• Ezt-kerdeztetek1
  • Ezt-kerdeztetek2
  • Ezt-kerdeztetek3

Leg煤jabb, a V铆ziv谩ros titkait bemutat贸 s茅t谩nkon a n茅gy fennmaradt t枚r枚k kori f眉rd艖 egyik茅be, a Kir谩ly f眉rd艖 茅p眉let茅be is bet茅r眉nk. A f茅lholddal d铆sz铆tett kupol谩k l谩tt谩n nem neh茅z elk茅pzelni a medenc茅ben megpihen艖 t枚r枚k f艖urakat. Felmer眉l azonban a k茅rd茅s, hogy vajon az 艖 meg茅rkez茅s眉k el艖tt hogyan haszn谩lt谩k ki a budaiak a meleg forr谩sokat. T茅nyleg olyan piszkosak voltak a k枚z茅pkori emberek, mint ahogy azt ma hajlamosak vagyunk elk茅pzelni?

A k枚z茅pkor 铆r谩sos eml茅kei arra utalnak, hogy a forr谩sok gy贸gy铆t贸 erej茅t m谩r a 11. sz谩zadban ismert茅k 茅s alkalmazt谩k is. A f眉rd艖ket a k眉l枚nf茅le betegs茅gek enyh铆t茅se mellett tiszt谩lkod谩sra haszn谩lt谩k, a j贸m贸d煤ak pedig sz贸rakoz谩sb贸l is gyakorta kerest茅k fel ezeket az int茅zm茅nyeket. A gy贸gyvizek 茅lvezete nem csup谩n 煤ri kiv谩lts谩g volt: a 14. sz谩zadt贸l elterjedtek a v谩rosi k枚zf眉rd艖k is. Bud谩n ekkor m谩r v铆zvezet茅kkel 茅s k谩dakkal ell谩tott f眉rd艖helyek is voltak, a mai Gell茅rt, R谩c 茅s Rudas f眉rd艖 hely茅n. M谩ty谩s kir谩ly a Gell茅rt-hegy k枚rny茅k茅n palotaszer疟 f眉rd艖t 茅p铆tett.

A 16. sz谩zadban a gyakorta fell茅p艖 szifilisz Eur贸pa-szerte meglehet艖sen cs枚kkentette a f眉rd艖z茅s n茅pszer疟s茅g茅t, de nem sz眉ntette meg teljesen. A mai Magyarorsz谩g ter眉let茅n erre az id艖szakra esik az oszm谩n f眉rd艖茅p铆t茅szet f茅nykora. Azonban nem csak a t枚r枚k枚k 茅ltek a gy贸gyv铆z el艖nyeivel, a helyiek is el艖szeretettel h贸doltak tov谩bb a term谩lv铆z gy枚ny枚reinek. Ol谩h Mikl贸s 1636-ban sz谩molt be a Buda k枚rny茅ki h茅vizekben nyakig elmer眉l艖 f枚ldm疟vesekr艖l 茅s sz艖l艖munk谩sokr贸l. A tehet艖sebbek az 煤gynevezett kir谩lyi f眉rd艖ket haszn谩lt谩k, ezekben m茅g 煤szni is lehetett. A t枚r枚k枚k az itt tal谩lt f眉rd艖ket nem puszt铆tott谩k el, hanem a saj谩t ig茅nyeikhez alak铆tott谩k. A Kir谩lyi Magyarorsz谩gra menek眉lt nemes csal谩dok pedig t枚bbek k枚z枚tt a trencs茅nyi, p艖sty茅ni 茅s stubnyai term谩lvizet 茅lvezhett茅k.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *