ami-a-setabol-kimaradt-cinti_honlapra

Titkos kertek 茅s terek a belv谩rosban

Legn茅pszer疟bb s茅t谩nkon lak贸h谩zak bels艖 udvaraiba is beosonunk, 茅s ilyenkor el艖fordul, hogy k眉l枚nleges szobrokba 茅s kutakba is belebotlunk. Van, amelyik egy n茅pszer疟 t茅ren 谩ll贸 d铆szk煤t eredetije, van, amelyik iv贸k煤tb贸l lett bork煤t. Sok eff茅le 茅rdekess茅get rejtenek az olykor-olykor kiny铆l贸 budapesti kapubej谩r贸k, f艖leg a pesti oldalon. Ezeknek a kutaknak a jelent艖s r茅sze a XIX. sz谩zadban 茅p眉lt, 茅s k枚z眉l眉k most egy olyat mutatunk be, melyet a s茅t谩nk sor谩n ugyan nem 茅rint眉nk, m茅gis 茅rdemesnek tartunk a megismer茅sre. 艕 a Kors贸s n艖.

Az Okt贸ber 6. utca 19-es sz谩m alatt 谩ll贸 茅p眉letben j谩runk, mely 1844-ben k茅sz眉lt Hild J贸zsef tervei alapj谩n. Ennek a klasszicista lak贸h谩znak a bels艖 udvar谩n 谩ll egy r茅gi, ma m谩r csak vir谩gtart贸k茅nt szolg谩l贸 k煤t, rajta pedig egy l谩ny, mereven, kecsesen, kors贸val a kez茅ben. Ez a l谩ny pedig nem m谩s, mint Szab贸 Magda reg茅ny茅nek kultikus alakja, Abig茅l. Ezt t茅nyleg 煤gy kell 茅rteni, ahogy mondjuk: a m疟 alapj谩n k茅sz眉lt filmben ugyanis ez a szobor t疟nik fel. A filmforgat谩s a 1970-es 茅vekben zajlott, ennek idej茅re vitt茅k el az akkor m茅g csak 鈥瀔ors贸s n艖k茅nt鈥 emlegetett szobrot a h谩zb贸l, egyenesen a v谩cr谩t贸ti arbor茅tumba, ami a l谩nyint茅zet, a Matula kertj茅nek d铆szletek茅nt szolg谩lt. 脥gy lett Dunaiszky L艖rinc 1814-b贸l sz谩rmaz贸 alkot谩s谩b贸l csodat茅v艖 szobor, amit a forgat谩s ut谩n persze 鈥瀐azasz谩ll铆tottak鈥, igaz kisebb harci s茅r眉l茅ssel. Let枚r枚tt ugyanis az orra, de azt谩n helyrehozt谩k 茅s ki is feh茅r铆tett茅k. A h谩z egy id艖s lak贸ja azt mes茅lte, hogy ezut谩n t枚bben is felkerest茅k a szobrot, 茅s Abig茅l t枚rt茅net茅hez h铆ven cetlire 铆rt k铆v谩ns谩gokat hagytak a kors贸j谩ban.

Ma el茅g kevesen tudj谩k, micsoda h铆ress茅g b煤jik meg az 枚t枚dik ker眉let turist谩k 谩ltal kitaposott utc谩j谩ban, de m茅g nem k茅s艖 figyelni, mikor marad nyitva a bej谩rati ajt贸.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *