Jo虂kai

A j贸zsefv谩rosi irodalmi s茅t谩b贸l id艖hi谩ny miatt kimaradt egy nagyon faramuci 茅s egyben igen m贸k谩s t枚rt茅net a k茅t nagy 铆r贸nk k枚zt megesett konfliktusr贸l 茅s annak felold谩s谩r贸l. Miksz谩th le铆rja, hogy egy alkalommal nem kapott kit眉ntet茅st, amelyet egy 煤js谩g sz贸v谩 tett, hogy szerint眉k j谩rt volna neki. Ennek Miksz谩th nem 枚r眉lt, 茅s egy vitriolos cikket hozott le a Pesti H铆rlapban, amelyben 鈥 ahogy 艖 铆rta 鈥 megkarcolta J贸kait, aki v谩laszolt egy m谩sik cikkben. a h谩bor煤 v茅g茅n m谩r nem besz茅ltek egym谩ssal, amikor is鈥

鈥濪e a J贸kai galambsz铆ve ezt se 谩llotta sok谩ig. Kereste a megb茅k眉l茅s m贸djait. Kiv谩lt a k枚vetkez艖聽ny谩ron, mikor 茅n is a Sv谩bhegyen laktam, a Milassin-f茅le vill谩t b茅relve. 脡n is resteltem m谩r a聽helyzetet s 茅pen azon t枚prengtem, mik茅pp k枚zeledjem az 枚reghez, mikor egyszer m茅gis 艖 tal谩lta聽meg a b茅kek枚t茅s m贸dj谩t egy 煤j h谩bor煤 谩ltal.
Igen, igen, a b茅k茅t egy 煤j vehemes h谩bor煤 谩ltal csin谩ltuk, 鈥 s 茅pen az茅rt 茅rdemes elbesz茅lni.

Egy estefel茅, 艖sz t谩j谩n, a J贸kai majorosa nyitott be a kert眉nkbe azzal az 眉zenettel, hogy tiszteltet聽a gazd谩ja 茅s k茅t foglyot k眉ld, mire k茅t k枚v茅r foglyot tett le a kerti asztalra. 脡pen nekem is voltak foglyaim a j茅gveremben, az 枚cs茅m, aki nagy j谩ger, k眉ld枚tt volt falur贸l vagy tizen枚t枚t, azzal se tudtam mit csin谩lni, hanem az茅rt m茅gis meg枚r眉ltem a szaporulatnak, mert ezeknek a cs艖r茅ben a b茅ke olaj谩ga volt. Gondolkoztam, mik茅nt feleljek az 枚regnek jelk茅pileg. V茅gre harmadnap聽arra hat谩roztam magam, hogy k眉ld枚k neki viszonz谩sul n茅gy foglyot. 脡pen kifutotta m茅g.
A n茅gy fogolyra vagy 枚t nap mulva felelt J贸kai. Egy kosarat k眉ld枚tt. Felbontom, h谩t nyolcz fogoly volt benne.
Hm, nem rossz, az 枚reg 煤r kubusra dolgozik a tarokk sz谩m铆t谩s szerint. No, m谩r ezt nem hagyhatom ennyibe. F枚lhajkur谩sztam minden vad谩szismer艖s枚met: Sziv谩kot, Krajtsikot, M茅hes J贸zsit, s 枚t nap mulva tizenhat foglyot k眉ldtem J贸kainak, R谩 egy h茅tre ott volt a felelet a konyh谩mban: harminczk茅t darab fogoly. A feles茅gem k茅ts茅gbe volt esve. A szolg谩l贸k fenyegettek, hogy 艖k a szentnek se esznek fogolypecseny茅t t枚bb茅, ink谩bb felmondanak, m茅g a macsk谩nk is kedvetlen眉l szundik谩lt a konyh谩ban az 贸ri谩s garmada 谩llat mellett, mint egy 茅let煤nt bakter. S ehhez j谩rult a nyakamba szakadt gond, hogy az utols贸 sz贸 az eny茅m legyen. Mert h谩t ez most m谩r virtus dolga. Az eset h铆re elsziv谩rgott az irodalmi k枚r枚kbe, hogy itt egy rettenes harcz folyik k茅t 铆r贸 r茅sz茅r艖l, amelyben csak 煤gy esnek foglyok 茅s halottak, mint m谩s 眉tk枚zetekben. S艖t az 芦Uj Id艖k禄 m茅g csatak茅peket is hozott a harczr贸l, J贸kait 茅s engem foglyokkal megrakodva 谩br谩zolv谩n. No, ez bizony nem tr茅fa. Ha egyszer ki谩lltunk a gyepre, most m谩r nem lehet retir谩lni.

Min茅lfogva s眉rg艖sen fordultam egyik bar谩tomhoz, Rad贸 K谩lm谩nhoz, akkori vasmegyei f艖isp谩nhoz, megs眉rg枚ny枚zv茅n neki R茅pczelakra, hogy milyen k眉l枚n枚s p谩rbajba bonyol贸dtam, de hogy m谩r elfogyott a municzi贸m 茅s ha csak 艖 nem segit, meg vagyok v茅gk茅p bukva. Nosza Rad贸 K谩lm谩n (谩ldott legyen szeg茅nynek az eml茅ke) h铆 枚ssze nagy vad谩szatot, ropog a puska a pagonyokban k茅t napon 谩t a kanyarg贸 R茅pcze ment茅n s n茅gy napra megj枚n nagy l谩d谩ban a hatvann茅gy mad谩r holtteste 茅s a Rad贸 levele mellett眉k, hogy 芦Ha az 枚reg 煤r felelni tal谩lna sz谩zhuszonnyolczczal, semmit se f茅lj, visszav谩gunk neki禄.
Magam is megh枚kkentem ett艖l az eshet艖s茅gt艖l 茅s a foglyokkal elk眉ldtem neki a Rad贸 fenyeget艖聽level茅t is, hogy sz眉nj枚n meg, ne k枚tekedj茅k, ne fesz铆tse az 谩d谩z visz谩lkod谩s h煤rj谩t cz茅ltalanul, gondolja meg a k枚vetkezm茅nyeket, mert 茅n nem vagyok olyan helyzetben, hogy kimer眉ljek.

Az 枚reg urat j贸 kedv茅ben tal谩lta k眉ldem茅nyem, nevetett. Fej茅t cs贸v谩lta, vissza眉zente, hogy nagy聽imposztor vagyok, kivel az 枚rd枚g se b铆r 茅s h谩t ink谩bb megadja mag谩t, de csak 煤gy, ha 谩tj枚v枚k聽hozz谩 holnap egy kis tarokkra, 鈥 hogy azt mondja, ott lesz Nedeczky Pista is.鈥

Miksz谩th K谩lm谩n: A saj谩t 谩br谩zatomr贸l (Ked茅lyes h谩bor煤 c. essz茅b艖l)

(K茅p forr谩sa: Ferraris Art煤r: Tarokkparti a Szabadelv疟 P谩rt klubj谩ban, a k茅pen Tisza K谩lm谩n, J贸kai M贸r, Miksz谩th K谩lm谩n, b谩r贸 Podmaniczky Frigyes, Csern谩tony Lajos (Forr谩s: mek.oszk.hu))

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *