IMG-9242Mi?
Harang-v枚lgy, Budapest

Hol?
1121, Harangv枚lgyi 煤t

GPS:
47.5108455782949, 18.971415271789002

Parkol谩s:
B茅la kir谩ly 煤t 茅s Zugligeti 煤t tal谩lkoz谩s谩n谩l


鈥濫gy darab Sv谩jc鈥 鈥 铆gy jellemezte J贸kai M贸r 脷tle铆r谩sok c铆m疟 m疟v茅ben a Harang-v枚lgyet 茅s a k枚rnyez艖 vid茅ket. A Normafa alatt h煤z贸d贸 t谩j, benne a r茅gi vill谩k 茅s nyaral贸茅p眉letek ma is elvar谩zsolj谩k az erre j谩r贸t, r谩ad谩sul a v枚lgy t枚rt茅nete is sok izgalmat tartogat. Itt az ideje felfedezni!


  • Ma m谩r neh茅z elk茅pzelni, hogy valaha a Normaf谩hoz vezet艖 f枚ldutak mellett megannyi kocsma v谩rta a kir谩ndul贸kat. Pedig a 19. sz谩zadban hangos volt a k枚rny茅k a vid谩m hangulatba kevered艖 komp谩ni谩k zaj谩t贸l. Ide j枚ttek ugyanis Pestr艖l 茅s Bud谩r贸l is kikapcsol贸dni a bar谩ti t谩rsas谩gok 鈥 ez a k枚rny茅k h铆res volt j贸 borair贸l, kellemes kerthelyis茅geir艖l. A kock谩s abroszos, meleg 茅telt is k铆n谩l贸 vend茅gl艖k mellett t枚bb olyan alkalmi borkim茅r茅s is m疟k枚d枚tt, mely csak addig tartott nyitva, am铆g a hord贸kban volt bor. Ha kifogyott, a k枚vetkez艖 term茅sig az ajt贸t bez谩rt谩k, 茅s a szomjas t煤r谩z贸knak tov谩bb kellett 谩llniuk. A Harang-v枚lgy alj谩ban, a mai Janka 煤t. 2. sz谩m alatt m疟k枚d枚tt a Haranghoz c铆mzett kocsma, 谩ll铆t贸lag err艖l kapta a nev茅t a Normaf谩ig felny煤l贸 v枚lgy. Ezt, az eredetileg bizonyos Schr枚ger M谩ty谩s v铆ziv谩rosi m茅sz谩ros tulajdon谩ban 谩ll贸 majors谩got a 1800-as 茅vek k枚zep茅n Sina Gy枚rgy b谩r贸 枚r枚k枚lte, akinek a neve a L谩nch铆d 茅p铆t茅se kapcs谩n lehet ismer艖s: 艖 volt a h铆d茅p铆t茅s legf艖bb mec茅n谩sa, a hagyom谩ny szerint J贸kai r贸la mint谩zta az Aranyember c铆m疟 reg茅ny f艖h艖s茅t. Egy, a Sina kor谩ban k茅sz眉lt birtok枚ssze铆r谩sb贸l kider眉l, hogy az akkori 茅p眉let n茅gyszob谩s volt, 茅s benne k茅t konyha is helyet kapott. Eg茅szen az 1890-es 茅vekig 谩llt a Haranghoz kocsma, amikor is az 茅p眉letet az akkori tulajdonos lebontatta, 茅s hely茅re ker眉lt a ma is l谩that贸 nyaral贸. Nagyj谩b贸l ekkoriban t疟nt el a mai Janka 煤t. 1. sz谩m al贸l is a boroz谩s hagyom谩nya: a kor谩bban Vad谩szudvar nev疟 kocsma sorsa ugyanis 茅les fordulatot vett 鈥 1891-ben itt ny铆lt meg a Zugliget els艖 iskol谩ja, melynek 1898 贸ta 谩ll a ma is l谩that贸 iskola茅p眉lete. Megv谩ltozott teh谩t a k枚rny茅k, lassan 谩lland贸 lakosok n茅pes铆tett茅k be a hegy lank谩it, 茅s a j贸kedv疟 kir谩ndul贸k m谩shol oltott谩k a szomjukat. Az ok r茅szben a v谩ros n枚veked茅se, r茅szben pedig az 1800-as 茅vek v茅gi filox茅ra-j谩rv谩ny volt, amely az addig vir谩gz贸 sz艖l艖- 茅s borgazd谩lkod谩snak v茅get vetett. Ma m谩r csak az itteni v枚lgyek nevei eml茅keztetnek ezekre az id艖kre 鈥 a Harang-v枚lgy mellett ugyanis a szomsz茅dos Csillag-v枚lgy is az egykor ott m疟k枚d艖 kocsm谩r贸l kapta a nev茅t.

  • 鈥濶egyven 茅vvel ezel艖tt a Sv谩bhegy maga is m茅g 艖svadon volt. F眉v茅szek 茅s rovargy疟jt艖k sz谩m谩ra val贸di kincsb谩nya. Vir谩gos n枚v茅nyzete k枚zt a legritk谩bb fajokat lehetett tal谩lni; a pomp谩s rovarok 茅s lepk茅k, a hal谩lfej sphinxes 茅s 茅ji p谩vaszemek, k眉l枚n枚sen a ritka sz茅p oleander-pillang贸k messze f枚ldr艖l idecsalogatt谩k a term茅szettud贸sokat. Az erd艖kben biztos tany谩t tartott a borz; a meny茅t ell谩togatott a ty煤kudvarokba, s a r贸k谩k 煤gy el voltak szaporodva, hogy 煤ton-煤tf茅len lehetett sz茅p kifejlett p茅ld谩nyaikkal tal谩lkozni. Gy枚ny枚r疟 nagy k铆gy贸kat lehetett l谩tni a bokrok k枚z枚tt 茅s a f谩kra f枚lfutva; a m茅ly utakban 贸ri谩si b茅k谩kat, melyeknek a hangja b艖g茅shez hasonl铆t, itt 鈥瀋sirke-b茅k谩knak鈥 h铆vt谩k 艖ket; a J谩nos-hegyen viper谩k is voltak s k铆gy贸 alak煤 skinkek. A mad谩rvil谩g is gazdagon volt k茅pviselve.鈥 鈥 J贸kai 茅rz茅kletes le铆r谩sa valamikor az 1800-as 茅vek k枚zep茅re rep铆ti az olvas贸t, de a j贸 h铆r az, hogy majd鈥 k茅tsz谩z 茅vvel k茅s艖bb is hasonl贸an gazdag a Harang-v枚lgy! 脕ll铆t贸lag ma is a f艖v谩ros egyik leggazdagabb 茅s legk眉l枚nlegesebb n枚v茅nyvil谩g煤 szeglete, ahol a botanika kedvel艖i a hegyoldalba kapaszkod贸 h谩rsak k枚z枚tt tarka kosbort, le谩nyk枚k枚rcsint is felfedezhetnek. A kiemelten v茅dett n枚v茅nyek miatt a park gondoz贸i mozaikos kasz谩l谩ssal tartj谩k karban a v枚lgyet, ez azt jelenti, hogy figyelnek az egyes n枚v茅ny- 茅s rovarfajok 茅l艖- 茅s t谩pl谩lkoz谩si ter眉let茅re. Van olyan r茅sz, ahol ez茅rt 茅vente csak egyszer kasz谩lnak. Biztosan ez is hozz谩tesz a v枚lgy k眉l枚nleges atmoszf茅r谩j谩hoz 鈥 ak谩rmelyik 茅vszakban s茅t谩ljunk is itt, olyan 茅rz茅s眉nk lehet, mintha az Alpokalj谩nak egyik fest艖i vonulat谩ba cs枚ppent眉nk volna.

  • A hegyi hangulat k眉l枚n枚sen er艖s t茅len: ha havazik, a Harang-v枚lgyben sok谩ig megmarad a h贸. Nem csoda h谩t, ha az 1930-as 茅vekt艖l kezdve telente igazi s铆paradicsomm谩 v谩ltozott a v枚lgy 茅s vid茅ke. R谩j枚tt ugyanis a tulajdonos, hogy az egyre n茅pszer疟bb茅 v谩l贸 sport谩g szerelmesei ak谩r j贸csk谩n fizetnek is az茅rt, hogy sportszenved茅ly眉knek h贸dolhassanak. 脡s persze a k茅nyelem茅rt m谩r abban az id艖ben is hajland贸ak voltak 谩ldozatot hozni az emberek. A Harangv枚lgyi T茅li Sport Telep egyfajta klubk茅nt m疟k枚d枚tt: bel茅p艖d铆j megfizet茅se ellen茅ben t枚bbfajta szlalomp谩lya, ugr贸s谩nc, meleged艖 茅s b眉f茅, valamint a saj谩t s铆l茅cek t谩rol谩s谩ra alkalmas helyis茅g 谩llt a vend茅gek rendelkez茅s茅re. Annak ellen茅re is 贸ri谩si sikere volt a telepnek, hogy a Normafa m谩s lejt艖it ingyenesen lehetett haszn谩lni. N茅h谩ny 茅v m煤lva m谩r esti vil谩g铆t谩s is volt a p谩ly谩kon, ezzel a munka ut谩n 茅rkez艖ket is idevonzott谩k. A sporttelepen s铆versenyeket rendeztek, 茅s a szerencs茅sebb iskol谩sok itt tanulhatt谩k meg a s铆z茅s alapjait az erre rendszeres铆tett oktat谩sokon. A m谩sodik vil谩gh谩bor煤t k枚vet艖en a sporttelep m谩r nem m疟k枚d枚tt, manaps谩g a havas lejt艖k枚n csak a rutinos s铆z艖k 茅lvezik a sebess茅get, hiszen kijel枚lt p谩lya nem fut itt.

  • A hely t茅li hangulat谩hoz egy legenda is tartozik: 谩ll铆t贸lag az erd艖 m茅ly茅n 茅lt egy z枚ldszem疟, hossz煤 szak谩ll煤 var谩zsl贸, aki kar谩csonykor a j贸 gyerekeknek egy fagy枚ngy枚kkel teli gallyat aj谩nd茅koz. A fagy枚ngy apr贸, s谩rg谩s sz铆n疟 term茅sg枚mbjei melegs茅get 茅s b茅k茅t hoznak az otthonokba, ami k眉l枚n枚sen j贸l j枚n a fagyos napokon. Nem tudni, hogy manaps谩g is errefel茅 rejt艖zik-e ez a j贸sz谩nd茅k煤 var谩zsl贸, de az biztos, hogy a Harang-v枚lgy als贸 r茅sz茅n megb煤j贸 apr贸 h谩zak ablakai m枚g茅 k枚nnyen k茅pzel mesebeli j贸s谩gos t眉nd茅reket, csodal茅nyeket az ember. A v谩rost贸l csak p谩r l茅p茅snyire vagyunk, m茅gis egy teljesen m谩s vil谩gban, ahol J贸kai mondatai k眉l枚n枚sen 茅rv茅nyess茅 v谩lnak: 鈥濾annak vid茅kek, amelyeknek ig茅z艖 hat谩sa az emberi ked茅lyre el nem tagadhat贸, amiknek m煤ltja belesugall a jelenbe.鈥

IMG-9256

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *