beomlott kupola_bazilika

H谩rom utca sark谩n 谩ll az egykori Marczib谩nyi palota a Lip贸tv谩rosban. A grandi贸zus 茅p眉letet a 19. sz谩zad szt谩rtervez艖je, Hild J贸zsef 谩lmodta a Sas utca 鈥 Zr铆nyi utca 鈥 Okt贸ber 6. (r茅gen B谩lv谩ny) utca sark谩ra. A megbizat谩skor Hild 鈥 k枚sz枚nhet艖en egy茅bk茅nt apja, Hild J谩nos elismerts茅g茅nek 茅s munk谩j谩nak 鈥 m谩r befutott 茅p铆t茅sz volt. 1830-at 铆rtunk, amikor a gazdag 茅s az udvari k枚r枚kben mozg贸 Marczib谩nyi M谩rton d铆sztermes palot谩t rendelt az 茅p铆t艖mestert艖l. A rutinos tervez艖 hamar elk茅sz眉lt a rajzokkal, melyek igaz谩n eredeti megold谩sokkal nyert茅k el a megrendel艖 tetsz茅s茅t. K枚r alak煤 kupol谩s k枚nyvt谩rszoba, d铆sztermek sora, fresk贸kkal d铆sz铆tett mennyezet 鈥 pompa 茅s ragyog谩s minden眉tt. 脕m a tetszet艖s h谩z fel茅p铆t茅se majdnem Hild karrierj茅be ker眉lt. A munk谩latok k枚zep茅n ugyanis, 1832 augusztus谩ban az egyik udvari falr茅sz leomlott. A leszakad贸 茅p铆t茅si anyag mag谩val sodorta az eg茅sz 谩llv谩nyzatot, s ott a helysz铆nen hat munk谩s sz枚rnyethalt, tov谩bbi k茅t pall茅r pedig a k贸rh谩zban lelte hal谩l谩t.

A tragikus eset term茅szetesen borzolta a pestiek ked茅ly茅t. Az 眉gyet kivizsg谩lt谩k, s m茅g Pollack Mih谩ly is 谩ll谩st foglalt: v茅lem茅nye szerint a baleset ok谩t a nem el茅gg茅 k枚r眉ltekint艖 statikai tervez茅sben kell keresni. Igaz ugyan, hogy azt is lesz枚gezi: a trag茅dia nem k枚vetkezhetett volna be, ha a kivitelez茅st vezet艖 pall茅r nem t煤ls谩gosan is neh茅z 谩llv谩nyzatot v谩laszt, s ez vezetett k枚zvetlen眉l a szerencs茅tlens茅ghez. 脕ll铆t谩s谩val azonban m茅gis 鈥 ugyan kicsit elkenve 鈥 Hild szak茅rtelm茅t is megk茅rd艖jelezte.

Nem tudni, hogy v茅g眉l Hild 枚sszek枚ttet茅seinek vagy a r茅szletes vizsg谩latnak volt-e k枚sz枚nhet艖, hogy az 眉gyet elsim铆tott谩k, s m茅g a vezet艖 pall茅rt is szabadon engedt茅k az el艖zetes letart贸ztat谩sb贸l. Mind枚ssze p茅nzb眉ntet茅st kellett fizetni眉k a meghalt munk谩sok csal谩djainak jav谩ra.

Val贸sz铆n疟 azonban, hogy Hild 鈥瀗em 煤szta volna meg鈥 ennyivel, ha t枚rt茅netesen a Tan谩cs j枚v艖bel谩t贸 k茅pess茅gekkel is rendelkezik.

Mert a Marczib谩nyi palot谩n谩l t枚rt茅nteket int艖 jelk茅nt is fel lehetett volna fogni鈥

Majdnem negyven 茅vvel k茅s艖bb ugyanis, 1868. janu谩r 21-茅n 鈥 azaz 茅ppen 146 茅vvel ezel艖tt 鈥 az el艖zetes v谩rakoz谩soknak megfelel艖en a Bazilika kupol谩ja beomlott.

S bizony Hild tervezte ezt is. A hatalmas 茅letm疟vet h谩trahagy贸 mester azonban ekkor m谩r nem 茅lt, s az 茅p铆tkez茅st a fiatal Ybl vette 谩t. 艕 m谩r j贸csk谩n az eset el艖tt 鈥搇谩tv谩n a reped茅seket az 茅p眉l艖 templom kupol谩j谩n 鈥 figyelmeztetett a hatalmas vesz茅lyre. A szak茅rt艖i vizsg谩latok v茅g茅n arra jutottak, hogy jobb, ha megv谩rj谩k, m铆g mag谩t贸l 枚sszed艖l a fens茅ges kupola 鈥 ez mindenk茅ppen a legolcs贸bb megold谩s. 脥gy azt谩n h贸napokon 谩t 艖rizt茅k, elker铆tett茅k a vesz茅lyes ter眉letet, m铆gnem azon a bizonyos janu谩ri napon bek枚vetkezett a s煤lyos katasztr贸fa. 脕m hi谩ba felk茅sz眉l茅s, k枚r眉ltekint茅s: a hatalmas robaj miatt k枚zel h谩romsz谩z ablak t枚rt be a k枚rny茅ken, t枚bb ajt贸 is kid艖lt, de szerencs茅re ember茅letben nem esett k谩r鈥

Term茅szetesen ekkor sem maradtak el a vizsg谩latok, 谩m most sem bizonyosodott be k茅ts茅get kiz谩r贸an, hogy Hild munk谩j谩ban lett volna a hiba. 脥gy azt谩n a mester 枚r枚kre be铆rta mag谩t a v谩ros 茅p铆t茅st枚rt茅net茅be, s a legnagyobb tervez艖k k枚z枚tt tartjuk sz谩mon.

脡s tal谩n joggal gondolhatjuk: csup谩n a nagy sz谩mok t枚rv茅nye alapj谩n t枚rt茅nt k茅t 铆zben is hasonl贸 baleset – hiszen Hild J贸zsef majdnem 900 茅p眉letet tervezett!

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *