• blog kep
  • blog kep1
  • blog kep2

Ha azt gondoljuk, hogy a ma fagyi n茅ven bec茅zett h疟s 茅dess茅g egyid艖s az emberis茅ggel, nem is t茅ved眉nk olyan nagyot. B谩r az 艖sember m茅g nem, az 贸kori k铆naiak (kezdetben persze csak a kiv谩lts谩gosok) j茅ggel vagy h贸val kevert gy眉m枚lcslevekkel h疟t枚tt茅k magukat. A g枚r枚g Hippokrat茅sz gy贸gyszernek tartotta, a r贸mai N茅r贸 cs谩sz谩rr贸l pedig azt is tudjuk, hogy kedvenc 铆ze a h贸, r贸zsav铆z, m茅z 茅s gy眉m枚lcs kombin谩ci贸ja volt. A t枚rt茅n茅szek szerint a m谩ig klasszikusnak tartott it谩liai fagylaltk茅sz铆t茅s a XIII. sz谩zad ut谩n, T谩vol-keleti recept nyom谩n alakult ki, az els艖 fagylaltk茅sz铆t艖 mester pedig a palerm贸i Francesco Procopio del Coltellit volt. Ennek ellen茅re a vil谩g els艖 nyilv谩nos fagyiz贸ja a szomsz茅dos Franciaorsz谩gban, P谩rizsban ny铆lt meg, 1672-ben.

Azt, hogy Magyarorsz谩gon is megjelent a fagyi, M谩ty谩s kir谩ly feles茅g茅nek, Beatrix kir谩lyn茅nak k枚sz枚nhetj眉k. Sz茅lesebb k枚rben azonban csak a t枚r枚k h贸dolts谩g idej茅n terjedt el, amikor t枚r枚k mozg贸谩rusok 鈥瀖茅z铆z疟 s枚rbetk茅nt鈥 谩rult谩k. A XVIII. sz谩zadban azt谩n olasz bev谩ndorl贸k vett茅k 谩t a fagylaltk茅sz铆t艖k szerep茅t, 艖k voltak a 鈥瀟semege tsin谩l贸k鈥. Igaz谩n n茅pszer疟v茅 a XIX. sz谩zadban v谩lt, ekkor ny铆lt meg az els艖 hazai fagylaltoz贸, Pest belv谩ros谩ban. Ez volt Peter Fischer fagylald谩ja, ahol 谩ll铆t贸lag De谩k Ferenc is gyakori vend茅g volt, 茅s 谩ltal谩ban gr谩n谩talma 铆z疟 v谩ltozatot k茅rt. Az els艖 fecske ut谩n azt谩n nem volt meg谩ll谩s, az 1820-as 茅vekt艖l folyamatosan j枚ttek az 煤jabb helyek Budapesten 茅s vid茅ki nagyv谩rosokban is: eleinte szeletben m茅rt茅k a jegeczedett tejhabot, fagyost vagy m谩sk茅nt, hideg nyalatot.

Feljegyz茅sek szerint 1848 nyar谩n a pesti cukr谩szd谩k, k枚zt眉k Fischer茅k is, nemzeti sz铆n疟 kelyheket is聽k茅sz铆tettek. A V谩rosligetben ugyan nem piros-feh茅r-z枚ldben, viszont sok谩ig kist谩ny茅ron, kan谩l n茅lk眉l fogyaszthatt谩k el a h疟s 茅dess茅get a vend茅gek, 茅s a t谩ny茅rt ut谩na szigor煤an vissza kellett szolg谩ltatni. Az 1900-as 茅vek elej茅t艖l azt谩n egyre t枚bb helyen m谩r spanyol tekercsbe, vagyis t枚lcs茅rbe adagolt谩k a h疟s desszertet, 茅s ez olyan nagy 煤jdons谩gsz谩mba ment, hogy Sz茅p Ern艖 (k枚lt艖, reg茅ny铆r贸, 煤js谩g铆r贸, sz铆npadi szerz艖) 1932-ben a Sz铆nh谩zi 脡letben is besz谩molt r贸la: 鈥濱rod谩b贸l j枚n k茅t le谩ny, iratt谩sk谩t szor铆t az egyik a h贸na alatt. Egy 贸ra. Mind a k茅t le谩ny m茅lyen el van mer眉lve az 煤jm贸di, csomagolt fagylalt nyalogat谩s谩ba. A frissen kiny铆lt fagylalt-szalonok hozt谩k divatba ezt a csomagolt fagylaltot, l谩tt谩k m谩r, rem茅lem? K煤palakba sodort ostyaszeletbe kenik a kis fagylaltadagot, t铆z fill茅r.聽Nagyon szeretik az iskol谩sok. L谩tni tucat gyereket a j谩rd谩n, n茅m谩n 茅lvezik egy眉tt a szezongy枚ny枚rt.鈥 Az utc谩n persze az 煤ri n茅p nem fagylaltozott, 艖k erre a c茅lra cukr谩szd谩ba mentek. 1943-44-ig p茅ld谩ul a R茅gi posta utca 2-be, Szavanov Emil eleg谩ns 眉zlet茅be. A h枚lgyeknek az茅rt jobban esett, ha udvarl贸 f茅rfiak vend茅gelt茅k meg 艖ket, hiszen ekkor a fagyi m茅g dr谩g谩bb mulats谩gnak sz谩m铆tott.

Ha valaki kicsit csal谩diasabb k枚zegben k铆v谩nt fagylaltozni, mehetett a Baross utca 80-ba, a Baross cukr谩szda 茅s fagylaltoz贸ba, ahol Szarka Andorn茅 adagolta a m茅retes nyalatokat, van铆lia, m谩lna, meggy 茅s eper 铆zben. Errefel茅 szabad volt az utc谩n is nyalakodni, Sz茅p Ern艖 a Sz铆nh谩zi 脡letben (1935) 铆gy mes茅l err艖l: 鈥灻塻 azt谩n l谩ny meg fi煤 olvad ki a fagylaltbaz谩rb贸l az utc谩ra, mind a ketten egyszerre emelik a fagylaltdaganatot, 煤gy t谩molyognak a h艖s茅gben el艖re s h煤zz谩k f枚l-f枚l a fej眉ket, ugyanazon lass煤dad 眉temre, szinte valami k谩nikul谩s mozdulatm疟v茅szet folyik a szemem el艖tt.鈥 艕 maga egy茅bk茅nt ink谩bb a k谩v茅h谩zak terasz谩t kedvelte fagylaltoz谩shoz.

Ma m谩r szerencs茅re senkinek nem jut esz茅be megsz贸lni, ha az utc谩n nyalunk el egy nagy gomb贸c fagylaltot, ink谩bb az okozhat fejt枚r茅st, hogy a sok fagyiz贸 k枚z眉l melyikben v谩s谩roljunk be. Legyen eredeti olasz, r贸zsa alak煤, veg谩n, thai vagy szerb? Szerencs茅re j枚n a ny谩r, 铆gy lesz lehet艖s茅g ak谩r a teljes budapesti reperto谩rt felt茅rk茅pezni. Mi, teljesen szubjekt铆v d枚nt茅s alapj谩n, a Valdocco Fagylaltoz贸val 茅s az Erd艖s 茅s fiai Cukr谩szd谩val kezd眉nk.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *