• blog honlap1_udvari b谩l wilhelm gause
  • blog honlap2_udvari b谩l
  • blog honlap3_Szab贸 Ervin

Itt a farsang!聽 Az egykori Pesten 茅s Bud谩n ebben az id艖szakban volt a legpezsg艖bb a t谩rsas谩gi 茅let, szinte minden napra jutott valamilyen hajnalig tart贸 t谩ncos, sokszor maskar谩s mulats谩g. Sok szerelem sz枚v艖d枚tt ilyenkor, sok vid茅ki csal谩d hozta f枚l a v谩rosba elad贸sorba ker眉lt le谩ny谩t a b谩li szezonra.

A l谩nyos csal谩dnak ez igazi beruh谩z谩s volt, sok-sok p茅nzt k枚lt枚ttek a naponta k枚telez艖en v谩ltoztatand贸 toalettekre, frizur谩kra, jelmezekre鈥 脕m egy j贸 parti mindent meg茅rt.聽 :)

Mag谩nak a b谩loz谩snak is megvan a maga t枚rt茅nete, amiben egy fontos m茅rf枚ldk艖 volt M谩ria Ter茅zia 1772-es rendelete, mely nyilv谩nos helyeken 茅s mag谩nh谩zakn谩l is betiltotta a farsangi t谩ncmulats谩gokat. Az utcai, gyalogos maskaravisel茅st 谩ristommal (vagyis fogd谩val) s煤jtotta 茅s k眉l枚n枚sen tiltotta a papi, illetve katonaruha visel茅s茅t, valamint 鈥瀠t谩latos alak, vagy l谩rva 枚lt茅s茅t.鈥

A rendelet els艖 r茅sz茅r艖l, amely a b谩li helysz铆neket szab谩lyozza, el艖sz枚r azt gondoltam, hogy ekkor egy id艖re mindenfajta b谩loz谩snak v茅ge szakadt (esetleg csak titkos b谩lokat lehetett tartani, ami nagyon izgalmasan hangzik), de figyelmesebb olvas谩sra kider眉lt, hogy az akkori Orsz谩gh谩z termeiben (csakis ott) szabad volt b谩lokat tartani. Buda legr茅gebbi b谩lterme teh谩t a mai Orsz谩gh谩z utca 28. sz谩m alatti barokk, copf 茅p眉letegy眉ttesben volt, amelyben orsz谩ggy疟l茅st csak h谩romszor, t谩ncos estet viszont sz谩mtalanszor tartottak a 18. sz谩zad v茅g茅t艖l kezdve. A forgol贸d贸 konflisok miatt m茅g 煤j, szigor煤 k枚zleked茅si szab谩lyokat is hoztak.

K茅s艖bb a b谩li helysz铆nre val贸 szab谩lyok nagyban enyh眉ltek, megjelentek az 煤gynevezett b谩lb茅rl艖k, akik a b谩lb茅rleti d铆jat a v谩rosi k枚lts茅gvet茅sbe befizetve megkapt谩k a b谩lrendez茅s jog谩t.聽 Pesten a V谩ci utcai H茅tv谩laszt贸 Fejedelemhez c铆mzett sz谩la (ez a mai Pesti Sz铆nh谩z 茅p眉let茅ben volt), 茅s term茅szetesen a Vigad贸, Bud谩n a Feh茅r Kereszt fogad贸 (Batthy谩ny t茅ri, s谩rgasz铆n疟 rokok贸 h谩z) voltak a legkedveltebb b谩li helysz铆nek.

A maskaraszab谩lyok azonban a Helytart贸tan谩cs rendeletei folyt谩n t枚bbsz枚r is v谩ltoztak, p茅ld谩ul volt id艖, amikor a denev茅r谩lca 茅s az 枚rd枚gmaszk volt betiltva 鈥 ki tudja mi茅rt. A hossz煤 n艖i ruh谩kat 枚sszevagdal贸 茅s sok s茅r眉l茅st okoz贸 sarkanty煤kat bezzeg nem tiltott谩k鈥 Mindenesetre furcsa lehetett, hogy miel艖tt az ember jelmezt v谩lasztott, rendeleteket kellett b枚ng茅sznie鈥.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *