• Duna20445
  • Dunae虂pi虂te虂szfo虂rum.hu_
  • DunaRo虂mai_1955

A budapesti nyarak nem voltak kev茅sb茅 forr贸ak ezel艖tt 50 vagy 100 茅vvel sem, ez茅rt nem meglep艖, hogy a v谩ros polg谩rai m谩r akkor is felkapt谩k az egyber茅szes 煤sz贸dresszeket 茅s kerek napszem眉vegeket, 茅s kerest茅k a h疟s枚l茅si lehet艖s茅geket. Ak谩rmilyen furcs谩nak 茅s elk茅pzelhetetlennek is hangzik ma, ezt gyakran a Dun谩n谩l tal谩lt谩k meg: 1973-ig szabad volt 煤szni a foly贸 viz茅ben, olyannyira, hogy komplett strandokat is kialak铆tottak itt. Ezek voltak az 煤gynevezett usz谩lystrandok vagy Duna-uszod谩k, amik eredetileg b茅csi mint谩ra, a katonas谩g j贸volt谩b贸l j枚ttek l茅tre, m茅g az 1780-as 茅vekben. Ezt 煤gy kell elk茅pzelni, hogy a foly贸b贸l elker铆tettek egy r茅sz, a parton lehorgonyzott, keretszer疟 fa谩csolatokkal, 铆gy egy medenc茅t kialak铆tva. L谩ncokkal, k枚telekkel biztos铆tott谩k 艖ket, a sodr谩s ellens煤lyoz谩s谩ra pedig horgonyokat haszn谩ltak. K茅s艖bb fejlesztettek a koncepci贸n, Clark 脕d谩mot seg铆ts茅g眉l h铆vva: 艖 tervezte meg azt a biztons谩gosabb f眉rd艖z茅st el艖seg铆t艖 ac茅lkosaras szerkezetet, amit a v铆zbe helyeztek, 茅s gond eset茅n egy g茅pezettel percek alatt a leveg艖be emelhettek. A pestiek nagyon kedvelt茅k ezeket a Duna-uszod谩kat, m谩r csak az茅rt is, mert nem kellett vagyonosnak lenni ahhoz, hogy ide j谩rhassanak. 1852-re m谩r 4 ilyen f眉rd艖helye volt a v谩rosnak, az 1910-es 茅vekre pedig 9-re n艖tt a sz谩m. Persze ezek teljesen szezon谩lisan m疟k枚dtek: tavasszal 谩ll铆tott谩k fel 艖ket, a hat贸s谩g 谩ltal kijel枚lt ter眉leteken. Ekkor tal谩lhattunk volna egy Duna-uszod谩t a Parlament alatti partszakaszon (ez maradt fenn a legtov谩bb, m茅g a II. vil谩gh谩bor煤ban is j枚ttek ide 煤szni), de a Palatinus strandon is. A Palatinus 1919-ben egy茅bk茅nt kifejezetten Duna-parti strandf眉rd艖k茅nt nyitott meg, de egyetlen szezon ut谩n be is z谩rt. Csak k茅t 茅vvel k茅s艖bb ny铆lt meg 煤jra, ekkor m谩r n茅gy medenc茅vel 茅s term谩lv铆zzel felszerelve. Egy darabig az茅rt m茅g m疟k枚d枚tt a ketreces medenc茅je a Dun谩ban.

Az 1900-as 茅vekben Margitszigettel szemben l茅v艖 脷jlaki rakparton is volt egy n茅pszer疟 pihen艖hely, a Duna Strandf眉rd艖. Itt az olcs贸 napi 谩rak mell茅 homokos part, hideg 茅s meleg v铆z, k眉l枚n dunai uszoda 茅s m茅g strandvend茅gl艖 is j谩rt.

脡s persze ott volt a R贸mai, az a 10 kilom茅ter hosszan h煤z贸d贸 partszakasz, ahol annak idej茅n komplett 眉d眉l艖枚vezet j枚tt l茅tre. 1842-ben megrendezt茅k itt az els艖 evez艖versenyt, majd megalakult az Evez艖s Sz枚vets茅g, ami azt谩n folyamatosan vonzotta a sportol贸kat. De j枚ttek a f眉rd艖z艖k is, 3 kijel枚lt szabadstrandon m谩rt贸zhattak meg a Duna viz茅ben, ez volt a Hungaria, a Duna 茅s a Tungsram. Ut贸bbi p茅ld谩ul 1938-ban ny铆lt meg UTE-Dunaf眉rd艖 n茅ven, eleinte csak h谩rom medenc茅vel, volt neki egy v铆z alatti f茅nyekkel megvil谩g铆tott verseny-, egy l谩togat贸i- 茅s egy gyerekmedenc茅je. A strand茅lm茅nyhez j谩rt a l谩ngos 茅s a palacsinta is: a k枚rny茅ken beindult a vend茅gl谩t谩s, az 1900-as 茅vek elej茅n m谩r cs谩rd谩k, vend茅gl艖k m疟k枚dtek. A f眉rd艖z茅s itt is 1973-ban sz疟nt meg, amikor is a v铆zmin艖s茅g romlani kezdett.

A budapesti dunai f眉rd艖z茅s valakinek egy sz茅p eml茅k, m谩soknak egy innen-onnan hallott kedves t枚rt茅net, ak谩rhogy is, 茅rdemes elmer眉lni a r茅gi fot贸kban, amik visszahoznak egy elfeledett hangulatot.

Forr谩s:

https://www.budapestwatersummit.hu/inspiracio-es-fenntarthatosag/budapest-furdovaros/budapesti-strandok-regen-es-most-204/

http://haztajidizajn.blog.hu/2011/08/26/volt_egyszer_egy_tungsram_strand

https://welovebudapest.com/budapest.nevezetessegei/4.kulonleges.strand.a.mult.budapestjerol

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/uszo-strandok-a-dunan/

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *