Lip贸t_nap

Lip贸t vagy Leopold? Belv谩ros vagy Lip贸tv谩ros?
Ism茅t n茅vnap!

Ma n茅vnaposaink, a Lip贸tok nev眉ket a n茅met Leopold n茅v magyaros铆t谩s谩nak k枚sz枚nhetik. 脡s ha m谩r 艖k maguk bizonyos 茅rtelemben k茅tnev疟ek, mi茅rt ne okozna n茅mi fejt枚r茅st, hogy az egyik nagy Lip贸t nevet visel艖 el艖dj眉kr艖l (II. Lip贸t cs谩sz谩rr贸l) 1790-ben elnevezett Lip贸tv谩ros, pontosan melyik r茅sze is a magyar f艖v谩rosnak?
Illetve eg茅sz pontosan: mi茅rt h铆vj谩k ma az V. ker眉letet Belv谩ros-Lip贸tv谩rosnak?

A f谩ma 煤gy tartja, hogy a k茅t v谩rosr茅sz k枚z眉l a Belv谩ros, vagyis a Vigad贸 t茅r-De谩k Ferenc t茅r-Kisk枚r煤t illetve a Duna 谩ltal hat谩rolt ter眉let alakult ki r茅gebben, hogy azt谩n az 1873-ra bek枚vetkezett v谩rosegyes铆t茅skor megkapja a IV. ker眉let titulust, teh谩t 枚n谩ll贸 v谩rosr茅szk茅nt 谩lljon.
Ehhez k茅pest a Lip贸tv谩ros (ma Vigad贸 t茅r, De谩k Ferenc t茅r,Bajcsy-Zsilinszky 煤t, Szent Istv谩n k枚r煤t, Duna 谩ltal hat谩rolt ter眉let) 鈥 melynek igazi ki茅p眉l茅se a 19. sz谩zadra tehet艖 鈥 V. ker眉letk茅nt kezdte a p谩lyafut谩s谩t 茅s eredetileg sokkal nagyobb volt, mert mag谩ba foglalta a mai 脷jlip贸tv谩ros 茅s Angyalf枚ld bizonyos r茅szeit.
Mindez 1950-ig tartott, amikor is a Belv谩rost besorolt谩k az V. ker眉letbe, 脷jlip贸tv谩rost 茅s Angyalf枚ldet pedig kivett茅k abb贸l.

脥gy sz眉letett meg a ma is 茅rv茅nyes Belv谩ros-Lip贸tv谩ros elnevez茅s.

S hogy mir艖l is nevezetes-e k枚rny茅k, sz疟kebben a Leopoldv谩ros? Onnan, hogy ez lett a f艖v谩ros p茅nz眉gyi k枚zpontja, ide 茅p眉lt fel egy kor谩bbi f谩b贸l k茅sz眉lt, alvil谩gi 谩llatviadalokra t枚rt茅n艖 fogad谩soknak helyet ad贸 sz铆nh谩z茅p眉let, a Hecc hely茅re a Bazilika. Itt 谩llt 茅s 谩ll az egykori 茅s a mai Pest legnagyobb 茅p眉lete, el艖sz枚r a sok titkot rejt艖 脷j茅p眉let, majd ma a Parlament. S艖t itt l茅tes眉lt az els艖 park is – Sz茅chenyi kezdem茅nyez茅s茅re…

脡s ha ez m茅g nem lenne el茅g, innen 铆rt levelet Gubody Mari bar谩tn艖j茅nek 1875. okt贸ber 25-茅n egy bizonyos Sz茅ll Piroska nev疟 fiatal le谩ny, elmes茅lv茅n neki, hogy kapott egy 煤j k枚p枚nyeget 茅s n茅gyszer is volt sz铆nh谩zban. S hogy kivel? Minden bizonnyal az 艖t nevel艖 nagyapj谩val, az ekkor m谩r 艖sz眉l艖 眉st枚k疟 Arany J谩nossal.

Kedves Lip贸tok! Boldog n茅vnapot!

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *