel kerest茅k fel m疟v茅szek, k枚zt眉k Kr煤dy Gyula is, aki tizenk茅t 茅vig 茅lt itt csal谩dj谩val.

Az 铆r贸 1918-ban k枚lt枚z枚tt a Margitszigetre, v谩laszt谩s谩t kiss茅 botr谩nyosra siker眉lt szerelmi 茅lete is indokolta. M茅g Spiegler Bella h谩zast谩rsa volt, mikor megpr贸b谩lta megsz枚ktetni kor谩bbi szeret艖je l谩ny谩t, az alig 18 茅ves R贸zsa Zsuzs谩t. Zsuzsi nevel艖apja, V谩rady Gyula azonban k茅sz helyzet el茅 谩ll铆totta Kr煤dyt: v谩ljon el feles茅g茅t艖l, a per lez谩r谩s谩ig pedig ker眉lje az 茅rintkez茅st fogadott l谩ny谩val. Kr煤dy ideiglenes sz谩ll谩shelye ekkoriban a Royal sz谩llod谩ban volt, tov谩bbi k铆nos helyzetet teremtett, hogy ennek V谩rady volt az igazgat贸ja. Az 茅rzelmi kih铆v谩sokon t煤l az 铆r贸nak 铆gy lak谩sprobl茅m谩kkal is szembes眉lnie kellett, ekkor k枚lt枚z枚tt a margitszigeti Nagysz谩ll贸ba. Zsuzsi ellen谩llt a sz眉l艖i szigornak, feles茅g眉l ment Kr煤dyhoz, v谩llalva ezzel a kitagad谩st is. A h谩zasp谩r anyagi okok miatt 谩tk枚lt枚z枚tt a Kissz谩ll贸ba, az egykori n谩dori nyaral贸ba, melyre Kr煤dy 铆r谩saiban kast茅lyk茅nt hivatkozott. 脡p铆ttet艖j茅t, J贸zsef n谩dort pedig nagyvonal煤an csak Palatinus J贸skak茅nt emlegette.

Az egyemeletes, klasszicista st铆lus煤 nyaral贸 reg茅nyes hangulat煤 k枚rnyezetben 谩llt. Fala a ferences templom romjaihoz simult, sz谩z茅ves f谩k 茅s gazdag n枚v茅nyvil谩g vette k枚r眉l. Kr煤dy茅k a sz谩ll贸 emelet茅n b茅reltek h谩rom szob谩t, a konyha a f枚ldszinten volt. A lak谩shoz f眉rd艖szoba nem tartozott, ezt a hi谩nyt a Margitszigeti Gy贸gyf眉rd艖be biztos铆tott ingyenes bel茅p艖 n茅mileg enyh铆tette. A h谩z m枚g枚tti f谩kra, bokrokra n茅z艖 szob谩t haszn谩lt谩k el艖szob谩nak, a k枚vetkez艖 helyis茅gben lakott az ifj煤 feles茅g a kisl谩nyukkal, Zsuzsival egy眉tt. A soron k枚vetkez艖, harmadik szoba Kr煤dy茅 volt, melynek ablak谩b贸l a J贸zsef n谩dor 谩ltal telep铆tett plat谩nf谩ra, a H茅t testv茅r f谩j谩ra l谩tott. A plat谩n l铆rai nev茅t egy term茅szeti katasztr贸f谩nak, m茅gpedig az 1838-as 谩rv铆znek k枚sz枚nhette. Az akkor m茅g mind枚ssze t铆z 茅ves f谩t der茅kba t枚rte a jeges 谩rad谩s. A sziget kert茅sze visszav谩gta a t枚rzs茅t, az 谩talak铆t谩s ut谩n h茅t 谩ga fejl艖d枚tt. A plat谩n igazi t煤l茅l艖 volt, 1882-ben m茅g egy vill谩mcsap谩st is siker眉lt kihevernie, v茅g眉l 1930-ban, betegs茅g miatt pusztult el. (A Margitszigeten ma is l谩that贸 egy hasonl贸 plat谩n, a Palatinus f眉rd艖vel szemben 谩ll贸 H茅t vez茅r f谩ja. Ez a p茅ld谩ny a m谩sodik vil谩gh谩bor煤 sor谩n s煤lyosan k谩rosodott, a visszav谩g谩st k枚vet艖en szint茅n h茅t 谩gban n艖tt tov谩bb.)

Kr煤dy sz谩mba vette azokat a f谩kat is, melyek jeles szem茅lyekr艖l, k枚zt眉k R谩k贸czir贸l 茅s Kossuthr贸l kapt谩k nev眉ket, megeml茅kezett Arany J谩nos t枚lgyeir艖l is. A t枚rt茅nelmi id艖ket id茅z艖 f谩kat az 铆r贸 nemcsak az ablak谩b贸l n茅zegette, szeretett m茅l谩zva s茅t谩lgatni a lombok alatt. 脥rt a plat谩nokr贸l, t枚lgyekr艖l, az 谩gak k枚z枚tt repked艖 madarakr贸l, s艖t m茅g azon v谩gy谩r贸l is, hogy kitanulja a vir谩gkert茅szetet. A n枚v茅nyekkel val贸 kapcsolata mindv茅gig irodalmi maradt, ann谩l ink谩bb gyakorlatias volt azonban az 谩llatokkal val贸 foglalatoskod谩s ter茅n: a h煤szas 茅vekben val贸di diszn贸v谩g谩st tartott, annak minden kell茅k茅vel 鈥 a sziget lak贸i k枚z枚tt rohang谩l贸 malaccal, p枚rk枚l茅ssel 茅s kolb谩szk茅sz铆t茅ssel 鈥 egy眉tt. A madarakat sem mindig csak m茅l谩zva n茅zegette, id艖nk茅nt c茅lbal枚v茅ssel riogatta a k枚rny茅k vadkacs谩it.

Term茅szetesen a t谩j legink谩bb vadreg茅nyes elemei, a romok sem hagyt谩k hidegen k茅pzelet茅t. K眉l枚n枚sen a domonkos rendi ap谩c谩k z谩rd谩ja foglalkoztatta, a helysz铆nt legt枚bb 铆r谩s谩ban a szerelmesek 鈥 boldogok 茅s boldogtalanok egyar谩nt 鈥 keresik fel. T枚rt茅neteiben a p谩rban 茅rkez艖k fel铆rj谩k nev眉ket egy-egy r茅gi t茅gladarabra, a kev茅sb茅 szerencs茅sek esetleg melankolikus 眉zeneteket hagyhatnak h谩tra ugyanitt. 聽A szigeten foly贸 r茅g茅szeti 谩sat谩sok sem ker眉lt茅k el figyelm茅t, olyannyira, hogy l谩nya visszaeml茅kez茅se szerint m茅g egy kopony谩t is 艖rz枚tt szob谩j谩ban. Szent Margit alakja mellett a 鈥瀡枚r枚s bar谩tok鈥, azaz a johannit谩k is megihlett茅k.

Kr煤dy legt枚bb szomsz茅dja az irodalmi vil谩ghoz tartozott, a n谩dor sz谩ll贸ban lak贸 boh茅m vil谩g tagja volt t枚bbek k枚z枚tt Br贸dy S谩ndor, Sz茅p Ern艖 茅s K谩rp谩ti Aur茅l is. A t谩rsas谩g besz茅lget茅ssel, k枚z枚s f艖z茅sekkel 茅s persze egym谩s ugrat谩s谩val m煤latta az id艖t.

A Kr煤dy csal谩d 茅lete a felv谩zolt k茅p ellen茅re kor谩ntsem volt idilli: 谩lland贸 anyagi gondokkal k眉zd枚ttek, amin Zsuzsi 铆r谩ssal, ford铆t谩ssal, 贸voda nyit谩s谩val is megpr贸b谩lt seg铆teni. F茅rje nem igaz谩n k枚nny铆tette meg dolg谩t: a gyerekek zavart谩k, emiatt az 贸vod谩nak k眉l枚n lak谩st kellett b茅relni. A v谩llalkoz谩s 铆gy m谩r nem tudott gazdas谩gosan m疟k枚dni, hamarosan cs艖dbe ment. Kr煤dy kor谩bbi 茅letm贸dj谩val sem hagyott fel, k茅tszer is szanat贸riumba ker眉lt ebben az id艖szakban. Fizet茅sk茅ptelens茅g miatt v茅g眉l el kellett hagyniuk a Margitszigetet. 1930-ban 脫bud谩ra k枚lt枚ztek, az 贸don v谩rosr茅sz szint茅n kedvelt t茅m谩j谩v谩 v谩lt az 铆r贸nak.

Forr谩sok:

Bercsek P茅ter: Mes茅lnek a Margitszigeti f谩k. Budapest, 2012.

Szigeti s茅t谩k

Fr谩ter Zolt谩n: Kr煤dy Gyula. Budapest, 2003.

Kr煤dy Gyula: Szigeti s茅t谩k. Budapest, 2004.

Kr煤dy Zsuzsa: Ap谩m, Szindb谩d. Budapest, 2013.

T贸bi谩s 脕ron (szerk.): Kr煤dy vil谩ga. Budapest, 2003.

Esti besz茅lget茅s 鈥濸alatinus J贸ska鈥 kast茅ly谩ban Kr煤dy Gyul谩val, aki rekonstru谩lni akarja a sziget ezer 茅v茅t. Esti Kur铆r, 1927. augusztus 14. 5.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *