• BLOG1
  • BLOG2
  • BLOG3

Budapest romantik谩ja tagadhatatlan. Nem volt ez m谩shogy a m煤ltban sem, b谩r sz谩z 茅vvel ezel艖tt sokkal ink谩bb lest茅k 谩rgus szemekkel az andalg贸 p谩rokat, mint azt manaps谩g tapasztalhatjuk. Hol tal谩lhattak a szerelmesek m茅gis egy-egy csendes zugot a v谩rosban, ahol meghitt perceket t枚lthettek 茅s melyek voltak Budapest legromantikusabb terei?

A dualizmus kor谩ban az etikett szigor煤an szab谩lyozta, mik茅pp lehet viselkedni az utc谩kon 茅s a tereken. Nem illett p茅ld谩ul hangosan besz茅lgetni, kirakat-n茅zeget茅s k枚zben el谩llni m谩sok 煤tj谩t, 茅s kifejezetten modortalans谩gnak sz谩m铆tott, ha egy f茅rfi ismeretlen眉l, vagy net谩n k茅retlen眉l csatlakozott egy h枚lgyt谩rsas谩ghoz. Persze a zs煤folt Duna-korz贸n jelent艖s茅gteljes pillant谩sokat lehetett v谩ltani, net谩n a forgatagban 眉gyetlens茅gnek 谩lc谩zva a kezek is 枚ssze茅rhettek. Ha m谩r a bar谩ts谩g a csal谩d 谩ltal is elfogadottnak sz谩m铆tott, egy-egy s茅ta alkalm谩val a f茅rfi karj谩t k铆n谩lhatta sz铆ve h枚lgy茅nek, esetleg elk铆s茅rhette kedves茅t bev谩s谩rl贸 k枚r煤tj谩ra. Ezalatt illedelmesen cipelte a h枚lgyek csomagjait, illetve t眉relmesen v谩rakozott a bolt el艖tt kedves茅re. Ezeken a s茅t谩kon persze a mama, vagy a garded谩m is jelen volt. Ilyen szigor煤 elv谩r谩sok k枚z枚tt m茅gis hogyan lehetett 茅lvezni a v谩ros 谩ltal k铆n谩lt lehet艖s茅geket?

A helyzet t谩rsadalmi r茅tegenk茅nt elt茅r艖 volt. A csel茅dl谩nyok kimen艖iken p茅ld谩ul sokkal szabadabban mozoghattak, ez谩ltal azonban sokkal v茅dtelenebbek 茅s kiszolg谩ltatottabbak is voltak az utc谩kon, mint az el艖kel艖bb csal谩dokb贸l sz谩rmaz贸 h枚lgyt谩rsaik. A fels艖bb k枚r枚kben persze ez茅rt a szabads谩g茅rt len茅zt茅k a kev茅sb茅 tehet艖s l谩nyokat, de a m茅ltatlankod谩son k铆v眉l egy茅b eszk枚zzel nem tudtak 茅lni ellene. A kev茅sb茅 j贸m贸d煤, 茅s ezzel p谩rhuzamosabban kevesebb k枚t枚tts茅ggel 茅l艖 p谩rok legn茅pszer疟bb tal谩lkahelye a vurstli volt. A kavarg贸 t枚megben senkinek esz茅be sem jutott megrov贸 pillant谩st vetni a randev煤z贸 p谩rra, s艖t a mutatv谩nyos b贸d茅kn谩l az udvarl贸k r谩termetts茅g眉ket, 眉gyess茅g眉ket is bizony铆thatt谩k sz铆v眉k v谩lasztottj谩nak. A V谩rosliget 谩rny茅kos f谩i pedig kell艖 romantik谩t 茅s intimit谩st is ny煤jtottak egy-egy bizalmasabb perc elt枚lt茅s茅re. Hasonl贸 c茅llal l谩togatt谩k a p谩rok a csengetty疟s mozikat is. A meglehet艖sen rossz lak谩sviszonyok k枚z枚tt, alb茅rl艖kt艖l zs煤folt szob谩kban nem igaz谩n tudott kettesben maradni egy p谩r, a moziban viszont s枚t茅t volt, mindenki a v谩szonra figyelt, 茅s az el艖ad谩s v茅ge el艖tt egy cseng艖 j贸t茅kony el艖vigy谩zatoss谩ggal h铆vta fel a randev煤z贸k figyelm茅t arra, hogy nemsok谩ra felkapcsolj谩k a l谩mp谩kat a teremben. Mindezt n茅h谩ny fill茅res jegy谩r茅rt lehetett ig茅nybe venni.

Kedvelt tal谩lkahelyek k枚z茅 sz谩m铆tottak a parkok 茅s a v谩ros k枚r眉li z枚ld枚vezet is. Azonban egy Margit-szigeti vagy sv谩bhegyi kir谩ndul谩s m谩r magasabb k枚lts茅gekkel j谩rt, 铆gy azt a k枚z茅poszt谩ly tagjai engedhett茅k meg maguknak. Term茅szetesen egy arisztokrata h枚lgy sz谩m谩ra teljesen elk茅pzelhetetlen volt, hogy randev煤ra menjen a szigetre, sz谩mukra a b谩lok 茅s egy茅b t谩rsadalmi esem茅nyek z谩rtk枚r疟 vil谩ga jelentette az egyed眉li teret a romantik谩ra. Egy mag谩t tisztess茅gesnek tart贸 k枚z茅poszt谩lybeli csal谩d l谩nyait sem felt茅tlen眉l engedt茅k el egyed眉l ilyesf茅le kir谩ndul谩sra, 艖k a csal谩di kir谩ndul谩sok keret茅ben gy枚ny枚rk枚dhettek a term茅szetben. Szerencs茅s esetben ezekre a piknikekre a sz铆v眉knek kedves fiatalember is hivatalos volt. A f茅rfiak eset茅ben azonban m谩s volt a helyzet: az 艖 mozg谩sukat kev茅sb茅 fel眉gyelt茅k. Ennek k枚vetkezm茅nyek茅nt el艖fordult, hogy a v谩ros e romantikus tereit alacsonyabb sz谩rmaz谩s煤 l谩nyokkal kerest茅k fel. Az ilyen rom谩ncok sajnos a h枚lgyek sz谩m谩ra gyakran csal贸dotts谩ggal j谩rtak, hiszen ezek a kapcsolatok ritk谩n v茅gz艖dtek h谩zass谩ggal.

A v谩ros kev茅sb茅 urbaniz谩lt r茅szei szint茅n kedveztek a h贸d铆t谩soknak: a Tab谩n, illetve 脫buda r茅gi h谩zakkal szeg茅lyezett kanyarg贸s utc谩i kell艖 romantik谩t 茅s meghitts茅get 谩rasztottak ahhoz, hogy megnyiss谩k az utat kiszemelt h枚lgy sz铆v茅hez. Persze a h贸d铆t谩shoz sz眉ks茅ges hangulatot m谩r 煤tk枚zben meg kellett teremteni. Hogy hogyan is zajlott egy ilyen randev煤, Zolnay Vilmos visszaeml茅kez茅seib艖l r茅szletekbe men艖en is megtudhatjuk. Az ifj煤 Zolnay a k枚zleked茅si eszk枚z枚ket is a romantikai sz铆nterek茅nt haszn谩lta: udvarolt az omnibusz tetej茅n 茅s a Pestr艖l Bud谩ra k枚zleked艖 csavarg艖z枚s lil谩s f茅nyekben 煤sz贸 tatj谩n is. Ezut谩n k茅zen fogva s茅t谩lt el sz铆ve h枚lgy茅vel egy k枚zeli padhoz, 鈥瀖ely f枚l枚tt csak a vadgesztenye gyerty谩i vil谩g铆tottak, m茅g ezek is t煤l sok f茅nyt adva ahhoz a boldogs谩ghoz, mely az adott 茅s kapott cs贸kok 茅lvezete megk铆v谩n.鈥 (Zolnay Vilmos: 脡let眉nk a sz谩zadfordul贸n)

Budapest teh谩t a szerelmesek sz谩m谩ra is sz谩mtalan lehet艖s茅get rejtett, a parkok, a foly贸part, s艖t m茅g a k枚zleked茅si eszk枚z枚k is kedvezhettek a romantik谩ra v谩gy贸knak. Az itt 茅l艖k t谩rsadalmi hovatartoz谩sukt贸l f眉gg艖en v谩ltoz贸 m茅rt茅kben tudt谩k megismerni a v谩ros 茅rzelmekkel tel铆tett oldal谩t. Viszont sem az etikett, sem az anyagi korl谩tok, s艖t m茅g egy esetleges szerelmi b谩nat sem z谩rta el senki el艖l a lehet艖s茅get, hogy legal谩bb gy枚ny枚rk枚dj枚n a v谩ros sz茅ps茅geiben.

Forr谩sok:

F谩bri Anna: A m疟velt 茅s udvarias ember. Budapest, 2001.

T谩bori Korn茅l: Pesti 茅let. Budapest, 1910.

Zolnay Vilmos: 脡let眉nk a sz谩zadfordul贸n. (K茅zirat, 1958. FSZEK Budapest Gy疟jtem茅ny)

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *